Félúton a pokolba: a Golden Gate 4 titka

Darázs helyett narancssárga és a védőhálóba esettek klubja.

Fotó: Shutterstock

Ahogy cikkünk első felében beszámoltunk róla, immár 85 éve San Francisco szimbóluma a legendás függőhíd, amelyet ugyan mára már letaszítottak a képzeletbeli trónról, jó ideig rekorder volt a maga nemében. Alább pedig négy érdekesség, amiket talán nem tudtál a hídról.

A szín

International orange, vagyis nemzetközi narancssárga – ez a híd hivatalos színe. Eredetileg fekete-sárga színű lett volna, végül a narancs mellett döntöttek, mivel az jobban illik a zöld és kék tájba. Az építmény egyes részeit időről időre újrafestik, így szinte mindig látni festegető munkásokat valamelyik pontján.

Számos izgalom

Fotó: Shutterstock

Futva ingyenes

Átadásakor a híd a maga 2737 méterével – azon belül a pilonok közötti 1280 méteres távolsággal – a világ leghosszabb függőhídja volt. Építéséhez 389 ezer köbméter betont használtak fel, két nagy tartókábelét pedig egyenként 27 527 szál acélhuzalból sodorták. Méreteit tekintve végül az 1964-ben átadott New York-i Verrazano-Narrows híd taszította le a trónról.

Fizess, utazó!

Az átkelés északról délre, vagyis San Francisco irányába díjköteles, a jármű méretétől függően nagyjából 8 és 60 dollár között mozog. A gyalogosok ma már ingyenesen közlekedhetnek rajta, de átadásától 1960-ig nekik is fizetniük kellett. Északi irányba mindenkinek ingyenes az átkelés.

Üdv a klubban!

www.youtube.com

The Halfway to Hell Club - LTLDM Ep18

Az építkezés idején – akkor még nem bevett megoldást alkalmazva – védőhálót feszítettek ki a híd alá, megóvva ezzel a kibiztosítás nélkül dolgozó munkásokat a végzetes zuhanástól. Az elővigyázatosságnak hála 19 ember élte túl az esést, akiket csak úgy emlegettek, hogy a Halfway to Hell (Félúton a pokolba) klub tagjai.

És ilyen lett volna védőháló nélkül...

www.youtube.com

AC/DC - Highway to Hell (Official Video)
AMI MÉG ÉRDEKELHET