3 új járgány országjáráshoz

Mutatjuk az évvégi autós és motoros újdonságokat.

Lakóautó, egy régi kedves imerős, retró motor és hipermodern elektromos SUV is érkezik az utakra.

Kalandmotorozás retró stílusban

A retró kedvenc hamarosan újra az utakon

A Jawa bejelentette, hogy Európában is forgalmazza majd az új 300 CL modellt. Miért kell ezt külön bejelenteni? A legendás cseh márka új termékét ugyanis az indiai Classic Legends cég gyártja egy licencmegállapodás alapján. A hatvanas években a Jawa nagy népszerűségnek örvendett az ázsiai országban, két éve pedig visszatért Indiába, a retró kalandmotor ezért először Ázsiában került piacra.

A 300 CL az ötvenes évek elejétől a hetvenes évek közepéig gyártott Jawa 250 és 350 korszerű utánérzése, az európai változat pedig alig különbözik majd az indiai verziótól.

Több krómdíszítést kapott, a 295 köbcentiméteres, egyhengeres motor teljesítménye pedig 27 LE helyett csak 22,5 LE. A korszerű DOHC erőforráshoz 6 fokozatú sebességváltó társul. Az első, 18 colos kerékhez tárcsafék, a hátsó, 17 colos kerékhez pedig dobfék tartozik, a Jawa 300 CL-t blokkolásgátlóval is felszerelték. Indulhat az utazás: időben és térben egyaránt!

Egy hotelszoba kényelme – bárhol

Az iSmove még 3 tonna sincs, mégis minden megvan benne

Mint egy csiga… Nem, nem olyan lassú, hanem mindig „kéznél" van az otthona. A német Niesmann+Bischoff cég bemutatta új kompakt kategóriás lakóautóját: az iSmove össztömege kevesebb mint 3 tonna,

ám az utasoknak nem kell kompromisszumoka kötniük a térkínálat és a praktikum terén.

A B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető lakóautó tervezésekor ennek érdekében mindent újragondoltak. A falból kihajtható konyharész csak akkor foglal helyet, amikor tényleg szükség van rá, és ugyanez igaz a tetőtérből lehajtható kétszemélyes ágyra is. Az ötletes tolómechanizmusnak köszönhetően a fürdőszoba is két funkciót kínál ugyanakkora helyen: vagy tágas zuhanykabinként, vagy mosdó plusz WC-ként használható. Minden elektromosan működtethető, az anyagválasztás és az összeszerelés minősége pedig hozza a márkától megszokott prémiumszintet. Az iSmove ráadásul nem függ a kempinghelyektől, akár napokra is szabadon kalandozhatunk, köszönhetően az 50 literes gáz- és a 200 literes víztartálynak, valamint a kabin áramellátását biztosító napelemnek és lítium-akkumulátornak.

Szinte hihetetlen, hogy egy stílusos, teljesértékű otthon befér egy kisbuszba

Volkswagen SUV, villanyhajtással

Az új VW elektromos meghajtással is hasít

SUV-modellel bővült a Volkswagen elektromos kínálata. Az új ID.4 igazi világautó, hiszen szinte azonos kivitelben forgalmazzák majd Európában, Észak-Amerikában és Kínában is. Az öreg kontinensen a hátsó kerekeknél elhelyezett, 204 LE teljesítményű elektromotor gondoskodik a meghajtásról, amely 8,5 mp alatt gyorsítja fel álló helyzetből 100 km/h-ra az autót. A 21 centiméteres hasmagasságnak köszönhetően az ID.4 elboldogul a nem túl durva terepviszonyok közepette is, és a hatótávolsága is megfelelő az akár nagyobb kirándulásokhoz is: a 77 kWh kapacitású akkumulátortelep akár 520 km-re elegendő energiát képes tárolni (a WLTP-ciklus szerint). Bár a 4,58 méter hosszú ID.4 a Volkswagen Tiguan méretkategóriájába esik, az elektromos hajtásrendszer kisebb helyigénye miatt a belső tér egy felsőbb szegmensbe tartozó modell tágasságát nyújtja, a csomagtér pedig alaphelyzetben 543 literes és akár 1575 literesre bővíthető. A high-tech hangulatot nemcsak az innovatív hajtásrendszer biztosítja: a LED-technológia szériatartozék, opcionálisan pedig IQ.LIGHT fényszórókkal is kérhető a jármű.

A mátrixtechnológiás fénymodulok ilyenkor már az indulás előtt kommunikálnak a vezetővel, a kulcs nélküli nyitás aktiválásakor úgy fordulnak el, mintha üdvözlésképpen felnéznének rá.

A belső térbe akár AR-hatású head-up-display is rendelhető, a kiterjesztett valóságtechnológia a vezető szemmagasságában, háromdimenziós digitális képként vetíti ki a legfontosabb információkat. Az integrált internetkapcsolattal együtt elérhetővé válnak a We Connect Start által nyújtott előnyök is. Az online szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a felhasználók az okostelefonjukról irányítsák az ID.4 töltési és klímafunkcióit, illetve a távolból ellenőrizzék az aktuális hatótávolságot.

Akár a legmodernebb AR-technológiával is kérhetjük az új ID.4-et

AMI MÉG ÉRDEKELHET