Bolygónk 10 legszebb pink tengerpartja

Rózsa, vattacukor, pasztell, korall – mutatjuk, milyen elképesztően pazar rózsaszín tengerpartokat képes létrehozni a természet.

tengerpart
Fotó: Unsplash
A hétköznapi bézs színű homokon kívül a fehér vagy a fekete verzióról relatív gyakran hallunk. Előbbi főleg az Indonéz-szigetvilág ismertetőjegye, míg az utóbbi a vulkanikus partokra, szigetekre jellemző, többek közt Izlandon, Tenerifén vagy Hawaii-on láthatunk fekete partot. De most nézzük inkább a rendkívül ritka, rózsaszínben pompázó lagúnákat!

Hillier-tó (Ausztrália)

Fotó: Instagram

Hillier-tó


Az élénk rózsaszín Hillier-tó nehezen megközelíthető látványosság, amelyet leginkább a helyiek segítségével, az óceán felől lehet elérni. A tó vize két okból is rózsaszín: a tó fenekén leülepedett szerves anyagoktól, valamint a víz sótartalmától és a benne élő dunaliella salina algától. A 35%-os sótartalom miatt más élőlény nem marad meg a tóban, így a pink alga szabadon szaporodhat, hogy fenntartsa ezt a csodás színt.

Elafonisi-sziget (Kréta mellett, Görögország)

Fotó: 123rf

Elafonisi-sziget


A Krétához tartozó pici sziget keleti csücskén találkozhatunk ezzel a mesés, színes parttal, amely már csak azért is figyelemre érdemes, mert a kagylók által megfestett pink lagúna és a türkizkék tenger együttes látványa egészen lélegzetelállító. Ha arra jársz, a parthoz közeli pompás cédruserdőt se hagyd ki!

Las Coloradas (Mexikó)

Fotó: Getty Images

Las Coloradas


A Yukatán-félszigeten, egy 1000 lelket számláló faluban található ez a gyönyörű, pink-narancs-sárga-zöld-kék medencékből álló képződmény. A tó vize itt is a magas sótartalomtól és a különféle algák, baktériumok arányától ilyen színes. A Cancuntól több órás autóútra lévő lagúnát az teszi különösen vágyott látványossággá, hogy a különböző árnyalatú tavak közötti „járdán" még sétálgathatunk is. Kiváló Insta-helyszín!

Harbour Island (Bahamák)

Fotó: Instgram

Harbour Island


A Harbour Islanden található Pink Sands Beach 5 kilométer hosszú. A parti homok halvány rózsaszín színét a foraminiferáknak köszönheti: ezek olyan apró tengeri állatok, amelyeket rózsaszín kagylóhéj borít.

Tikehau (Tahiti)

Fotó: Instagram

Tikehau


Hófehér és pink homok elegye, valamint smaragdzöld tenger várja a bumeráng formájú magánszigeten, a Tikehau Pearl Beach Resort luxusszállodában a turistákat. A tengerben álló, cölöpökre erősített bungalókból naphosszat csodálhatjuk a látványt, majd ha úgy hozza kedvünk, mártózhatunk egyet a lagúnában gyakorta megforduló rájákkal, kisebb cápákkal, delfinekkel és teknősökkel.

Komodo (Indonézia)

Fotó: Instagram

Komodo


A gyönyörű indonéz sziget tengerpartjának a környező korallok kölcsönzik ezt a színt, mégpedig úgy, hogy az apró, mikroszkopikus méretű, levált korallszemcsék- és darabkák rózsaszínre festik a homokot.

Budelli-sziget (Olaszország)

Fotó: Instagram

Budelli-sziget


Budelli a szardíniai Maddalena-szigetcsoporthoz tartozó apró kis sziget, aminek egyetlen egy lakosa van. Tulajdonképpen egyfajta gondnok ő, aki gondoskodik a szigetről, és figyel rá, hogy mindig rendezett, szép és turistacsalogató legyen.

Pink Beach (Bonaire)

Fotó: 123rf

Bonaire


Bonaire Karibi Hollandia egyik apró szigete, Venezuela partjaitól nem túl messze. A part homokja itt is a kagylódarabkáktól pink, a színorgiát pedig több medencén át élvezhetjük: a világos pinktől egészen az élénkebb rózsaszín árnyalatig többféle színű vizet is találunk itt, melyek kedvelt búvárparadicsomként kerülnek fel a merülni vágyók kívánságlistájára.

Elbow Beach (Bermuda)

Fotó: Instagram

Elbow Beach


Bermuda egy 150 szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban, amelyet összesen 200 korallzátony vesz körül. A rengeteg szigetből csak 20 lakott, ezek közül tízet hidak kötnek össze egymással. A trópusi szigetcsoportot sokszor sújtja hurrikán, melyet követően az erősen hullámzó óceán a partokra sodorja a koralldarabokat, amelyektől a homok is korallszínűvé változik.

Grande Santa Cruz Island (Fülöp-szigetek)

Fotó: Instagram

Grande Santa Cruz Island


A Fülöp-szigeteki pink part szintén a közeli korallzátonyokból leváló korallportól ilyen szép pasztellrózsaszín. Mivel a szigetet védett korallok veszik körül, hajóval nehéz megközelíteni, de kisebb csónakokkal be lehet menni búvárkodni, hogy meglessük a zátony gazdag élővilágát.

És még 15 nagyon furcsa part, amit felvehetsz a bakancslistádra:

youtu.be

15 Most Unique Beaches In The World


AMI MÉG ÉRDEKELHET