Ahova a Télapó nyáron jár

Ha már hó nincs, legalább legyen jó idő és vidámság!

Fotó: Shutterstock

Talán közhely, de igaz: egy Ausztráliában tett utazás során Sydney kihagyhatatlan állomás. Sokan a világ legszebb városának tartják, és nem is alaptalanul – fekvése és természeti környezete lenyűgöző, építészete és kulturális élete pedig rendkívül izgalmas. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy decemberben ott kellemes nyári idő van, az európai turisták számára még vonzóbb karácsonyi úti céllá válik.

​Kengurukra cserélt rénszarvasok

Mivel Ausztrália a Föld déli félgömbjén helyezkedik el, ezért ott éppen ellentétes évszak van, mint nálunk. Karácsonykor már javában tombol a nyár, így a szentestei vacsorát a teraszon, a kertben vagy a tengerparton tartják. A gyarmati múlt örökségeként az asztalra klasszikus brit ételek kerülnek: pulyka, sült zöldségek és az elmaradhatatlan karácsonyi puding. Az ajándékokat Ausztráliában is a Télapó hozza, és a gyerekek ott is sütivel várják őt, de tej helyet sört készítenek ki neki. A mesékből és a rajzfilmekből ismert bundás-kesztyűs, dérszakállú Télapó figuráját is a forró időjáráshoz igazították. A gyerekeknek úgy mesélik, hogy amikor a Télapó Ausztráliába ér, ledobja a meleg ruháit, rénszarvasait pihenni küldi, ő maga pedig szörfdeszkán vagy kengurukkal érkezik.

​Hóember helyett homokember

Fotó: Shutterstock

Karácsony első napján minden sydney-i lakos kerti partira megy, ahol tenger gyümölcseit, friss óriásgarnélát és mézes sonkát grilleznek. A nap későn nyugszik, ezért éjszakába nyúlóan buliznak a barátokkal és a szomszédokkal. December 26-át, karácsony második napját általában a strandon töltik, ami teljesen érthető, ugyanis Ausztráliában Sydney tengerpartja az egyik legjobb. Szörfversenyeket tartanak, fociznak, napoznak, és persze homokembert építenek – a mi hóemberünk ausztrál változatát.

​A világ egyik legélhetőbb (és legdrágább) városa

Sydney Új-Dél-Wales állam fővárosa, valamint Ausztrália legnépesebb városa is egyben. Az Economist Intelligence Unit által a világ legélhetőbb városairól készített listán Sydney az előkelő harmadik helyet foglalta el – emellett pedig a világ egyik legdrágább városa is. Tény, hogy Sydney csodálatos, mindig kínál valamilyen érdekes programot, ezért ha már randevúztunk a rövidnadrágos Télapóval, vegyük a nyakunkba a várost!

Sydney ikonikus operaháza

www.youtube.com

Freerunning The Sydney Opera House With Dom Di Tommaso

A Port Jackson-öbölben található operaház világhírű látványosság. A modern épület alakja fehér vitorlákra, mások szerint pedig kagylóra emlékeztet, egyszerre 5467 embert tud befogadni. Évente több mint 1500 előadással és több mint egymillió látogatóval a Sydney-i Operaház a világ egyik leglátogatottabb kulturális intézménye. Mellette a Királyi Botanikus Kert található, ahol 30 hektáron csodálhatjuk meg az ausztrál kontinens egzotikus növényvilágát.

​The Rocks

Fotó: Shutterstock

Sydney legrégebbi negyede azon a területen fekszik, ahol 1788-ban az első brit gyarmatosítókból és elítéltekből álló flotta partra szállt. A Rocks a modern Sydney magva, belőle nőtt ki a nagyváros. Macskaköves utcáinak karácsonyi hangulata magával ragadó, a dekoráció egyenesen pazar, a 19. századi épületekben pedig stílusos kocsmák, kávéházak, üzletek és galériák működnek. A negyed legrégebbi épülete az 1816-ban épített Cadmans Cottage, amely nyitva áll a nagyközönség előtt.

​Bondi Beach

Fotó: Shutterstock

A Sydney központjától mindössze hét kilométerre található Bondi Beach Ausztrália leghíresebb tengerpartja. Álomszép természeti környezete, finom homokja és kristálytiszta vize miatt a turisták és a helyiek körében egyaránt népszerű. A sydney-i lakosok számára karácsonykor hagyományos program, hogy ide jönnek fürödni vagy szörfözni – és persze piknikezni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET