A legjobb teaházak: feltöltődés testnek és léleknek

Autentikus teázók, ahol a legkellemesebb felmelegedni egy hideg őszi napon.

Fotó: Unsplash

Több ezer éves hagyomány, több ezer fajta tealevél a gyógynövényektől a legerősebb, fűszeres különlegességekig – ma már minden megtalálható a meghitt, hazai teaházakban is.

A tea ma már minden földrészen népszerű ital, azonban először a Selyemúton vagy tengeren érkezett a Közel-Keletre, majd Európába. A brit telepesek például hajón utaztatták be az öreg kontinensre a szárított tealeveleket, az oroszokhoz és az arabokhoz azonban a szárazföldi kereskedelmi útvonalon érkezett a „csáj" – és itt most kifejezetten a tealevélre gondolunk.

A gyógynövényekből, azaz virágokból levelekből, bogyókból, szárított gyümölcsökből, kérgekből készült főzetek már itt Európában is ismertek voltak, mire a kínai tea megérkezett. Az ókori Kínában a ma élvezeti cikként fogyasztott forró ital gyógyitalnak számított. Emellett persze élénkítő hatását is ismerték, úgy tartották, azért jó inni, mert meditáció közben ébren tart. A holland telepesek is azért hozták be a kontinensünkre az első teacserjét, mert felismerték ezt pozitív hatást.

Az 1500-as években jelentek meg Londonban az első kávézók, ahol teát is felszolgáltak.

1706-ban Thomas Twining (igen, róla nevezték el a Twinings teamárkát) nyitotta meg az Arany Oroszlán teaházat Londonban, amely még ma is üzemel, és ahogy annak idején, nemcsak teázni lehet itt, de a teafüveket meg is lehet vásárolni. Magyarországon sokáig nem léteztek teaboltok, és teázók is csak néhány évtizede, előtte kávézókban lehetett teákat kóstolni – ma viszont szerencsére bőven van választék teaházakból. Most négy budapesti és egy balatoni teázót mutatunk be.

Zhao Zhou vad teái

Fotó: Instagram

Zhao Zhou vad teái, Budapest

Talán sem Budapesten, sem az országban nincs még egy olyan hely, mint a Zhao Zhou (ejtsd: Dzsáo Dzsdó) teaház. Ebben a teázóban nemcsak teát ihatsz és különleges füveket vásárolhatsz, de mindent megtudhatsz a növényről, a termesztéséről, a teázás ősi kultúrájáról. Tálos Gábor, az üzlet egyik tulajdonosa, bár már itthon él, rengeteget utazik Kínába kóstolni, terméket beszerezni. A teázóban folyik oktatás és workshop is Teaműhely néven, ahol mindent megtudhatsz a teázásról, mindezt a legelhivatottabb szakértőktől. A honlapjukon olvasható rövid ismertetőnél jobb kedvcsináló nem is kell:

„Réges-régen Dél-Kína hegyeinek mélyén, Burmához közel a helyiek bizonyos növények leveleiben különleges erőt fedeztek fel. A beáztatott levelekből nyert ital ellazította a testet, a tudatot pedig megnyugtatta és felfrissítette. Ebben a régióban találhatjuk a világ legidősebb fáit – két-, három-, ötszáz, sőt, ezeréves növényeket. Ezen tealevelek kóstolása és fogyasztása különleges, felemelő élmény."

Cím: 1013 Budapest, Lánchíd u. 5.
Weboldal: zhaozhoutea.com

Vörös Oroszlán Teaház

Fotó: Vörös Oroszlán Teaház

Vörös Oroszlán Teaház, Budapest

A Vörös Oroszlán Teaházban, Budapest egyik legrégebbi teaházában egész szeparékat foglalhatsz le, ha egy hosszabb teázási szeánszot szeretnél tartani a barátaiddal. Nagy választék, meleg színek és fények várnak, nyugodt környezet, azaz ideális beülős hely egy belvárosi séta alatt vagy után. A különféle teafajták még különleges ízesítéseket is kapnak, a klasszikusokon kívül herbateák, lapacho és mate teák is bőséggel kaphatók.

Hogy mi az alapítók filozófiája? „Amit mi álmodtunk, az egy átszállóhely a külvilág állandóan változó vibrálásából, önmagunk rejtett oldala felé. Amit létrehoztunk ennél is több: egy találkozóhely, ahol mindannyian utat találhatunk önmagunk és mások felé."

Cím: 1061 Budapest, Jókai tér 8.
Weboldal:
vorosoroszlanteahaz.hu

Flying Bird Teahouse

Fotó: Flying Bird Teahouse

Flying Bird Teaház, Budapest

Több szempontból is nagyon különleges hely a Flying Bird Teahouse, hiszen egyszerre bolt, webshop, teázó és teaismereteket nyújtó oktatási helyszín. A weboldalon folyamatosan frissülő blogbejegyzéseket is találunk, tehát egy egészen komplex szolgáltatást nyújtanak. A teaház részre inkább a Teaklub vagy Teaszoba megfogalmazást használják, ezzel is utalva arra, hogy a teázás egy rituálé, igazi közösségi élmény is lehet. Csodás kerámiákat, autentikus kiegészítőket is árulnak itt, amelyek különleges ajándékként szolgálhatnak – az ünnepek közeledtével érdemes észben tartani ezt a lelőhelyet!

Ahogy ők fogalmaznak magukról: „Teakereskedésünk nem általános értelemben vett üzlet, inkább a tea kedvelőinek szánt felfedezőhely. Boltunkban számos kiegészítő is megtalálható, amelyekkel otthoni körülmények között is jó eséllyel élvezheted a kivánt ízeket."

Cím: 1027 Budapest, Frankel Leó u. 6.
Weboldal:
flyingbirdteahouse.hu

Nagyi Kertje Teaház

Fotó: Facebook

Nagyi Kertje Teaház, Aszófő

A Nagyi Kertje a Balaton mellett, Aszófőn található. Igazi családias, vintage stílusú hely, ahova jó betérni egy csípős őszi napon. A hely a Tihanyi-félsziget szomszédságában található, sokan nem is tudnak róla, Aszófő milyen kulináris kincseket rejt. Ezen a helyen isteni házi süteményeket, különleges teákat és nagyon finom ételeket fogyaszthatunk, rendkívüli környezetben, Balatoni kilátással. Érdemes beiktatni egy őszi kirándulás egyik megállójaként!

Egy programötlet a teaház alapítóitól: „Indulhatunk gyalog vagy lóháton, akár kerékpárral, megcsodálhatjuk a falu természeti értékeit. A sajkodi strandtól sétálva a Bázsai öböl szélén haladhatunk végig, ha csendesen haladunk, bepillanthatunk a nádas madarainak rejtett élővilágába. A félórás, kényelmes kirándulás végén megpihenhetünk a Nagyi Kertje Teaházban."

Cím: 8241 Aszófő, Remete u. 2.
Weboldal:
nagyikertjeteaház.hu

1000 Tea Teaház és -bolt

Fotó: Facebook

1000 Tea teaház

Az 1000 Tea Budapest belvárosában maga a nyugalom szigete egy belső udvarban, ahol még egy kicsi terasz is helyet kapott. A teaház kellemes vendéglátóhely, de egy nagyon profi bolt is egyben, ahol mindig kérdezhetünk, válogathatunk, és ahonnan mindig hozzáértő válaszokkal térhetünk haza. Ha szereted a teákat, az otthonos teázási élményt, akkor az 1000 Tea a te helyed! A klasszikus teafüvektől az egészen furcsa, eredeti kiegészítőkig nagyon nagy a bolt kínálata.

A teaház mottója egy régi kínai mondás: „Egyetlen csésze tea sem hasonlít egyetlen másikhoz sem."

Cím: 1056 Budapest, Váci utca 65.
Weboldal:
1000tea.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET