Földi Édenkert – a legszebb szlovák nemzeti park

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazán beszédes nevet kapott, és aki felkeresi ezt a gyönyörű vidéket, maga is meggyőződhet arról, hogy az elnevezés egyáltalán nem túlzó.

Fotó: 123rf

A Szlovák Paradicsom az ország egyik legszebb természeti látványossága, nem csoda, hogy már 1964-ben védetté nyilvánították. A terület növény- és állatvilága elképesztően sokrétű, ezért 1988-ban szigorúan védett nemzeti parkká minősítették. Szlovákia kilenc nemzeti parkjának egyike, amely a turisták előtt egész évben nyitva áll.

A jól kiépített, különböző nehézségi fokú turistaösvényeknek köszönhetően bejárhatók a karsztfennsíkok, a szurdokvölgyek és a kanyonok, de vízesésekhez is eljuthatunk, és felkereshetünk néhány barlangot is. A terület nagy részét fenyő- és bükkerdők borítják, amelyekben számtalan veszélyeztetett növény- és állatfajt az élőhelyükön figyelhetünk meg.

Jégbe zárt világörökség

Fotó: slovakia.travel

A Dobsinai-jégbarlang

A Szlovák Paradicsom egyik gyöngyszeme a Dobsinai-jégbarlang, amely méreteinek és monumentális eljegesedésének köszönhetően a világ egyik legjelentősebb jégbarlangja. 1870-ben fedezték fel, és mindössze egy évvel később már meg is nyitották a nagyközönség előtt. 1887-ben elektromos világítást kapott, amivel szintén világelsőségre tett szert.

A május közepétől szeptember végéig látogatható, 1232 méteren át húzódó barlangban egy 475 méter hosszúságú ösvényt bejárva tekinthetők meg a természet jeges csodái. A túra kb. 40 perces, az útvonal szintkülönbsége pedig 43 méter. A Dobsinai-jégbarlang a Kutyalyuk-barlanggal és a Sztracenai-barlanggal – amelynek grandiózus Mesedómja a legnagyobb földalatti üreg Szlovákiában – 2000-ben felkerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

Hernád-áttörés

Fotó: 123rf

A Hernád-áttörés szurdoka

A Szlovák Paradicsomban túrázók körében különösen népszerű a Hernád-áttörés. Ez a 16 kilométer hosszú, káprázatos kanyon egész évben látogatható. A túra elsősorban azoknak ajánlott, akik kalandos, adrenalinban sem szűkölködő élményeket keresnek, ugyanis az ösvényen való haladást több helyen is hidak, lépcsők, létrák és kapaszkodóláncok teszik csak lehetővé. Az útvonal végig a folyó mentén fut, ám a téli fagyos időben gyakran keletkezik itt egy 12 km hosszú, hatalmas jégpálya, amin gyalog is át lehet kelni.

Turista- és síparadicsom

Fotó: 123rf

Csingónál sítalppal túrázhatunk a folyó völgyében

Csingó a nemzeti park északi szélén, a Hernád völgye és a Ludmanka lejtői közt található – a Csütörtökhelyről Iglóra vezető országútról, illetve Szepestamásfalva felől közelíthető meg. Ez a legrégebbi és egyben a legkiterjedtebb turisztikai övezet a Szlovák Paradicsomban, innen indulnak a nehezebb túraútvonalak a nemzeti park központi részébe.

Nemcsak a gyalogosan túrázók, hanem a téli sportok szerelmesei is örömmel keresik fel a Szlovák Paradicsomot. A Hollópatakról induló ösvények a Zejmár-szurdokba és a Geravy-fennsíkra vezetnek, ahonnan a nemzeti park többi része is elérhető. Hollópatak a régió legfontosabb síközpontja, a Kruhová hegy lejtőin különféle nehézségi fokú lesiklópályák, Iglófehérvíznél pedig kiépített sífutópályák várják a síelni vágyókat.

Legek a Szlovák Paradicsomban

Fotó: 123rf

Híd a Hernád felett

Legmagasabb pont: Predná hoľa, 1.545 m t.sz.f.m.

Legalacsonyabb pont: a Hernád vízszintje Szepessümegnél, 470 m t.sz.f.m.

Leghosszabb szurdok: Nagy-Sólyom szurdokvölgy, 4,5 km hosszú, 300 m mély

Leghosszabb kanyon: Hernád-áttörés, 11,7 km

Legnagyobb vízesés: Fátyol-vízesés a Sólyom-völgyben, 70 m

AMI MÉG ÉRDEKELHET