A legrégebbi épületek a földön

Amelyeket szerencsénkre még mindig megcsodálhatunk.

newrange
Fotó: Getty Images
Kőkorszaki csodák, amelyek arról tesznek tanúbizonyságot, hogy több ezer évvel ezelőtti kultúrák is tudták, hogyan kell szabályos, időtálló épületeket tervezni.

Ha ősi kultúrák építményeire gondolunk, mindenkinek először a Stonehenge vagy a gízai piramisok jutnak eszébe, pedig vannak ezeknél sokkal régebbi, máig fellelhető érdekes épületegyüttesek, szentélyek, templomok vagy temetkezési helyek, ahol az isteneiknek és a tiszteletben álló személyeknek áldozhattak a kőkorszaki emberek. Az Egyesült Királyság és Franciaország területén elszórtan több újkőkorszaki emléket is találtak, Máltán is több fennmaradt rom van és persze az egykori Perzsa Birodalom területén is maradtak feltárandó kincsek. Most 8 ép és látogatható épületet mutatunk meg.

1. Knap of Howar, Skócia

Fotó: Instagram

Knap of Howar, Skócia

A tudósok szerint Európa legrégebbi épülete: i.e. 3500-3700 körül épült. A Papa Westray-szigeten található kőépületek valószínűleg összefüggő épületcsoportok voltak valamikor. A romok között ma már csak 2 lakás vagy szoba maradt fent, az archeológusok szerint ír vagy skót szerzetesek építhették maguknak.

2. Ġgantija ikertemplom, Gozo

Fotó: Instagram

Ggantija templom, Gozo

Ez a megalitikus, azaz újkőkorszaki templomegyüttes a Máltához tartotó Gozón épült kb. az i.e 3200-as 3600-as évek között. A kutatók szerint szentély volt, méghozzá a termékenység istenéhez imádkoztak itt, és állatáldozatokat mutattak be az isteneknek. Az régi templomépületek ma már az UNESCO Világörökség részei.

3. Tarxien templom, Málta

Fotó: Instagram

Tarxien templom, Málta

Tarxien szintén a máltai megalitikus templomok közé tartozik. I.e. 3250 körül épülhetett a 3 templomból álló komplexum első épülete. A legrégebbi építmény szinte teljesen az enyészeté lett, de a maradványok alapján a többi templomot is rekonstruálni tudták. Az alaprajza nagyon komoly és szép építészeti remekműre utal: a termek szimmetrikusak, babformájúak.

4. Shunet El Zebib, Egyiptom

Fotó: Instagram

Shunet El Zebib, Egyiptom

Egyiptom misztikus, eltűnt városának egy részét sikerült feltárni, amihez egy különleges, modernebb technikát hívtak segítségül. A 3D-s megoldásnak hála láthatjuka csodát, amit több ezer év alatt a homok és a Nílus áradásai mélyen maguk alá temettek. A Nílus völgyében i.e. 2750 körül épült a város és a mellé emelt sírhelyek, vagyis Shunet El Zebib romjai még a gízai piramisoknál is régebbiek.

5. Barnenez, Franciaország

Fotó: Instagram

Barnenez

Barnenez i.e. 4850-ben, az újkőkorszakban a La Manche-csatorna melletti dombra épült. Őskori Pantheonnak nevezik a Brittanyban lévő temetkezési helyet, ahol összesen 11 sírfolyosót és 2 nagy sírkamrát találtak. Ez az épületegyüttes földünk második legrégebbi építménye, és sajnos a XX. századig nem úgy bántak vele, mint egy értékes örökséggel (elhordták a köveket építkezésekhez), de amennyire tudták helyreállították a köépítményt.

6. West Kennet Long Barrow, Egyesült Királyság

wikipedia.org

West Kennet

A West Kenneti dombon szintén egy temetkezési hely maradt fenn, amelyet i.e 3600-ban építettek. A domb Dél-Angliában található, a sírhely pedig a 100 méter hosszú természeti képződmény egyik végén van: összesen 5 sírkamrát tártak fel benne. A kutatók szerint ez a kőkorszaki maradvány 400 évvel régebbi, mint a Stonehenge, és közel 1200 évig használták sírhelyként. A kamrák az alaprajz szerint egyenlőszárú háromszög alakúak és 46 sírt találtak bennünk. Külön érdekesség, hogy a halottak 20-30 év különbséggel hunytak el, utána valószínűleg szent helyként használták az itt élők az építményt.

7. Newgrange, Írország

Fotó: Instagram

Newrange, Írország

Nemcsak az egyik legrégebbi, de az egyik legnagyobb megmaradt ősi épület a földön. Az időszámításunk előtti negyedik évezredben épült ez a sírhely, amelynek a föld alatt kereszt formájú alaprajza van, legmagasabb pontja pedig a kamra felett 12 méteres magasságú. A dombot körülvevő kőgyűrű csodálatos módon majdnem teljesen ép. Magas rangú, nagy tiszteletnek örvendő embereket temettek ide, a köveket pedig a korra jellemző módon geometrikus formákkal díszítették. Különlegessége, hogy a téli napfordulón úgy süt be a nap a bejáraton, hogy fényárban úszik az amúgy teljesen sötét kamra.

8. II. Kurus perzsa király sírja, Irán

Fotó: Instagram

II. Kurus sírja, Irán

II Kuruzs, az Óperzsa Birodalom alapítójának sírhelye a mai Irán területén található, és az első földrengésbiztos épület a világon. A síremlék i.e. 600 évvel épült, az UNESCO Világörökség része és még ma is nagyon jó állapotban van, hiszen olyan technikával építették fel, amely ellenáll a természet erőinek. A sírkamra egy külön rekeszben van a föld alatt, így az akkor sem sérülne meg, ha mégis összedőlne az kőépítmény.


AMI MÉG ÉRDEKELHET