Informácie, ktoré by ste mali vedieť o Pablovi Picassovi

Pri príležitosti päťdesiateho výročia od úmrtia Pabla Picassa prinášame sériu článkov o tomto maliarovi a umelcovi. Tu sú informácie o jeho tvorbe, múzeách a významných dielach i oslavách výročia v kocke.

Foto: Shutterstock


MÚZEUM V RODISKU

Foto: Museo Picasso Malaga

V rodnom dome maliara v Malage je dnes múzeum. Casa Natal sa nachádza v historickom centre mesta. Vystavené exponáty a obrazy približujú život rodiny Pabla Picassa.

PICASSOVO MÚZEUM V PARÍŽI

Foto: Celebración Picasso

Picassove najvýznamnejšie diela vznikli najmä v Paríži. Tamojšie Picassovo múzeum vás prevedie takmer všetkými štádiami a štýlmi jeho umeleckej tvorby. Od realistického zobrazenia sa prepracoval ku kubistickým, neoklasicistickým či surrealistickým maľbám a abstraktným sochám.

SYMBOL MIERU

Foto: Celebración Picasso

Picassova litografia s námetom bielej holubice zožala úspech v podobe plagátu parížskeho mierového kongresu v roku 1949. Umelca to podnietilo k tvorbe ďalších verzií. Holubica patrila medzi obľúbené motívy výtvarníkovho otca a bola predlohou pre Picassov originál.

ASTRONOMICKÉ SUMY

Foto: Celebración Picasso

Picassove diela lámu rekordy v dražbách svetových aukčných domov. Maľbu s názvom Alžírske ženy kúpil bývalý katarský premiér za 179,4 milióna dolárov. V roku 2021 bola Picassovým najdrahším dielom Žena sediaca pri okne, ktoré vydražili za viac ako 103 miliónov dolárov.

CELEBRATION PICASSO 1973 – 2023

Foto: Celebración Picasso

Pri príležitosti 50. výročia úmrtia Pabla Picassa organizuje Francúzsko a Španielsko sériu medzinárodných kultúrnych podujatí, sprevádzaných tematickými výstavami v Spojených štátoch amerických, Nemecku, Švajčiarsku, Monaku, Belgicku i Rumunsku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET