A világ legtermészetesebb mozija

Máté Bence titkos madárlest álmodott nekünk a magyarországi Hortobágyra.

A világhírű magyar természetfotós védett területre tervezett egy szuper építményt, ahol testközelből, de az állatok zavarása nélkül figyelhetnénk meg a vízi világ ritka madarait. Videó!

Látványterv: aktivmagyarorszag.hu

A projekt lebonyolítója, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) ígérete szerint az új komplexummal nem fogják zavarni az élőlényeket: a belső tér hangszigetelt, zajcsillapított, hogy a nagyobb csoportoknál elkerülhetetlen beszélgetés hangja se zavarja el a madarakat. Nehéz kivitelezés lesz, hiszen nem véletlenül nyilvánították védetté a területet, így olyan megoldást kell találni, amely segít megismerni Magyarország egyedülálló élővilágát, de közben nem bolygatja fel a természetes közeget.

Csak vendégek vagyunk

Látványterv: aktivmagyarorszag.hu

A Hortobágyi Nemzeti Park adatai szerint a Hortobágyon közel 380 madárfajt figyeltek meg az elmúlt 35 évben. Nézni tehát bőven lenne mit. A Hortobágyi-halastóra tervezett Madárszínház egy strukturált és üvegezett épület, ahol a látogatók szakvezetett túrákon, rendkívül közelről figyelhetik meg elsősorban a vízhez kötődő, félénk madarak természetes viselkedését és életmódját. Megnézhetjük majd táplálékért folytatott harcikat, a nászukat és a fiókaetetést is. A Madárszínház színháztermének befogadóképessége 40-50 fő, így akár két iskolai osztály is befér, akiknek tarthatnak ott környezetismereti, biológia vagy osztályfőnöki órát. A Madárszínház az üvegezett épületen túl egy emelt vízszintű látványmedencét, tanösvényt és kilátót is magában foglal majd.

Az ötletgazda, Máté Bence világhírű természetfotós a világ számos nemzeti parkjában épített már egyedi leshelyeket elsősorban természetvédelmi szakembereknek és fényképészeknek, emellett a tusnádfürdő melletti medvelese volt az első olyan állatles, amelyet laikus természetbarátoknak tervezett meg.

Látványterv:

youtu.be

Látványterv a hamarosan megépülő hortobágyi Madárszínházról
AMI MÉG ÉRDEKELHET