A legszebb Loire-menti kastélyok – 1. rész

Fotó: Shutterstock

A Loire-menti régió az UNESCO világörökség része, kulturális emlékekben az egyik leggazdagabb francia vidék. Világhírét hangulatos városainak és gyönyörű reneszánsz kastélyainak köszönheti. Olyan sok van belőlük, hogy most induló cikksorozatunkban tényleg csak a legszebbeket tudjuk bemutatni.

A Loire Franciaország leghosszabb folyója, több mint 1000 kilométeren át kanyarog egy páratlanul szép természeti környezetben. A múltban a francia nemesek előszeretettel építtettek maguknak nyári rezidenciákat a folyó mentén fekvő városokban. Napjainkig több mint nyolcvan kastély maradt fenn – egy részük jelenleg magántulajdonban van, több kastélyt azonban a nagyközönség számára is megnyitottak. Ezek olyan vonzó turisztikai értéket képviselnek, hogy egy valamirevaló utazási iroda kínálatából a Loire-menti kastélyok semmiképpen sem hiányozhatnak.

Blois

Fotó: INTREEGUE Photography / Shutterstock

Kilátás a teraszról

A Blois kastélyáról már az a tény is sokat elárul, hogy több francia király vidéki rezidenciájául választotta. A 13. és a 17. század között épült kastély épületegyüttese egy központi udvart vesz körül, kívülről pedig ritka domborművek és szobrok díszítik. Bár a francia forradalom idején kifosztották, és a teljes pusztulás fenyegette, azonban a 19. század közepén szerencsére felkerült a nemzeti jelentőségű műemlékek listájára, és teljesen helyreállították. A Loire mentén ez az egyik legnagyobb kastély, melyben több mint 500 különböző helyiség található, melyekből 100 hálószoba. Közülük a legérdekesebb Medici Katalin francia királyné szobája, mely 237 faragott fatáblájával és 4 titkos szekrényével a kastély ékköve. A szoba eredeti faburkolata egész Franciaországban egyedülállónak számít.

Amboise

www.youtube.com

Day tour from Paris - Visit the Loire Valley Castles

Amboise a Loire-mente egyik legfontosabb kulturális és történelmi központja, kastélya pedig a Valois-házi királyok kedvelt rezidenciája volt. A város feletti sziklán álló kastély egy középkori vár alapjaira épült. Az erődítményen az első nagyobb átalakítást VII. Károly végeztette el, aki a százéves háború idején szerezte meg, és udvartartásával ide is költözött. 1490-től VIII. Károly jelentősen kibővítette a parkot, és újjáépítette a régi várfalakat és épületeket. A modern lakhelyre vágyó uralkodó maga felügyelte az építkezést, és az olasz Pacello da Merciogliano kertépítészt bízta meg Franciaország első reneszánsz parkjának létrehozásával. A gazdagon bútorozott gótikus és reneszánsz lakosztályok büszkén hirdetik a Valois-királyok kifinomult ízlését. A reneszánsz idején számos kiemelkedő művész vendégeskedett a kastélyban, a leghíresebb közülük Leonardo da Vinci, aki I. Ferenc meghívására 1516-ban érkezett Amboise-ba. Három évvel később elhunyt, és kívánságára a kastélyban található Saint-Hubert kápolnában helyezték örök nyugalomra.

Chambord

Fotó: Shutterstock

Chambord hatalmas kastélya egy építészeti remekmű, a francia reneszánsz jelképe. Grandiózusságának és részletgazdag díszítésének köszönhetően az egyik legnépszerűbb kastély Franciaországban – évente 700 ezer látogató keresi fel. Az építkezés megkezdését I. Ferenc rendelte el 1519-ben, ám amikor meghalt, a kastély még csak félkész állapotban volt, és csak több mint 120 évvel később, XIV. Lajos, a Napkirály parancsára fejezték be. A csodásan díszített, tornyos kastély belső terének meghatározó eleme a kettős csigalépcsősor (melyről feltételezik, hogy Leonardo da Vinci tervezte), de a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik I. Ferenc király szobája, a bútorozott díszlakosztályok, a panorámás teraszok, a barokk franciakertek és a kastélyt körülölelő park is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET