Ahol már a rómaiak is fürödtek: Pat

Kinti strand, benti medencék, teljesen gyerekbarát infrastruktúra.

Szlovákia legdélebbi települése, a Duna mellett fekvő Pat messze földön híres a termálfürdőjéről. A község rekreációs és turisztikai lehetőségei azonban jóval túlmutatnak a wellnessen, hiszen innen alig fél-egyórás utazással olyan látnivalókban gazdag városokba lehet eljutni, mint Komárom, Győr, Tata és Esztergom.

Pat Komáromtól mindössze 15 kilométerre található, a Párkány felé vezető főút mentén. Mivel az ország legdélebbi fekvésű községéről beszélünk, senkinek sem lesz meglepő, hogy ezen a vidéken a legmagasabb a napsütéses órák száma, illetve a tél jóval enyhébb, a nyár pedig sokkal melegebb, mint Szlovákia más területein. A nyári kánikulában pedig mi más is lenne üdítőbb és pihentetőbb választás, mint egy kellemes hőmérsékletű fürdő?

​„De mit adtak nekünk a rómaiak?”

Fotó: Wellness Patince

Nos, sok egyéb mellett például a pati fürdőkultúra alapjait is. A Monty Python-rajongók által gyakran idézett kérdésre adott válasz ugyanis Pat esetében is helytálló. A Római Birodalom dunai limeséhez tartozó Celemantia erőd romjai a Pattal szomszédos falu, Izsa határában találhatók – 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín. Bár az ókorban nyilván nem volt wellnessturizmus, a fennmaradt feljegyzésekből azonban kiderül, hogy az itt állomásozó légiók már tudtak arról, hogy a pati termálvíz igen jótékony hatással van a mozgásszervi megbetegedésekre.

Természetes gyógyforrások

A fürdő és a körülötte elterülő üdülőövezet a 160-200 méter mélységből feltörő 27 fokos termálvízforrás környezetében épült ki. A gyógyvíz három forrásból, természetes úton, azaz saját nyomása által tör a felszínre, és magas bikarbonát-, kalcium-, magnézium- és szulfáttartalom jellemzi. Az első forrás a falutól körülbelül egy kilométerre található, és egy bámulatos szépségű forrástavat alkot, melynek környéke 1953-tól védett terület.

Wellness Hotel Patince

Fotó: Wellness Patince

A Wellness Hotel Patince rendelkezik Szlovákia legnagyobb fedett élménymedencéjével. A gyönyörűen parkosított környezetben található szállodát szabadtéri úszómedencék, játszótér és sportpályák – teniszpálya, röplabda/kosárlabdapálya,– egészítik ki. A medencék mellett az 1,4 hektáros csónakázótavat is igénybe vehetik a látogatók, mely vízi sportokhoz, csónakázásra, vízibiciklizésre is alkalmas, de a horgászok is megtalálják itt a számításaikat. A wellnessközpontban sokféle relaxációs szolgáltatás közül választhatunk, például különféle masszázsokat, fürdőprocedúrákat, testpakolásokat és kozmetikai kezeléseket kínálnak. A szaunavilág pedig ötféle szaunával, Kneipp-fürdővel és jakuzzival várja a vendégeket.

​Nyári strandfürdő

Fotó: Wellness Patince

A nyári szezonban kültéri strand is várja a vendégeket, ahol úszómedence, csúszda és mászófal is található, a legkisebbek pedig a gyermekmedencében pancsolhatnak. A medencék mellett a Római iszapfürdőben is élvezhetjük a pati termálvíz jótékony hatását. A termálfürdő különösen büszke a csúszdavilágra, amely három pályából áll: a leghosszabb az Anaconda (95 méter), a legmeredekebb a Kamikaze, a legszélesebb pedig a Family csúszda.

​Termálvizes medencék

Fotó: Wellness Patince

Rekreációs medence, mely 27-28 °C-os termálvizével az úszni nem tudó felnőttek, valamint a nagyobb gyerekek számára jó választás. Méretei: 18 x 17 m. Vízmélység: 60-100 cm.

Gyermekmedence 27-30 °C-os termálvízzel. Méretei: 20 x 10 m. A legkisebbek számára fenntartott medencében a vízmélység 20-40 cm között változik.

Ülőmedence, melynek 30-33 °C-os vize borús, illetve hidegebb időben is pihentető élményt nyújt. Méretei: 18 x 16 m. A víz mélysége: 95 cm.

Sportmedence 24-28 °C-os termálvízzel. Méretei: 44 x 20 m. A víz mélysége: 115-180 cm. Az úszók számára ajánlott, de lehetőséget ad vízilabda- és úszóversenyek lebonyolítására is.

Úszómedence 27-29 °C-os termálvízzel. Méretei: 18 x 12 m. A víz mélysége: 150-160 cm.

AMI MÉG ÉRDEKELHET