A Hundertwasser-ház mesevilága

Bécs 3. kerületében, közel a Duna-csatornához, a Kegelgasse és a Löwengasse sarkán áll az osztrák főváros egyik legkülönlegesebb és legtöbb látogatót vonzó épülete. Pedig a ház sokáig egyszerű, szürke tömb volt, mígnem a város különc szülöttének elképzelései alapján át nem építették.

Így született meg 1986-ban ez a mesébe illő épület, amely tarka színeivel és formáival messziről kitűnik szomszédos házak közül. Friedensreich Hundertwasser sajátos filozófiával közelített az építészethez. Az egyenes vonalat szinte ellenségnek tekintette, „istentelennek és erkölcstelennek" nevezve azt.

A róla elnevezett bécsi ház is ennek szellemében készült: a hagyományos architektúra logikáját nélkülöző, aszimmetrikus formákat felvonultató homlokzata is erről árulkodik. „Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak, de szerintem ablakokból", vallotta a mester, és az épületnek valóban nincs két egyforma méretű és színű ablaka, de még a padlózata is hullámos formákat vesz fel. Kék, sárga, vörös és fehér színekben pompázó homlokzata pedig csak úgy vonzza a tekintetet. Hundertwasser emellett a természet elemeit is bevonta a tervezésbe: a háztetőn és az erkélyeken kis „kerteket" létesített, zöld oázist teremtve a városlakóknak. Az osztrák művész megítélése azonban korántsem egységes: míg egyesek korszakos zseniként beszélnek róla, mások szerint művei a giccs határait súrolják. A bécsi házához elzarándokoló évi több tízezer látogató mindenesetre már szavazott…

„Az osztrák Gaudí”

Fotó: GettyImages

Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) erős színezésű, dekoratív festészetével vált országában ismertté, majd sajátosan eklektikus, organikus építészeti megoldásaival világhírűvé. Ma a 20. század egyik legeredetibb alkotóművészeként tartjuk számon, akinek munkássága a katalán építész, Antoni Gaudíéval mutat rokonságot.

Mozaikok

Fotó: 123rf

Vásár a Hundertwasser faluban

Az épület számokban

A Hundertwasser-házban 52 lakás, 4 iroda és 19 terasz található, valamint 250 fa és bokor öleli körül. Jelenleg egy helyiség sem kiadó közülük, és az épület csak kívülről tekinthető meg.

Hundertwasser falu

A lakóházzal szemben található Hundertwasser falut egy abroncsműhelyből alakították ki. A bevásárlóközpontban egy bárt és több, jellegzetesen Hundertwasser-stílusú üzletet találunk.

Hundertwasser Múzeum

A művész életművéből rendezett kiállításnak otthont adó épület a lakóháztól néhány száz méterre található, ahol a mester festményeit, grafikáit, épületterveit vehetjük szemügyre, és megismerkedhetünk ökológiai témájú elképzeléseivel is. És még a mosdóban is különleges látvány fogad bennünket…

Ökológiai szemlélet

Vízióival az osztrák művész több évtizeddel megelőzte korát: az ökológiai építészet hírnökeként a városi ember természetközelség iránti vágyát hirdette épületterveiben is.

Grüne Zitadelle

Hundertwasser utolsó építészeti projektje halála után öt évvel készült el a németországi Magdeburgban. A Zöld Citadella egy bérlakásokat, kávézót, boltokat és egy kis hotelt is magába foglaló komplexum, amelynek esztétikája szintén megosztotta a helyieket, ma mégis a város egyik leghíresebb látványossága.

AMI MÉG ÉRDEKELHET