A 20 legpihentetőbb város

Valahogy tele van a lista északi országokkal. Vajon miért?

Fotó: Shutterstock

Az izlandi légitársaság, az Icelandair készített listát azokról a városokról, amelyek a legpihentetőbbek az odalátogató számára. Mondjuk a tanulmány sehol nem található eredetiben, így csak feltételezni tudjuk, hogy a légitársaság úticéljai közül választották ki a győzteseket, máskülönben érthetetlen, hogyan kerültek bele metropoliszok és nagyvárosok...

Fotó: Getty Images

Bergen, Norvégia

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület friss felmérése szerint a Z generáció (1990 és 2010 között születettek) 46 százaléka gondolja, hogy mentális egészsége romlott a járvány kezdete óta, míg az X generációnál (1960-1980 közöttiek) 33 százalék, a milleniál nemzedéknél (1980-2000 közöttiek) 31 százalék, a „Boomer" generációnál (1940-1960 közöttiek) 28 százalék, a veteránoknál pedig 9 százalék panaszkodik hasonló problémára.

Mivel a környezet, amelyben élünk, fontos szerepet játszik a mentális egészségünkben, az izlandi Icelandair légitársaság elkészített egy tanulmányt, hogy olyan városokba irányítsa az embereket, amelyek nagyobb nyugalmat kínálnak számukra. Különféle adatok felhasználásával szerte a világon felmérték a településeket, olyan tényezőket elemezve, mint a fény- és zajszennyezés, a közúti forgalom és a boldogság szintje. A légitársaság ez alapján közzétette a világ 20 legnyugisabb városának listáját.

Fotó: Unsplash

Perth, Ausztrália

A norvégiai Bergen lett az első, amely a rendkívül alacsony forgalomnak, fény- és zajszennyezésnek, valamint a rendkívül magas átlagos várható élettartamnak (83 év) köszönhetően nyert.

A világ legnagyobb parkjával rendelkező város, az ausztráliai Perth végzett a második helyen, mögötte pedig Reykjavik következik – Izland fővárosa elhelyezkedése miatt is kapott külön pontszámokat, hiszen rendkívül szép természeti környezetben fekszik.

A teljes listát nézve, Brisbane, Melbourne és Sydney magas pontszáma révén Ausztrália négy várossal került be a Top 20-ba, míg Új-Zélandnak három települése szerepel a rangsorban. Szintén három város került be az Egyesült Államokból is – ám csupán az utolsó három helyen.

Íme a világ legnyugodtabb városai

Fotó: Shutterstock

Reykjavíki nyugalom


  1. Bergen, Norvégia
  2. Perth, Ausztrália
  3. Reykjavik, Izland
  4. Helsinki, Finnország
  5. Wellington, Új-Zéland
  6. Zürich, Svájc
  7. Brisbane, Ausztrália
  8. Melbourne, Ausztrália
  9. Stockholm, Svédország
  10. Auckland, Új-Zéland
  11. Oslo, Norvégia
  12. Sydney, Ausztrália
  13. Koppenhága, Dánia
  14. Tel Aviv, Izrael
  15. Christchurch, Új-Zéland
  16. Toronto, Kanada
  17. San José, Costa Rica
  18. Dallas, Egyesült Államok
  19. Houston, Egyesült Államok
  20. Washington, D.C., Egyesült Államok
AMI MÉG ÉRDEKELHET