Ilyen a világ legmagasabb liftje Kínában

Már maga a liftezés is igazi élmény, hát még a látvány.

bailong lift
Fotó: 123rf

Az a park ihlette az Avatar című film helyszínét, Pandorát, ahol a Bailong, azaz a Száz sárkány lift található.

Több mint 326 méter magasba repít fel 88 másodperc alatt a világ legmagasabb kültéri felvonója. A kínai nemzeti parkok telis tele vannak a természeti látványosságok mellett modern építészeti remekművekkel is, megmutattuk már az egyik rekordernek számító átlátszó aljú kilátót, valamint egy üveghidat, ami egyébként pont abban a nemzeti parkban van, mint ez az extrém magas lift is. A Zhangjiajie Nemzeti Erdőpark Kína egyik legnagyobb és legszebb parkja, ahol annyi látványosság várja az idelátogatókat, hogy nehéz köztük választani, persze nem is kell – ha már az ember eljut ide. A buja, dús növényzet, a magasba nyúló hatalmas kőoszlopok, valamint a sziklák közötti szurdok rejtette patakok és tavak valóban olyan mesébe illőek, mint a látványos Pandora James Cameron fantasy mozifilmjében.

Fotó: IMDB

Pandora az Avatar című 2009-es filmben. Ugye hasonlít?

Azért is érdekes ez a nemzeti park, mert emberi kéz alkotta hidak, kapuk, párkányok és ösvények mellett olyan természeti képződményeket is láthatunk itt, amelyek nagyon ritkák. Van például két természetes kőhíd, amely összeköti a magas kőoszlopokat. Az egyik a Xianrenqias, magyarul Halhatatlanok hídja (100 méter magasan lebeg a szakadék fölött), a másik pedig a Tianqiashengkong, azaz a Híd az égen, amely 357 méter magasan feszül a sziklák között.

A park egyik legfontosabb látványossága a Kapu a mennyországba nevű kőkapu, amelyhez ezer lépcső vezet. (A cikk galériájában képen is megcsodálhatjuk.)

Az egyik csúcsra a Bailong lift viszi fel a turistákat, hiszen másépp nem lehetne megközelíteni ezeket a sziklatetőket. A 326 méteres magasságba emelő felvonót naponta 8000 látogató használja most, a pandémia idejént is, békeidőben naponta 14 ezer ember is megfordult a liftben.

A Bailong, azaz a Száz sárkány lift ihlette az Avatar című filmben Pandorát:

www.dailymail.co.uk

World's highest outdoor lift zips tourists up China's Avatar cliff

Ha a videó nem lenne elég, akkor ezzel a képgalériával mutatjuk meg, milyen szépségeket rejt még a nemzeti park:

Fotó: Unsplash

Zhangjiajie Nemzeti Park


Fotó: Instagram

Tianmen-hegy, Kína


Fotó: Instagram

Felvonó a Zhangjiajie Nemzeti Parkban


Fotó: Getty Images

A nemzeti parkhoz ilyen szerpentin vezet


Fotó: Instagram

Zhangjiajie üveghíd

Fotó: Getty Images

A világ legmagasabb kültéri liftje


Fotó: Unsplash

Zhangjiajie Nemzeti Park


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram

Tianqiashengkong, azaz a Híd az égen


A Zhangjiajie Nemzeti Park nemcsak elképesztő üveg és fém épületcsodákkal kápráztat el. Olyan gazdag élővilága van, ami szinte felfoghatatlan: rengeteg különleges madár, hüllő, emlős és ritka növény található itt. A következő Insta-videóhoz érdemes a hangot is bekapcsolni!

És ez a mesébe illő látvány fogad fent, a hegycsúcsok közelében:

www.instagram.com

AMI MÉG ÉRDEKELHET