ČÍM HORKEJŠIA, TÝM ZDRAVŠIA?

Nie je čokoláda ako čokoláda. Hovorí sa, že čím má vyšší obsah kakaa, tým je zdravšia. Nemusí to byť vždy pravda.

Foto: LYRA

Jedny z najlepších slovenských čokolád sa rodia v Ivanke pri Nitre pod značkou Lyra, ktorá sa od svojho vzniku v roku 2008 vypracovala medzi slovenskú špičku, rešpektovanú aj v zahraničí. Neopakovateľnú zamatovú chuť si môžete užiť aj v sieti Fresh Corner, kde dostanete malé čokolády Lyra ku káve. A vedzte, že ak vám chutia akosi lepšie, nie je to vec náhody.

RODINNÉ ČOKOLÁDOVÉ INŠPIRÁCIE

Foto: LYRA

Majiteľ firmy Lyra a majster chocolatier Karol Stýblo zvykne žartom hovoriť, že pre čokoládu sa rozhodol preto, aby sa o ňu nemusel deliť ako v detstve. Rodina pritom zohrala dôležitú úlohu v príbehu výnimočnej značky, ktorý sa začal písať, keď mu brat priniesol prvú pralinku z Belgicka. Lyra odštartovala na Slovensku revolúciu na poli horúcej čokolády po tom, čo tú „pudingovú“ v gastro zariadeniach nahradila špičkovou kvalitou. „Takou, akú sme poznali z detstva, keď nám mama nechala po pečení vylizovať čokoládu z hrncov,“ vysvetľuje Stýblo.

STRETNUTIE S KOLUMBIJČANMI

Foto: LYRA

Tajomstvo jedinečnej chuti produktov Lyra sa začína už pri výbere ingrediencií. Na začiatku však nebolo kakao z Kolumbie v pláne. Stýblo priznáva, že rozhodla náhoda – na výstave chceli zahnať hlad a siahli po vzorkách vystavovateľa z Kolumbie. Neopakovateľná chuť im zmenila život. Stýblo odišiel do Kolumbie, kde sa učil všetko o kakau. Tam spoznal aj najprémiovejší druh kakaa ovocno-kvetovej chuti vyrobeného z kakaových bôbov Fino de Aroma, ktoré tvoria iba šesť percent z celkovej svetovej produkcie. „Dobré kakao môžete pražiť pri nižšej teplote, čím zachováte jeho pozitívne zdravotné účinky,“ upozorňuje.

KEDY JE MLIEČNA ČOKOLÁDA ZDRAVŠIA

Foto: LYRA

Medzi laikmi panuje názor, že čím je čokoláda tmavšia, tým je zdravšia. Lyra však rúca tento mýtus a ukazuje, že rozhodujúca je kvalita suroviny i spracovania. Kakaový bôb patrí medzi takzvané superovocie. Jeho antioxidanty pomáhajú srdcu aj cievam, kakaové maslo prospieva pleti. Keď ho však pražíte pridlho a pri vysokých teplotách, zdraviu prospešné látky sa vytrácajú a dokonca začnú vznikať škodlivé karcinogény. Platí teda, že pri správnom spracovaní môže byť mliečna čokoláda zdravšia než horká z nekvalitných surovín.

BLOND ČOKOLÁDA JE BESTSELLER

Foto: Fresh Corner

Na Slovensku sú už tretí rok hitom blond čokolády. Populárny je i slaný karamel. Jeho chuť si teraz môžete užívať aj vďaka novinke v ponuke siete Fresh Corner, a to v čoko – latte z rozpustenej karamelovej čokolády Lyra.

SLADKÉ CHVÍLE

Foto: Fresh Corner

Vo Fresh Corneroch dostanete v čokoládkach ku káve niekoľko výnimočných príchutí. Exotické mango a kokos, jemná vanilka, lahodný slaný karamel, pistácie či lieskovce, vám vám spríjemnia chvíle s obľúbenou kávou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET