Aj káva má svoj deň

Väčšina ľudí si nevie predstaviť svoj deň bez šálky kávy. Tento nápoj je taký populárny, že má dokonca aj svoj medzinárodný deň. A ten sa slávi práve na prelome mesiacov september a október.

Foto: Getty Images Hungary

Každý si kávu predstaví inak. Pre niekoho je to rýchle malé espresso so sebou, pre iného komfortný nápoj s našľahaným mliekom, ktorý hreje v dlaniach. Jedného zobudí, inému navodí duševnú pohodu. Pri káve sa ľudia rozprávajú a spájajú, je to nápoj privítania a pohostinnosti. Niet preto divu, že má dokonca aj svoj medzinárodný deň.

Káva ako elixír

Foto: Getty Images Hungary

Kávovník je ovocná drevina v tvare kríka alebo stromu, pôvodom z Afriky. V súčasnosti poznáme viac ako 120 druhov kávovníka. Najznámejšie sú odrody Arabica a Canephora, známejšia pod názvom Robusta. Kávovník sa rozmnožuje semenami zo zrelých kávových čerešní, tzv. materských stromov. Zo zrelého kávového zrna sa odstráni dužina a vysadí semienko s tenkou, kožovitou vrstvou. Kým zo semienka vyrastie kávovník a získame prvú úrodu, uplynie aj niekoľko rokov. Kávovník obľubuje nadmorskú výšku okolo 900 metrov nad morom, v blízkosti rovníka, kde je teplota počas roka viac-menej stála a zrážky sú pravidelné. Táto oblasť Zeme so špecifickou klímou sa zvykne označovať aj za „kávové pásmo".

Legenda o káve

Foto: Getty Images Hungary

Zber kávových bobúľ vo východnej Afrike

Za pôvodnú vlasť kávy sa považuje Etiópia. Tu sa zrodila aj legenda o jej objavení. Miestny pastier totiž zbadal, že jeho kozy sú po konzumácii červenej bobule s veľkosťou čerešne nabité energiou a nepotrebujú toľko spať. O svojom pozorovaní povedal v miestnom kláštore, kde po jeho vypočutí skúsili z bobúľ urobiť nápoj a zvyšok už poznáte. Káva sa z Afriky rozšírila na Blízky východ, odkiaľ ju benátski kupci v 16. storočí priniesli do Talianska a potom si už podmanila celú Európu.

Zdravotné výhody kávy

Foto: 123rf

Káva obsahuje množstvo kofeínu, čím sa z nej stal najznámejší stimulant. Možno ste však nevedeli, že okrem toho zvyšuje rýchlosť metabolizmu až o 11 % a pomáha spaľovať tuky. Pitím kávy do tela dostanete významné prvky výživy, ako je horčík, draslík, mangán, niacín, kyselina pantoténová či riboflavín. Káva je známy antioxidant a zlepšuje náladu. Ak nepresiahnete maximálnu odporúčanú dennú dávku štyroch káv, môžete si ju smelo dopriať. Nezabúdajte, že okrem iného odvodňuje telo, preto k dobrej káve patrí aj šálka vody.

Najpopulárnejšie kávy

Foto: 123rf

Tri najpopulárnejšie kávové nápoje majú svoj pôvod v Taliansku. Na Apeninskom polostrove hádam niet človeka, ktorý by na raňajky vynechal klasické kapučíno. Miestni pijú tento mliečny kávový nápoj, ktorého základom je kvalitné espreso, podávané s krémovým mliekom a mliečnou penou, výlučne dopoludnia, do 10. až 11. hodiny. Neskôr, počas dňa si Taliani dobijú pomyselné baterky espresom, ktoré vypijú spravidla na jeden dúšok. Kávu zvyknú zapiť 1,5 dl vody.

Kým pri kapučíne je silné espresso základom, populárne latte nemusí kávu vôbec obsahovať. Kávu môže pokojne nahradiť napríklad čaj. Základný rozdiel medzi kávovým latte a kapučínom je v pomere kávy, mlieka a mliečnej peny. Kým pri kapučíne je pomer rozdelený na tretiny, pri latte dostanete výrazne viac horúceho mlieka s menším pomerom mliečnej peny. Latte si preto radi vychutnajú tí, ktorým nejde v prvom rade o chuť kávy a radi si z neho urobia takpovediac zákusok na pitie vďaka vanilkovej či karamelovej príchuti.

Hoci malé espresso získalo rokmi na Slovensku na popularite, pod pojmom „presso" si mnoho ľudí vychutnáva to, čo Taliani nazývajú lungo. Lungo znamená v preklade dlhý a taký je aj pôžitok z tejto kávy. Namiesto rýchleho espressa sa väčšia šálka doplní horúcou vodou a chuť kávy si tak môžete dopriať o niečo dlhšie.

Ako osláviť Medzinárodný deň kávy

Foto: 123rf

Napriek obrovskej popularite získal tento horúci nápoj svoj vlastný medzinárodný deň až v roku 2015. Oslava päťročnice sa líši podľa krajín a niekde má káva svoj deň už 29. septembra, kým inde až 1. októbra. Na konkrétnom dátume, kedy kávu oslávite, nezáleží. Skúste však v tento deň trochu experimentovať. Objednajte si inú kávu než zvyčajne alebo si jednoducho doprajte kávu o kúsok dlhšie, spoločne so sladkými raňajkami či so zákuskom počas poobedňajšej siesty.

AMI MÉG ÉRDEKELHET