A Reichstag titkai

Szimbolikus, hogy a német parlament nyitva áll a polgárok előtt.

Fotó: Shutterstock

A német szövetségi parlament épületét az előző részben mutattuk be, most pedig néhány érdekességet mesélünk el róla.

A név

Reichstag – eredetileg a törvényhozó testületet nevezték így, az elnevezést idővel azonban az épületre is kiterjesztették. A II. világháború befejezése óta a törvényhozás alsóháza a Bundestag nevet viseli, az épületet azonban továbbra is Reichstagként vagy Reichstaggebäude néven emlegetik.

Újrafelhasználva

Fotó: Shutterstock

„Dem Deutschen Volke”, magyarul „A német népnek” – ez a felirat áll 1916 decembere óta az épület homlokzatán. Több mint húsz évvel az épület átadása után került a helyére, részben azért, hogy segítse visszaállítani a lakosságnak a kormányba vetett hitét az I. világháború idején. A 16 méter széles felirat 60 centi magas bronzbetűi két, II. Vilmos császár által felajánlott háborús bronzágyúból készültek.

Becsomagolva

Minden idők egyik leglátványosabb művészeti projektjeként vonult be a történelembe a bolgár Christo és felesége, Jeanne-Claude akciója. A művészpáros 24 év próbálkozás után 1994-ben kapott engedélyt a hatóságoktól a használaton kívüli épület becsomagolására; az installáció 1995 nyarán két hét alatt több mint ötmillió látogatót vonzott.

Ebéd a parlamentben

A Reichstag épülete az egyetlen olyan parlament a világon, amelyben nyilvános étterem is helyet kapott, ráadásul az üvegkupola közvetlen szomszédságában. Érdemes jó előre asztalt foglalni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET