A legdurvább közlekedési dugók otthonai

Az európai nagyvárosok vezetik a szégyenlistát: íme, a világ legnagyobb közlekedési dugóit produkáló helységek!

Fotó: Unsplash

A dugók mérete nem egyenesen arányos a városok méretével: sokkal inkább tervezés és forgalomirányítás kérdése. Egy logisztikai cég megvizsgálta, mely városokban a legdurvább a helyzet, lássuk a végeredményt, és ne lepődjünk meg, ha egy ismerőst is találunk a listán!

A Fleet Logging logisztikai cég felmérése során témakörönként és a forgalomból fakadó leterheltség szerint szűkítette le a vizsgált városok számát 141-re. A lassúságot és a járművek sűrűségét csúcsidőben és csúcsidőn kívül is figyelték, sőt a dugó hosszát is mérték. A Travel Time applikáció betáplált adatai szerint a következők a statisztikák, ha egyórás utazást veszünk alapul minden városban:

Francia listavezetők

Fotó: Unsplash

Párizs

  1. Marseille
  2. Lyon
  3. Párizs
  4. Monaco
  5. Boise (USA, ID)
  6. Hamburg
  7. Lisszabon
  8. Prága
  9. Philadelphia (USA, PA)
  10. Budapest
  11. Albuquerque (USA, NM)
  12. Oklahoma City (USA, OK)
  13. Houston (USA, TX)
  14. Kansas City (USA, MO)
  15. Berlin
  16. Denver (USA, CO)
  17. Columbus (USA, OH)
  18. Varsó
  19. Little Rock (USA, AR)
  20. Jackson (USA, MS)
Marseille-ben egy óra alatt csúcsidőben 41 km-t tudunk megtenni, csúcsidőn kívül 80-at, de minden városnál beleszámítják a ki és bevezető utakat is, tehát nem csupán a belvárosi forgalmat veszik alapul. Lyonban 46 km-t haladunk csúcsidőben, azon kívül 83 km-t tudunk megtenni 60 perc alatt. Párizsban 32 km-t küzdhetünk le csúcsidőben, míg nyugodtabb időszakban 61 km-t. Ezzel szemben a magyar fővárosban akár 102 km-t is meg tudunk tenni, persze csúcsidőn kívül. Ez a távolság 78 km-re csökken csúcsforgalomban. Az alábbi infografika megmutatja a többi város forgalmát is. A szürke pötty azt jelenti, hány mérföldet tudunk megtenni csúcsidőben, a fekete pötty azt, hogy mennyit azon kívül, a kék csík pedig a kettő közti különbséget illusztrálja. Ha tehát legközelebb autót bérelünk a vakációnk alatt, vagy metró helyett a taxit választjuk, érdemes mérlegelni: megvárjuk, hogy csillapodjon a forgalom, vagy csúcsidőben ülünk be az autóba?

Illusztráció: Fleet Logging

AMI MÉG ÉRDEKELHET