5 offline máp pre lepšiu navigáciu

Pri cestovaní za hranice siahneme po navigačných aplikáciách v mobile častejšie než inokedy. Čo robiť, keď si nechcete míňať mobilné dáta, a predsa sa chcete orientovať? Tu sú offline mapy, vďaka ktorým sa nestratíte.

Foto: Getty Images Hungary


V minulosti bolo cestovanie nemysliteľné bez papierovej mapy, dnes máme, podobne ako väčšinu informácií, všetky mapy v mobile. Nie vždy však chceme, aby sme si na orientáciu míňali mobilné dáta – obzvlášť pri cestovaní mimo Európskej únie.

Dobrou správou je, že globálny navigačný systém GPS (global positioning system) funguje na inom princípe, než mobilné dáta. Aj mobil prepnutý na letový režim má GPS stále aktívne – je totiž len prijímačom, nie vysielačom. Navigácia nám teda funguje, hoci Bluetooth, mobilný signál aj wifi sú vypnuté. Pre navigáciu kdekoľvek tak stačí myslieť na dve veci: nabitý mobil a vopred stiahnuté offline mapy zdarma. Aké máme pri nich možnosti?

Google mapy offline

Foto: 123rf

Offline mapy je dobré si stiahnuť ešte pred odchodom, alebo na rýchlej Wi-Fi.

Mapy Google umožňujú stiahnutie máp offline, stačí kliknúť na svoj profil v aplikácii, Offline mapy a priblížením či vzdialením vybrať oblasť, pre ktorú sa majú offline mapy stiahnuť. Avšak pozor – stiahnuté mapy exspirujú po tridsiatich dňoch, a tak na dlhodobých cestách mapy opätovne stiahnite niekde na Wi-Fi pripojení. Pri všetkých offline mapách treba počítať s tým, že kalkulované vzdialenosti nebudú prispôsobené aktuálnej doprave, na čo sme inak aj pri Google mapách zvyknutí.

Sygic

Foto: Getty Images Hungary

Sygic ponúka v aplikácií užitočnú funkciu pre majiteľov elektromobilov.

Navigácie Sygic sú produktom jednej z novodobých úspešných slovenských firiem. Pre offline používateľov ponúkajú aj 3D mapy, pre chodcov zas kompiláciu tisícok turistických atrakcií. Ak šoférujete, upozornia vás v offline režime aj na zmeny v maximálnej povolenej rýchlosti. Stiahnutie mapy Slovenska pre režim online vyžaduje len 69 MB priestoru. Zaujímavým doplnkom je EV režim pre elektromobily, s možnosťami nabíjania, platieb, aj plánovaním dojazdov k nabíjacím miestam pre elektromobily. Iná aplikácia rovnakej značky – Sygic Travel Maps Offline – dobre poslúži ako turistický sprievodca a plánovač výletov. Na samotnej mape nájdete body a zaujímavosti aj s otváracími časmi a podrobnejšími údajmi – všetko v slovenskom jazyku.

maps.me

Foto: Getty Images Hungary

Papierovú mapu si už dnes poriadne ani nevieme predstaviť.

S viac než 100 miliónmi stiahnutí je Maps.me aplikácia používajúca pre svoje fungovanie Open-Street mapy. Ponúka módy pre šoférovanie, chodenie, túry, bicyklovanie, aj verejnú dopravu – a to všetko aj v slovenčine. Na stiahnutie offline máp Slovensko budete potrebovať asi 214 MB miesta a pokiaľ vám budú prekážať pop-up reklamy, odstránite ich týždenným, mesačným, alebo ročným predplatným.

OsmAnd

Foto: Getty Images Hungary

V priemere vyžaduje stiahnutie máp Slovenska do mobilu asi 250 MB miesta.

Ďalšou z aplikácií využívajúcich open source platformu Open Street Maps v spolupráci s Wikipédiou je OsmAnd. Po stiahnutí ihneď ponúkne voľbu slovenčiny a aj stiahnutie máp Slovenska vyžadujúce 223 MB. Stiahnutie piatich máp je zdarma (bez aktualizácií) a mesačné aktualizácie aj s detailami ako sú vrstevnice či tieňované svahy a offline verziou Wikipédie stoja necelých sedem eur.

HERE WeGo

Foto: Getty Images Hungary

S offline mapami sa nestratíte ani na bicykli.

Veľkým konkurentom Google máp je HERE WeGo. Ponúka mapy viac než 100 krajín na stiahnutie podľa kontinentov, aj verejnú doprava pre viac než 1 300 miest, vrátane časov a cien. Cyklistom zas dáva rady o kopcovitosti terénu. Je dostupná v angličtine a mapa Slovenska zaberie 270 MB pamäte na disku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET