Egészség a tányéron – 4 tavaszi salátaötlet

A hideg téli hónapok után sokan bosszankodva látjuk, hogy bizony felszaladt ránk néhány plusz kiló. Nem érdemes ezen bosszankodni – inkább hozzuk magunkat újra formába! A kalóriaszegény saláták nemcsak vitaminokkal töltik fel szervezetünket, de abban is segítenek, hogy a mérleg újra a szokásos értéket mutassa.

salatakeszites paradicsom avokado
Fotó: 123rf

Tavasszal nemcsak a természet éled újjá, hanem a szervezetünk is felébred, és friss, színes, vitamindús ételeket kíván. Ahogy melegszik az idő, egyre többféle friss zöldség és gyümölcs jelenik meg a piacon, az pedig külön öröm, ha esetleg a saját kertünkből juthatunk hozzá az alapanyagokhoz. Előtérbe kerülnek a könnyű tavaszi saláták, amelyek sok vitamint tartalmaznak, ráadásul néhány perc alatt elkészíthetőek. Együk magunkat soványra!

Retek – a vitaminbomba

Fotó: 123rf

A retek teli van C-vitaminnal, rosttal és sok olyan gyógyhatású összetevővel, amelyek könnyebbé teszik az emésztést és a szervezetben lévő kisebb gyulladásokat is csökkentik. Felhasználása nagyon sokrétű, mivel fogyaszthatjuk magában, szendvicsben, vagy akár salátákban is, de piros-fehér színe miatt kiválóan alkalmas ételek díszítésére is. Külön előnye, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

A tavaszi reteksaláta gyorsan és könnyen elkészíthető, és biztos, hogy hamar elfogy. Csak néhány alapanyag kell hozzá: pár csomó friss retek, újhagyma, tejföl vagy majonéz és só – és persze a kedvenc fűszereink. A kísérletező kedvűek a majonézt, illetve a tejfölt görög joghurttal is helyettesíthetik. A zöldségeket alaposan megmossuk, karikára vágjuk. Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük, végül hozzáadjuk a tejfölt vagy a majonézt. Alaposan összekeverjük és tálaljuk.

Könnyű és laktató

Fotó: 123rf

Téved, aki azt gondolja, hogy egy könnyű saláta csak zöldségekből állhat. Laktató és finom salátát varázsolhatunk az asztalra, sőt, akár főfogásként is tálalhatjuk, ha megbolondítjuk egy kevés grillezett hússal.

A csirkés tavaszi saláta joghurtos öntettel a kezdő hobbiszakácsok jolly jokere. Nagyon ízletes, nem terheli meg a gyomrot – a siker pedig garantált. A salátához a grillezett csirkemellet kockára vágjuk, a zöldségeket – retket, paradicsomot, uborkát – megmossuk és feldaraboljuk. Hozzáadjuk a csíkokra tépkedett salátaleveleket. Összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadjuk a grillezett csirkehúst. Joghurtból és mézből öntetet készítünk, összevegyítjük a salátával, és már tálalható is!

Zöldségek és sajt

Mennyei saláta készíthető friss tavaszi zöldségekből és grillezett sajtból. Tetszés szerint választhatunk zöldségeket – retek, újhagyma, paradicsom, paprika, uborka, különféle salátalevelek –, amelyeket megmosunk és felvágunk. Az öntethez a joghurtot összekeverjük almaecettel és sóval. A sajtszeletek mindkét oldalát bekenjük reszelt fokhagymával, és serpenyőben egy kevéske forró olívaolajon pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. A joghurtos öntetet összekeverjük a zöldségekkel, és a grillezett sajttal együtt tálaljuk.

Ínyenc gyümölcssaláta

Fotó: 123rf

Az édesszájú gyerekeket és felnőtteket az egészséges étrend felé terelni nem mindig egyszerű feladat. Nekik találták ki a gyümölcssalátákat, amelyek tálalhatók öntettel vagy anélkül, a lényeg az, hogy friss gyümölcsökből készüljenek.

A tavaszi gyümölcssaláta hozzávalói: eper, banán, alma, de felhasználhatunk bármilyen olyan gyümölcsöt, amit szeretünk. A gyümölcsöket megmossuk, felaprítjuk és tálba tesszük. A natúr joghurtot mézzel ízesítjük, és ezzel az öntettel meglocsoljuk a gyümölcsöket. Egyszerű, könnyen elkészíthető és nagyon finom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET