PREPITNÉ VO SVETE

Dať či nedať „tringelt“? Odpoveď závisí aj od toho, v akej krajine sa práve nachádzate.

Foto: Shutterstock


USA

Foto: unsplash

Severoameričania patria v tomto smere k najštedrejším, keďže dobre vedia, že živobytie ľudí pracujúcich v hotelierstve a gastronómii závisí do značnej miery práve od prepitného. Jeho priemerná výška sa v USA pohybuje od 15 do 25 percent z ceny, v luxusnejších reštauráciách sa očakáva o čosi vyššia odmena. Ak si zájdete na drink do baru, čašníkovi by ste mali nechať o jeden až dva doláre navyše. V taxíkoch sa počíta s desaťpercentným obslužným.

JAPONSKO

Foto: unsplash

V krajine vychádzajúceho slnka, známej rešpektom k tradíciám, sa prepitné považuje za prejav neslušnosti. Čašníci ho vždy odmietnu, dokonca hosťom vrátia aj peniaze „zabudnuté“ na stoloch. Na turisticky najatraktívnejších miestach však začínajú prepitné akceptovať, a to v komunite sprievodcov. Spravidla ide o desať percent z celkovej sumy.

FRANCÚZSKO

Foto: Pexels

Celkom bežným javom je prepitné v turisticky atraktívnom Francúzsku. Na samotných účtoch je 15-percentný servisný poplatok (service compris) dokonca uvedený v osobitnom riadku, čím je hosť odbremenený od dlhého rozmýšľania o vhodnej výške. Aj v hoteloch a taxíkoch sa patrí nechať pár eur navyše.

TALIANSKO

Foto: Pexels

Talianska gastronómia sa teší vo svete výnimočnej povesti. Stačí spomenúť chlieb a olivový olej, ktorými sa hosťom snažia spríjemniť chvíle čakania na hlavné menu. Hoci cena tohto predjedla sa pripočítava k celkovému účtu, hostia radi ocenia milú pozornosť drobnými navyše. Servisný poplatok na záverečnom účte nefiguruje. Ak však necháte obsluhe desaťpercentné prepitné, pri ďalšej návšteve vás bude vítať ako starých známych.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Foto: Pexels

Na Britských ostrovoch sa výška servisného poplatku líši, spravidla kolíše v rozpätí od desať do 15 percent a je uvedená priamo na bločku. V puboch sa barmanovi možno odvďačiť aj pozvaním na drink, prípadne pár drobnými, vhodenými do sklenenej nádoby na bare. V taxíkoch sa očakáva desaťpercentné obslužné, v hoteloch je zaužívané nechať pri odchode odmenu za služby hotelového personálu.

CHORVÁTSKO

Foto: Pixabay

Ani v Chorvátsku nenájdete na bločku položku servisný poplatok, spokojní hostia však na „tringelt“ nezabúdajú. V taxíkoch, ubytovacích zariadeniach či baroch sa sumy zaokrúhľujú o niekoľko kún smerom nahor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET