A bevehetetlen zsolnalitvai vár

Ha az ellenség nem is, az idő vasfoga kikezdte az erődítményt.

Fotó: Shutterstock

A Vág völgyének egyik leglenyűgözőbb látványossága a zsolnalitvai vár, mely alapterületét tekintve Szlovákia második legnagyobb erődítménye. A 664 méter magas mészkősziklára épített vár romjai dicső múltról árulkodnak, és évről évre egyre több turistát vonzanak.

www.instagram.com

A régészeti leletek szerint a mai Zsolnalitva környékén már a neolitikumban is éltek emberek, később a bronzkorból a lausitzi és a puhói kultúra egy településének maradványai kerültek itt elő. A község létezéséről az első hiteles forrás 1300-ból származik, neve ekkor még „Lytwa" alakban szerepel.

Valószínűleg a Balassa család építtette a meredek, sziklás Cibulník dombra a várat, amely 1241-ben már fontos közigazgatási és katonai székhely volt. Ez a masszív erődítmény fontos szerepet játszott Felső-Magyarország történelmében – a középkorban Fehér várként emlegették, és legendák keringtek a bevehetetlenségéről. A vár első ismert tulajdonosa Csák Máté volt, később pedig királyi birtok lett. Az évszázadok során sok tulajdonosa volt, többek közt Zsigmond király, Kinizsi Pál, a Szapolyai nemzetség, Sadzivoj lengyel nemes és a befolyásos Thurzó család, akik az utolsó birtokosai voltak. A Rajec-völgy környékét uraló zsolnalitvai várhoz 35 falu tartozott, a helyi lakosság mezőgazdasággal, méhészettel és gyümölcstermesztéssel foglalkozott.

A vár tulajdonjoga Árva vármegye főispánja, Thurzó Imre halála (1621) után megoszlott az örökösök között, akik elhanyagolták a karbantartását. 1698-ból származó feljegyzések szerint ebben az időben a várat már senki nem lakta, csak az irattár maradt meg, majd a 18. század közepén teljesen kiürítették, és senki nem viselte tovább a gondját. Mára csak a várfal, a torony falai, a palota és a kápolna maradványai láthatók. A 18. század második felében a vár leégett, védelmi funkciója megszűnt és állaga folyamatosan romlott. A 250 éve elhagyott, romos vár falai azonban a mai napig állnak, és máig láthatóak bennük az ablaknyílások, valamint több lőrés és kapunyílás is. A várhegyről és magáról a várromról is gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

A zsolnalitvai Szent Kereszt-templom

A középkori templom a 14. század első harmadában épült, a királyi várbirtokhoz tartozott, kegyura a mindenkori várnagy volt. A zömök toronnyal díszített, érdekes alaprajzú épület nagyjából ugyanakkora szélességű hajóból és szentélyből áll. A várra néző egyemeletes harangtorony átjárója után a boltozatos, sarok támpilléres hajóba jutunk. A déli és az északi falakon két pár félköríves ablak található. Az oltártértől a keleti oldalt egy korai gótikus diadalív – arcus truphalis – választja el. A templomban 18. századi barokk szobrok, szentképek, fából faragott oltár és egy 1740-ből származó szószék található. A külső, északi falon Szent-Miklósi és Óvári Pongrácz József és felesége, Ugronovich Júlia eredeti, fekete márványból készült emléklapja látható.

Kettős kőpad

www.instagram.com

Zsolnalitva érdekes látványossága egy titokzatos, kőből készült kettőspad. Eredetét senki sem ismeri biztosan – állítólag a 18. században olasz kőfaragók alkották, míg egy másik feltételezés szerint a kettőspad az ősi Nap-kultusz egyik kultikus tárgya és akár 4000 évnél is idősebb lehet. Amit biztosan tudunk, az az, hogy minden évben sok turista keresi fel. A kőpadtól csodás kilátás nyílik a várra, másik oldaláról pedig a völgyre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET