Öt olasz kisváros, ahova érdemes ellátogatni

Nagy turistaparadicsomok helyett inkább vegyük célba e festői, kedves, zegzugos városokat!

Fotó: Shutterstock

Nem véletlenül ihlette meg Rippl-Rónait a taorminai amfiteátrum. Luccában nyugodtan sétálhatunk vagy biciklizhetünk, hisz nem zavarnak az autók, és a többi városkának is megvan az a hatalmas előnye, hogy nem fogjuk egymás sarkát taposni a fotózkodó turistákkal. Eredjünk híres festőnk nyomába, és fedezzük fel a rejtőzködő Itáliát!

Lucca - az autómentes

Fotó: Getty Images

Toszkána rejtett gyöngyszeme alig 20 percre található Pisától. Középkori falai, macskaköves utcái és árnyékos terei nyugodt légkört teremtenek. Ehhez adódik, hogy utcáin nincsenek autók, így tényleg bármikor nagyszerű egy séta itt, főleg, hogy Puccini muzsikája meglepően gyakran csendül fel az ablakokból vagy erkélyekről – Lucca ugyanis a zeneszerző szülővárosa.

Chioggia - a rejtőző Velence

Fotó: Shutterstock

Ugyanolyan, mint Velence, csak éppen fullasztó tömeg és borsos árak nélkül. A Velencei-lagúna déli végében fekvő városka a Dolomitok hófödte csúcsainak látványát ötvözi az Adriai-tenger finom homokos strandjaival. A pasztellszínű épületek színes festményként hatnak a hajózható csatornák mentén. A város fölé középkori óratorony magasodik, az Adriai Állattani Múzeum pedig a környék faunáját mutatja be.

Vigevano - a történelmi

Fotó: AlePana/Shutterstock

A Milánótól alig 35 kilométerre található, országúton és vasúton is könnyen megközelíthető városka igazi építészeti gyöngyszem. Központját a ma már múzeumként működő Castello Sforzesco uralja, amelyet híd és út köt össze a város külső erődítményeivel, amely lehetővé tette a lovasok számára, hogy közvetlenül eljussanak a város védelmére. A kastély mellett található 15. századi Piazza Ducale egyik végét egy barokk katedrális zárja le – ez Olaszország egyik legcsodálatosabb tere.

Anghiari  - az élő középkor

Fotó: Getty Images

Masszív 13. századi falaival a toszkánai Arezzo tartományban fekvő község a középkori kisvárosok eredeti hangulatát őrzi – keskeny utcáin sétálva szinte tapintható a történelem. A jellegzetes kőházak az apró ablakokkal és a fából készült redőnyökkel még kopottas állagukban is vonzóak. Főleg, hogy kapuikat és erkélyeiket gyakran díszítik virágok, még elbűvölőbbé színezve Anghiarit.

Taormina - a festői

Fotó: Getty Images

A szicíliai városnak mindene megvan. Dombtetőn fekszik, lenyűgöző kilátást nyújtva a ma is aktív Etna vulkánra, miközben az alatta elterülő festői öblökbe meredek utakon vagy felvonóval juthatunk le. Főtere az egyik legjobb hely a naplemente megtekintésére Szicíliában, de az ősi görög-római amfiteátrum felkeresése is kihagyhatatlan élmény. Nem csoda, hogy Rippl-Rónai egyik legismertebb festményét is e város ihlette.

AMI MÉG ÉRDEKELHET