A világ legszebb operaházai

Tisztelgés a muzsika otthonai előtt a zene világnapján.

Fotó: Shutterstock

Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO 1975-ben nyilvánította a zene világnapjává október 1-jét. Ezen a napon a világ minden pontján nagyszabású eseményekkel emlékeznek meg arról a csodáról, amit zenének neveznek. Ennek a csodának a transzcends volta teljesedik ki a zeneművekben – talán nem véletlen a hasonlóság az operaházak és a templomok között…

Teatro alla Scala, Milánó

Fotó: Shutterstock

A világ leghíresebb operaháza 1778-ban, Mária Terézia uralkodása alatt nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, az első premiert 3500 ember látta. A Scala egy régi templom helyén épült, nevét Regina della Scalaról kapta. A közönséget és az előadóművészeket egyaránt mágnesként vonzotta: a 19. század legnagyobb zeneszerzői tevékenykedtek itt, mint például Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi és Giacomo Puccini.

La Fenice, Velence

Fotó: Greta Gabaglio/Shutterstock

A Teatro La Fenice Velence San Marco negyedében, a Canal Grande partján található. Az olasz történelemben ez az egyik leghíresebb színház. Fénykorát a 19. században élte, amikor a korszak négy nagy zeneszerzője – Rossini, Bellini, Donizetti és Verdi – számos híres opera premierhelyszínének választotta. Az operaház neve – főnix színház – arra utal, hogy „hamvaiból feltámad", ugyanis a jelenlegi épület helyén már három másik színház is állt, és mindhármat tűzvész pusztította el.

Wiener Staatsoper, Bécs

www.youtube.com

Die Wiener Staatsoper | Imagefilm

Az 1863 és 1869 között neoreneszánsz stílusban épült, 2200 néző befogadására alkalmas Állami Operaház Bécs zenei életének központja. A világ legjelentősebb operaházai közé tartozik, repertoárja nemzetközi szinten is páratlanul gazdag. Évente 50-60 operát és 10 balettprodukciót mutatnak be. Ausztria legnagyobb társadalmi találkozóhelye, többek közt itt rendezik meg a híres Bécsi Operabált is.

Magyar Állami Operaház, Budapest

www.youtube.com

Az Operaház titkai: a pincétől a csillárpadlásig [LBP 2x04]

Magyarország egyetlen, nagy létszámú társulattal rendelkező operaháza Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült. A pazarul díszített épület Budapest egyik ékessége. A Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitója 1884. szeptember 27-én volt Ferenc József császár és király jelenlétében. 1945 óta az intézmény hivatalos neve Magyar Állami Operaház. Az operatársulat mellett a Magyar Nemzeti Balett is otthont kapott a falai között.

Moszkvai Nagyszínház

Fotó: Shutterstock

A „Bolsoj" a világ vezető operaházainak egyike, Oroszország első számú zeneszínháza. Nyolcoszlopos klasszicista főhomlokzatával Moszkva egyik ikonikus épülete. Alapítása időpontjának hivatalosan az 1776-os évet tartják, bár első önálló épülete csak négy évvel később készült el. A színház többször leégett és újjáépítették. 1856. augusztus 20-án – Bolsoj Tyeatr néven – újra megnyitotta kapuit.

Opéra Garnier, Párizs

www.youtube.com

Les secrets du Palais Garnier | VR 360° 4K

A hatalmas méretű, rendkívül díszes Opéra Garnier egyszerre 2200 nézőt tud befogadni. 1875-ben nyitották meg, Párizs két operaháza közül ez korábbi. Nevét tervezőjéről kapta, aki a neobarokk stílussal a „III. Napóleon stílust" akarta megteremteni. Az egész épület szerkezetének minden eleme lenyűgöző hatást kelt.

Sydney-i Operaház

www.youtube.com

Sydney Opera House | a detailed visit

Ausztrália legnagyobb városának operaháza 2,2 hektáron terül el, tervezőjét a Sydney jachtkikötőjében lévő hajók ihlették. A modern expresszionista épületet II. Erzsébet királynő 1973-ban avatta fel. Belső terének stílusát „a világűrkorszak gótikájaként" határozzák meg. Itt található a világ legnagyobb színpadi függönye, valamint a világ legnagyobb mechanikus orgonája, amely a 2700 néző befogadására alkalmas hangversenyterem dísze.

AMI MÉG ÉRDEKELHET