Kalandozások a Fekete-erdőben

A Duna forrásához egyszer muszáj elmenni!

Fotó: Shutterstock

A Fekete-erdőről (németül Schwarzwald) valószínűleg még az is hallott, aki sohasem nézte meg Németország térképét. Világhírét azonban nemcsak annak köszönheti, hogy a mese szerint itt tévedt el Jancsi és Juliska, illetve itt játszódott minden idők legnézettebb német filmsorozata, „A klinika” története is. A Fekete-erdő ennél jóval többet kínál. És hogy a zöld minden árnyalatában pompázó erdő miért fekete? Cikkünkből kiderül!

A dús erdőkkel borított hegyvidék Baden-Württemberg tartományban található, nem messze a francia és a svájci határtól. Nyugatról és délről a Rajna völgye határolja, a hozzá legközelebbi nagyváros Stuttgart, a tartomány fővárosa. Nekünk, közép-európaiaknak a Fekete-erdő különösen kedves hely, hiszen innen indul csaknem 3000 kilométeres útjára legfontosabb folyónk, a Duna.

​Miért fekete, ha zöld?

Amikor mintegy 2000 évvel ezelőtt a Római Birodalom az Alpoktól északra is terjeszkedésbe kezdett, a hegyeken átkelő légiók a Rajna túlpartján egy végeláthatatlan, összefüggő, sűrű erdőt találtak. A főleg fenyőfélékből álló erdő fái egyenként és közelről nézve természetesen zöldek – távolról azonban az erdő igencsak sötétnek, sőt, feketének tűnik! A derék rómaiak ezért a területnek a Silva nigra nevet adták, aminek jelentése: fekete erdő.

​Tematikus túraútvonalak

A Fekete-erdőben nem találunk az Alpokra jellemző három-négyezres hófedte csúcsokat. A hegyek nem túl magasak, a vidék ezért sokkal inkább a kirándulásról és túrázásról szól, mint a hegymászásról. A Fekete-erdő legmagasabb csúcsa a Feldberg (1493 m), majd ezt követi a Herzogenhorn (1415 m), a Belchen (1414 m) és a Schauinsland (1284 m). Nyáron sokan választják a jól kiépített turistaút-hálózattal rendelkező Fekete-erdőt, hogy egy kellemes hegyi sétát tegyenek a természetben. A tematikus túraútvonalak az adott régió egy-egy bizonyos jellegzetességére koncentrálnak, mint például a tanyasi élet, híres látnivalók, kultúra vagy a bor.

Fotó: Shutterstock

​Nemcsak gyalog, hanem autóval is!

A régió leghíresebb autós túraútvonala a Schwarzwaldhochstrasse, amely nagy magasságban, gyantaillatú fenyőerdőkön vezet keresztül, és rendkívüli szépségű panorámát kínál a rajta haladóknak. Ugyancsak festői kilátás nyílik a Schwarzwald Panoramastrasse útvonalról, de népszerű a Badische Weinstrasse is, amely egy több fürdővárost is átszelő borút. A Fekete-erdő északi részén húzódik a „kolostorok útja”, a Klosterroute Nordsschwarzwald, amelyen több kolostorhoz, így az UNESCO Világörökség részét képező Maulbronn kolostorhoz is eljuthatunk.

​Fürdő fürdő hátán: Baden-Baden

Hogy a nevén kívül mit adtak még a Fekete-erdőnek a rómaiak? Többek közt ők alapozták meg a helyi fürdőkultúrát is. Az enyhe éghajlatú és számos meleg vizű forrással büszkélkedő Baden-Baden évszázadok óta a világ egyik legnépszerűbb fürdővárosa. A látogatók több fürdő közül is válogathatnak, melyek közül az antik Róma hangulatát idéző, csúcskategóriás Friedrichsbad a leghíresebb.

​A Duna forrása – Donauquelle

Azt szinte mindenki tudja, hogy a Duna a Fekete-erdőben ered, és végül a Fekete-tengerbe ömlik. Az azonban kevésbé közismert, hogy évszázadok óta vita folyik arról, hogy a Fekete-erdőn belül pontosan hol is van a Duna forrása. A jelenleg elfogadott álláspont szerint Európa második leghosszabb folyója Donaueschingen településnél, a Breg és a Brigach patakok összefolyásánál indul kontinentális hódítóútjára, ahol egy gyönyörű kút, a Donauquelle jelöli a Duna forrását.

Fotó: Shutterstock

​A Fekete-erdő felülnézetből

Kihagyhatatlan látványosság a Bad Wildbad mellett található Baumwipfelpfad Schwarzwald, amely egy hatalmas lombkoronaösvény. 20 méterrel magasodik az erdő fölé, és 1200 métert kell megtenni, amíg feljutunk az ovális kilátó tetejébe. És ha már eleget gyönyörködtünk a kilátásban, koronázzuk meg az élményt: a lefelé vezető utat egy 55 méter hosszú csúszdán is megtehetjük.

www.youtube.com

Baumwipfelpfad Schwarzwald Sommerberg Bad Wildbad Luftaufnahmen
AMI MÉG ÉRDEKELHET