Prečo do záhradnej techniky liať prémiové palivo

Prémiové palivá sú témou, ktorú bežný motorista veľmi nevníma. Pri stúpajúcej cene palív sa pozerá na každé ušetrené euro. Sú však motory, kde kúpou prémiových palív rozhodne ušetríte na následných opravách a údržbe a okrem športových vozidiel sem patria aj najpomalšie stroje: vaša záhradná technika.

Foto: Shutterstock

V júni kosenie prebieha v plnom prúde a k nemu sa pridáva strihanie kríkov, pílenie stromov, vyžínanie a údržba o bujnejúcu zeleň ako takú. Naši motoroví pomocníci si na to vyžiadajú nie veľa paliva, no o to by malo byť kvalitnejšie.

EVO 100 Plus do kosačky

Foto: Pixabay

Všeobecne platí, že sa pri voľbe paliva do kosačiek a záhradnej techniky treba riadiť odporúčaniami výrobcu. Pri väčšine však platí jednoduché pravidlo: benzíny s vysokým oktánovým číslom v nich pracujú lepšie. Toto sú palivá s minimálnym obsahom biologickej zložky, teda etanolu, ktorý sa do bežných palív pridáva z ekologického hľadiska. S aditívami, ktoré Slovnaft pridáva do paliva EVO 100 Plus, sa eliminuje aj riziko korózie nádrže.

Palivo skladujte dobre a nie dlho

Foto: unsplash

Na to, aby ste palivo doviezli domov, stačí plastový kanister, ktorý kúpite na každej čerpacej stanici Slovnaft. Ak ho však používate nejaký ten rok, radšej ho vymeňte. Dôležité je totiž dobré tesnenie, aby vám do garáže či záhradnej chatky neunikali vysoko výbušné výpary, ale aj aby benzín nenasával vzdušnú vlhkosť. O palivách sa hovorí, že by sa nemali pre svoju prchavosť výparov a stabilitu vlastností skladovať viac než 30 dní. Pri prémiových palivách máte bonus v podobe možnosti skladovania až počas dvoch mesiacov.

Pred zimou nádrž radšej vyprázdnite

Foto: Pexels

Pri motorkách, ktoré zazimujete koncom roka, sa odporúča nechať natankovanú plnú nádrž, aby nedochádzalo ku kondenzácii vodných pár a prípadnej korózii nádrže. Pri záhradnej technike však radšej nechajte motor naštartovaný, až kým palivo nedôjde. Benzín totiž prirodzene nasáva vzdušnú vlhkosť a pri palivách s biologickou zložkou by sa mohli vytvoriť až dve vrstvy – vodná a nad ňou benzínová. Pri naštartovaní motora záhradnej techniky s takto odstátym benzínom by ste ho mohli úplne zničiť. Vyprázdnením nádrže sa vyhnete všetkým bezpečnostným aj prevádzkovým rizikám, ktoré sú s palivami spojené. Na jar potom kúpte a nalejte čerstvý benzín.

Pri manipulácii s benzínom bezpečne

Foto: Pexels

S benzínom prichádzame do kontaktu najviac práve pri prelievaní do záhradnej techniky a tu je aj najväčšie riziko vážneho úrazu. Majte stále na pamäti, že benzín je vysoko horľavý až výbušný – vrátane jeho výparov. Preto pri benzíne ani v jeho blízkosti a v mieste jeho skladovania nefajčite, nepoužívajte zapaľovače, alebo čokoľvek, kde vzniká iskra, ktorá by mohla mať za následok katastrofu. Rovnako si dávajte pozor na grilovačky, uhlíky, ale aj samotný rozhorúčený motor po kosení. Ak vtedy totiž kosačku obrátite pre kontrolu a náhodou nie je nádrž dobre zatvorená, benzín by sa mohol preliať, dostať do kontaktu s horúcimi kovovými časťami kosačky a vzplanúť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET