13 hiba, amit ne kövessünk el első kempingezésnél

Ne kövesd el azokat a ballépéseket, amiket mások!

sátor camping
Fotó: Unsplash
Még véletlenül sem akarunk senkit lebeszélni a kempingezésről vagy sátrazásról, sőt kifejezetten támogatjuk a túrázást, a nomád természetjárást, de ha teljesen kezdők vagyunk, akkor a következőkre feltétlen figyelnünk kell.

Idén sokan döntöttek úgy, hogy a kipróbálják a sátrazást, túrázást, vadkempinget, a lakóautós életérzést – ha más pozitívumot nem is, de ezt a pandémiának köszönhetjük. Akik eddig panzióban, wellnesshotelben vagy luxusszállodában tudták csak elképzelni a teljes kikapcsolódást, most a természet felé fordultak, így elkerülték a tömeget és új, eddig ismeretlen élményekkel gazdagodtak. Talán jó néhányan most kaptak rá a kempingezés ízére, éppen ezért úgy gondoltuk, a kezdő sátrazókat megkíméljük néhány felesleges kellemetlenségtől, hogy már az első néhány alkalom se teljen bosszankodással.

1. Gyakorlat teszi a mestert...

Fotó: Unsplash

Ha életedben először sátrazol vagy újat vettél, akkor ne élesben próbáld ki először, hiszen lehet, hogy sötétben vagy esőben kell először felállítanod a menedékedet. Kertben, egy üres parkolóban, bármilyen eldugott helyen próbáld ki először pár nappal az utazás előtt és az összecsomagolásra is figyelj, jegyezd meg lépésről lépésre a menetét.

2. Ne cipeld fölöslegesen!

Fotó: Usplash


Ne vigyél magaddal otthonról, vagy messziről tüzifát, hiszen az erőben biztosan lesz alapanyag. Ha kicsit nedves, egy kis ügyeskedéssel meg lehet gyújtani, csak technika kérdése. Ha olyan területre mész, ahol biztosan nincs a természetben fa, akkor vásárolj tüzelőt a lehető legközelebbi helyen.

3. Fontos a technika

Fotó: Unsplash


Meglepő, de sokan nem tudják, hogyan lehet biztonságosan és gyorsan tüzet gyújtani a természetben, ez pedig sok bosszúságot okoz. Outdoor üzletekben rengeteg eszközt lehet kapni, a boltban segítséget is adnak a használatot illetően. Fontos, hogy a tűzgyújtó eszközeid semmiképpen se ázzanak el. Mindig legyen kéznél homok vagy víz, amivel gyorsan elolthatod a lángokat.

4. Mi is kell pontosan?

Fotó: Unsplash


Mindig csak a legszükségesebbeket vidd magaddal, csak semmi felesleges, nehéz holmi: mondjuk egy profi, vas BBQ-felszerelés nem biztos, hogy kell! Hogy melyek az igazán fontosak? Jól jöhet egy nagy ponyva: amiből plusz tetőt, előteret csinálhatsz vagy épp letakarhatod vele esőben a száraz tüzelőt, hogy ne ázzon el. Nyilván igényfüggő is, hogy miket viszünk magunkkal, de ezek mindig legyenek nálunk: evőeszköz, pohár, tányér, kézfertőtlenítő, műanyagpalckok, szúnyogriasztó spray, naptej és egy vészhelyzetcsomag, amit túrázni is magaddal viszel az alaptáborból – ebben legyen váltásruha, energiaszelet, víz, zsebkendő, sebtapasz, hordozható telefontöltő és zseblámpa.

5. Spontán baj

Fotó: Unsplash


Ne rögtönözz! Mindig legyen kész terved az utazásra, hova szeretnél menni, mennyi idő alatt – persze nem percre pontosan –, foglalj időben helyet a kempingben, térképezd fel jól a környéket. Ha túrázol, akkor pedig reálisan mérd fel a fizikai állapotodat, és ne 2 nap alatt akarj profi hegymászóvá válni. A kempingeknél érdeklődj a hely állapotáról, nincs-e lezárva egyes része felújítás miatt: ha mondjuk pont az egyik mosdót nem lehet használni, akkor várhatóan a többi mellékhelyiségben tömeg lesz. Ha nehéz terepre vállalkozol, akkor érdemes kísérőt, guide-ot fogadnod a túrához.

6. Kell a szórakozás...

Fotó: Unsplash


... de nem csak a kütyük, hiszen előfordulhat, hogy nem lesz térerő vagy elég kraft a hordozható töltőben. Mi fér el és mi az, ami mindig bejön? A kártyajátékok, a kompakt kiszerelésű társasjátékok, szójátékok, asszociációs játékok, a közös zenélés-éneklés mindig igazi kikapcsolódás, de a lámpásnál szuperül lehet olvasni vagy rejtvényt fejteni, akár esőben is.

7. Kajapara

Fotó: Unsplash


Az étel mennyisége minden utazásnál központi kérdés. A gyorsan romló alapanyagokból, élelmiszerekből a lehető legkevesebbet vigyünk és azokat együk meg a leghamarabb: ilyenek a húsok, feldolgozott húsáru, a tejtermékek és a tojás. Egy gyomorrontás sosem jön jókor, de a civilizációtól több tíz kilométerre még rosszabb! Semmi olyat ne vigyél magaddal, ami olvadós vagy folyós lesz hűtés nélkül. Jól tárazz be zöldségekből, hüvelyes zöldség konzervekből, halkonzervből, müzliszeletből, kétszersültből, kekszekből. Ne hagyj elől semmi ételt, mert a vadállatok rögtön szagot kapnak és rámennek!

8. Felejtsük el a gourmet fogásokat!

Fotó: Unsplash


Bármilyen profik is vagyunk a konyhában, a szabadban, tábortűznél, grillen vagy kempingfőzőn nem úgy viselkednek az ételek, mint egy beltéri tűzhelyen. Éppen ezért ne kockáztassunk bonyolult ételekkel, több lépéses fogásokkal, rengeteg összetevőt kívánó receptekkel, mert csalódás és pazarlás lehet a vége. Egyszerű egytáléteelket, könnyen grillezhető húsokat, zöldségeket tervezzünk a menübe. Ez a bográcsozás és a BBQ ideje!

9. Kempingetikett

Fotó: Unsplash


A koronavírus okozta távolságtartás korszakában fontosabb az illem, mint valaha. Ahogyan a túrázásnak, úgy a sátrazásnak is van ki nem mondott szabályzata. Legyél jó szomszéd, és hajnalban ne várd meg, amíg a kutyád ugatni kezd, hogy engedd ki. Este a tábortűznél ne hangoskodjatok sokkal tovább, mint ahogy a többiek nyugovóra térnek. Ne hagyd szanaszét a szemetedet, holmikat, kinti játékokat, székeket, edényeket és ne lógjon át a cuccod a szomszéd területére. Amikor elindultok, akkor hagyjatok magatok után tisztaságot és rendet, mintha ott sem jártatok volna.

10. Ne hagyd otthon az elsősegély dobozt!

Fotó: Unsplash


Nyilván senki sem úgy indul el élete első kempingezésére, hogy a legrosszabbra készül, de mindenkivel előfordulhatnak balesetek, esések, vágások, horzsolások, zúzódások és égések. Egy vízálló, zárható tasakban vagy dobozban vigyél magaddal mindig steril gézt, kötöző szereket, sebtapaszt, sebfertőtlenítőt, sebösszehúzó-tapaszt, lázcsillapítót (ami egyben fájdalomcsillapító is), antihisztamint, fájdalomcsillapító kenőcsöt húzodásra, csipeszt és aloégélt.

11. Helló, rossz idő!

Fotó: Unsplash


Mindig lehet rossz idő és lehet annál is pocsékabb, de ha erre megfelelően felkészülsz, akkor nem ronthatja el a vakációdat. Ne higgy csak az előrejelzéseknek, mindig lecsaphat egy hirtelen vihar! Amiből sosem lehet elég: vízálló ruhák, cserezoknik, nejlonzacskók tárolásra és olyan ételek, amiket nem kell tűzön melegíteni, főzni – ezekből mindig legyen extra adag nálatok. Ilyenkor kerülhetnek elő a szendvicsek, konzervhal, chips, kekszek.

12. Zuhanyhelyzet

Fotó: Unsplash


Mindenki szeret zuhanyozni egy kiadós túrázás után, ezért legyünk másokra is tekintettel, ne használjunk el sok melegvizet – bármennyire is jól esik a forró tusolás. Szappanozás, samponozás után zárjuk el a vizet és csak öblítéshez nyissuk ki újra. A legtöbb, modern kempingben napelemmel melegítik már a vizet, így az egy időre kifogyhat. Rövid ideig tartózkodjunk a mosdóban, az öltözőkben és a zuhanyzókban a járvány miatt, és mindig igyekezzünk magunk után is mindent letörölni és feltörölni.

13. A rugalmasság a kulcs

Fotó: Unsplash


Ne csak magadra vigyázz, másokra is! A nomád túrázás, a komfortzónánk elhagyása eleve rugalmasságot, lazaságot feltételez, de ahhoz képest is jobban el kell engedni a terveket – ha úgy adódik. Az alkalmazkodás az időjáráshoz, a többi emberhez, a járvány miatti újabb és újabb szabályok, korlátozások, a megváltozott nyitvatartások mind-mind még több kompromisszumot igényelnek. Ne hagyjuk, hogy ezek a tényezők új élményektől fosszanak meg bennünket!


AMI MÉG ÉRDEKELHET