Így utazz a kedvenceddel!

10 hasznos tipp kutyás, macskás nyaraláshoz

Fotó: 123RF

Jöjjön vagy maradjon? Hol utazzon, hogy utazzon? Segítünk néhány hasznos tippel, hogy mivel jár jobban a kutyád-macskád. Első a biztonság és a komfortzóna.

1. A megszokott a komfortos

Kennel vagy hordozó? Attól függ, mihez szoktattad a kutyádat! Ha saját boxra, kennelre tréningezted eddig az állatodat, akkor autós utakon érdemes helyet szorítani a saját kenneljének, hiszen abban érzi magát biztonságban. Hiába nagy a csomagtartó, lehet, hogy neki nem az a legkényelmesebb. Ugyanez vonatkozik a cicákra is: abban a hordozóban szállítsuk, amit már megszokott és amiben nyugodt marad, ne utazás előtt újítsunk be egy drágább, nagyobb hordozót, mert neki nem biztos, hogy az lesz a megnyugtató.

2. Nem játék!

Otthon elhalmozhatjuk a szőrös kedvenceinket játékokkal, csörgő, zörgő, villogó bigyókkal, de utazás közben ne tegyünk be melléjük túl sok játékot. Egy-két kisebb játék még éppen elfér, de ha ennél többet teszünk be a boxba, akkor már nem lesz elég hely a kényelmes helyzetváltoztatáshoz. Később persze, a szálláson lehet több játéka, erre kitérünk a cikkben.

Fotó: Unsplash

3. Jogosítványt, forgalmit, kutyaútlevelet!

Ha hosszú utat tervezünk a kedvencünkkel, nem jutunk túl messzire megfelelő iratok nélkül. Az Európai Unión belül kutyák, macskák és vadászgörények esetén szükségünk lesz: európai kisállat-útlevélre, uniós állategészségügyi bizonyítványra, amelyek hitelesítéséhez természetesen állatorvosra van szükség. Ezeket az okmányokat akkor tudják kiállítani, ha: van az állatnak mikrocsipje (2011 előtti megjelölésre elfogadják a tetoválást is, ha jól látható), megkapta a veszettség elleni oltást, ha kapott féregtelenítőt és rendelkezik a fent említett okmányokkal. A kisállat-útlevélről, az EU-n kívüli utazásokról, szállítási szabályokról a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján érdeklődjünk minden utazás előtt.

4. Bodriii! Hol vagy?

A mikrocsipes állatokat a világ minden táján könnyű megtalálni, tehát nem csak azért érdemes a kisállatunk bőre alá tetetni, mert a törvény előírja – nincsen annál rosszabb, minthogy teljesen ismeretlen helyen, a tájékozódás hiányával vesszen el a kutyánk vagy a macskánk. A csipen kívül még jó megoldás, ha nemzetközi bilétát teszünk az állat nyakába, azaz előhívószámmal írassuk rá a telefonszámunkat és az emailünket is tüntessük fel, hogy könnyebben elérhessenek bennünket a megtalálók.

5. Reggeli? Az nincs!

Akár küzd utazási betegséggel a kutyusunk, cicánk, akár nem, akkor is számíthatunk utazási stresszre. Ha az állatunk tapasztalt utazó és nyugodtnak tűnik, akkor is hirtelen elkezdhet utazás közben szorongani és annak hasmenés vagy hányás a következménye. Ennek sem az állatunk, sem mi nem fogunk örülni, úgyhogy igyekezzünk elkerülni. Az állatorvosok szerint nyugodtan kihagyhatjuk az állat utolsó étkezését, de ez nem azt jelenti, hogy éheztetjük. Kicsi, falatnyi nedves ételt lehet nekik adni néhány órával az indulás előtt, ha nincs utazási betegsége.

Fotó: Getty Images

6. Víz, víz, víz

Azért kell inkább nedves étellel etetni száraz helyett, mert az is minimális folyadékbevitelnek számít. Sőt, utazás közben mindig biztosítanunk kell nekik a megfelelő folyadékmennyiséget. A legjobb, ha a boxban tudunk rögzíteni itatót, mert az állatok pontosan tudják, mennyi folyadékra van szükségük. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor álljunk meg autóval időnként itatni vagy ha repülőn, vonaton utazunk, itassuk rendszeresen.

7. Ne hagyd félni!

Az állatkáink stressz-szintjét csökkenti, ha lefoglaljuk őket, persze ez nehéz, ha csak 1-2 játékot tehetünk be a boxba. Olyan többfunkciós játékot tegyünk be az állat mellé, amivel sokáig elvan, ilyenek a tölthető gumijátékok (Kongok, interaktív fogápolási játékok), amelyekbe tehetünk jutalomfalatot, májkrémet, bármit, amit szeret. Így a kutyusnak meg kell küzdenie, hogy rágással, ügyes technikával kiszedje a gumiból a finom falatot.

8. Állatbarát, vagy csak befér a kedvenc?

Mit is jelent, ha egy szállás állatbarát? Egy Airbnb-apartman már attól állatbarát, hogy mehet állat, de lehet, hogy nincs egy etetőtál sem a házban? Ha szállodába megyünk, mindenképp érdeklődjünk, hogy még mindig fogadják-e az állatokat, és ha van kutyáknak szóló szolgáltatásuk (megőrző, kutyakozmetika stb.), akkor az valóban működik-e még, nehogy érkezéskor érjen bennünket kellemetlen meglepetés!

Fotó: Getty Images

9. Kedvenc szagok nyugtatónak

Oké, a kennelbe, hordozóba nem szabad sok játékot tenni, de külön még becsomagolhatjuk az állataink kedvenc csörgő labdáját vagy műegerét, ágyát, takaróját, bármit, ami az otthonra emlékezteti őket. Az állatoknak stresszes elhagyni az otthonukat, és nem tudják, hogy csak ideiglenesen, pár hétre kell „elviselniük" az új helyet. Ha az otthonuk illatai, tárgyai is helyet kapnak a szálláson, akkor rögtön megnyugszanak.

10. Jó neki, ha utazik?

Érdemes utazás előtt jól megfontolni, hova megyünk majd, mit csinálunk, ezekből hány helyre vihetjük magunkkal a kutyánkat. Ha sokat sétálunk, kirándulunk, strandolunk, akkor nyilván a kutyánknak arany élete lesz mellettünk vakáció alatt is, ha azonban múzeumba, botanikus kertekbe, vidámparkba, éttermekbe, koncertekre mennénk, akkor a kutyusunknak addig egyedül kell maradni a szálláson, és ez neki nem biztos, hogy jó nyaralás – végigkínlódja az utazást, és utána alig lát bennünket. Ilyenkor mérlegeljük, hogy nem lenne-e a kutyusunknak jobb egy kutyapanzió vagy a rokonoknál, barátoknál, amíg mi nyaralunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET