A dubaji Burdzs Kalifa 10 titka

Ma még a világ legmagasabb épülete. De a dobogó teteje sosincs bebiztosítva...

MT Exposures/Shutterstock

Annyi ember lakik benne, mint Lévában, és az ablakait folyamatosan mossák. Dubaj kedvenc látványossága a maga 828 méterével egyelőre csúcstartó a világban, de a siker ebben a sportágban kérészéletű.

1. A torony formáját a pókliliom inspirálta

Fotó: Pixabay

Ahogy rengeteg tornyot és épületet a természet inspirált, úgy a Burdzs Kalifa épületét is egy virágról mintázták. Ahogy a virág szárát is több másik szár fogja közre, az épület belső épületét is több hasonló kisebb torony veszi körül.

2. Nehézkes számolás

Az építéshez annyi betont használtak, mint 100 000 elefánt súlya, persze a betonon kívül rengeteg acél, alumínium és üveg is van az épületen. Azt nem tudják megsaccolni, mennyi lehet az építmény teljes súlya.

3. Stabil munkahely

3 hónapba telik, mire az alpinisták az összes ablakelemet meg tudják tisztítani, hiszen az egész tornyot üveg borítja. Ezt általában úgy kivitelezik, hogy mire a végére érnek, kezdhetik az egészet elölről.

Fotó: Shutterstock

4. Egy városnyi ember építette

Összesen 12 000 szakember és építőmunkás dolgozott a Burdzs Kalifán, amíg a teljes magasságát elérte. A 2010-es átadásig 22 millió munkaórát tettek bele a mérnökök és a kétkezi munkások a torony elkészítésébe.

5. Ahol kétszer megy le a nap

Ha van kedved, naponta kétszer is megnézheted a naplementét a felhőkarcolóról, ugyanis olyan magas, hogy az alsóbb szinteken már lemegy a nap, amikor a csúcshoz közel még jó ideig látható.

6. A leg

A Kalifa-torony nemcsak magassági rekordot tart, még több szempontból világelső:

  • A legmagasabb szabadon álló építmény
  • A legmagasabban lévő kilátó (124. emelet)
  • A legtöbb egy épületben lévő emelet (163 emelet)
  • A legmagasabb felhőkarcoló (antenna nélkül 828 m)
  • A világ leggyorsabb liftje (64 km/h vagy 18 m/s)
  • A legmagasabb fekvő uszoda (76. emelet)
  • A legmagasabbra épített mecset (158. emelet)

Illusztráció: Wikimedia

7. Egy lépcsős edzést?

Felvonója a világ legmagasabb liftje: 504 méter magas és másodpercenként 10 métert süllyed vagy emelkedik.

8. Léva beköltözhet

Úgy tervezték, hogy egyszerre 35 ezer ember férjen el benne kényelmesen, de átlagosan 10 ezer ember van a lakásokban, irodákban, éttermekben és üzletekben a személyzettel együtt.

Fotó: Unsplash

9. High dining

A találóan elnevezett Atmoshpere étterem a 122. emeleten helyezkedik el (Hoppá, még egy rekord, mert ezzel a legmagasabban lévő étterem.), 442 méter magasságban. Az étteremből szinte egész Dubaj jól belátható.

10. Kérészéletű trón

Már épül a Jeddah Tower Dzsiddában, Szaud-Arábiában, amelyet eredetileg 1 mérföld (1609 méter) magasra terveztek, de a terület nem alkalmas ekkora épület felépítésére, így végül 1 kilométer magas lesz. A Jeddah 172 méterrel lesz magasabb, mint a dubaji Burdzs Kalifa. A felhőkarcoló építését 2013-ban kezdték el, de a földtani vizsgálatok miatt többször leállt az építkezés, nehéz megjósolni, mikor lesz kész. Egy biztos: a pénz biztosan nem fogy el rá, a projekt alkotója és vezetője ugyanis a szaúdi-arábiai herceg, Al-Waleed bin Talal, a leggazdagabb arab a Közel-Keleten.

AMI MÉG ÉRDEKELHET