Ako si vybrať správne letné pneumatiky

Možno aj vám chodí po rozume otázka, kedy je ten najvhodnejší čas na výmenu zimných pneumatík za letné. A ak sa k tomu dostanete, pohľad na letné pneumatiky vás môže zneistiť – potrebujem ich vymeniť za nové? Prinášame jednoduché odpovede na to, kedy a za aké letné pneumatiky je potrebná výmena.

Foto: Getty Images Hungary

S príchodom apríla sa môžeme tešiť na bláznivé počasie, keď sa k nám ešte zima môže načiahnuť so svojimi mrazivými ránami. No čoraz viac sa bude otepľovať, a tak nastane čas opäť prezuť auto na letné pneumatiky. Tu je jednoduchý sprievodca a všetko, čo potrebujete vedieť o ich výmene.

V čom sa líšia letné pneumatiky

Foto: 123rf

Letné pneumatiky sa od tých zimných líšia dvomi základnými rozdielmi. Prvým je ich chemické zloženie. Sú tvrdšie, s nižším podielom prírodného kaučuku, čo pomáha ich pohybu a priľnavosti na rozhorúčenom asfalte a mokrých cestách. Druhým je vzor dezénu. Ten má užšie odtoky a výrazný pozdĺžny smer. Aj to pomáha k lepšej ovládateľnosti auta, jeho „sedeniu" na ceste aj pri manévrovaní v zákrutách, no najdôležitejšie je dobré odvádzanie vody a skrátenie brzdnej dráhy. Ak napriek všetkým argumentom zvažujete celoročné používanie zimných pneumatík, možno vás odradí toto číslo: náklady na palivo pri používaní zimných pneumatík v zime vám stúpnu asi o 15 %. K tomu sa počas teplých mesiacov zimné pneumatiky veľmi opotrebovávajú.

Kedy prezuť pneumatiky za letné

Foto: Getty Images Hungary

Ak používate auto najmä na ranné cesty do práce a podvečerné naspäť, začiatkom jari chodíte pravdepodobne v teplotách blízkym bodu mrazu. S výmenou sa oplatí počkať, ak je priemerná denná teplota stabilne okolo 7 stupňov Celzia. Ak teda ráno pozriete na vonkajší teplomer a ten ukazuje aspoň päť stupňov už dlhšiu dobu, je čas vyhľadať v telefónnom zozname svoj pneuservis.

Kedy vymeniť pneumatiky za nové

Foto: 123rf

Na zmeranie hĺbky dezénu je optimálne použiť merač, no poslúži vám aj dvojeurová minca.

Hoci zákon v Európe hovorí o minimálnej hĺbke dezénu 1,6 mm, už pri jeho hĺbke 3 mm určite vymeňte pneumatiky za nové. Pri 3 mm je brzdná dráha vášho auta dvojnásobná oproti novým pneumatikám. Tie majú hĺbku dezénu približne 7 až 8 mm. A ako jednoducho zistíte hĺbku dezénu? Zoberte si dvojeurovú mincu a vložte ju do dezénu v pneumatike v troch štvrtinách šírky pneumatiky. Keďže má táto minca svoj strieborný kruh približne 4 mm široký, pokiaľ vám celá strieborná časť nezmizne v pneumatike, je čas zvažovať výmenu. Nízky dezén spôsobuje okrem dlhej brzdnej dráhy slabé odvádzanie vody, a preto počas dažďa môže hroziť akvaplaning. Pneumatiky kupujte podľa správnych rozmerov. Tie sú napísané na bočnej strane. Ak je tam udaná hodnota 205/55 R16, prvé číslo znamená šírku, druhé profil a tretie vnútorný priemer pneumatiky v palcoch.

Ako vybrať letnú pneumatiku podľa vzoru

Foto: Pixabay

Z technického hľadiska existujú tri typy vzorov na letných pneumatikách: symetrický, asymetrický a smerový.

  • Ak jazdíte málo a prevažne po meste, je pre vás vhodný symetrický vzor.
  • Pre výkonnejšie motory a športovejšiu jazdu sú vhodné asymetrické vzory s lepším bočným vedením a kratšou brzdnou dráhou.
  • Ak sa so svojím autom dostávate do terénu a blata, zvoľte smerový vzor, ktorý lepšie odvádza vodu.

Rozhodne odporúčame vymeniť všetky štyri pneumatiky naraz. Zákon povoľuje mať odlišné pneumatiky na prednej a zadnej náprave (ale vždy musia byť na jednej náprave rovnaké). Použitím rôznych pneumatík na nápravách sa znižuje výkon, prenos brzdnej dráhy a sily na vozidle. Ak predsa zvolíte výmenu len dvoch pneumatík, dajte tie nové na zadnú nápravu. Predídete tým možnému šmyku pri prudkom brzdení či v ostrej zákrute.

Ako vybrať letnú pneumatiku podľa triedy

Foto: Getty Images Hungary

Cena by nemala byť jediným faktorom, ktorý rozhodne o tom, aké nové pneumatiky si vyberiete. Ostatne pneumatiky predstavujú tých jediných pár centimetrov, ktoré vás spájajú s vozovkou. Preto aj tu zvážte, ako často a kam s autom jazdíte, než pristúpite ku kúpe. Podobne ako pri vzoroch, aj pri triedach existujú tri typy pneumatík:

  • Ekonomická: Je vhodná pre nižšiu a strednú triedu automobilov, jazdenie prevažne po meste s pokojnou jazdou a málo najazdenými kilometrami (výrobcovia Barum, Comforser, Matador, Sebring).
  • Stredná: Rozumná voľba pre ideálny pomer kvality a ceny. Je vhodná pre bežného šoféra s pokojnou jazdou za sucha aj mokra, v meste i mimo neho (výrobcovia Fulda, Hankook, Kleber, Nexen, Nokian).
  • Prémium: Pneumatiky určené pre športové autá s veľkým výkonom či limuzíny. Ich vyššia cena je podmienená veľkými investíciami výrobcov do výskumu materiálov a dezénov. S týmito pneumatikami si môžete dovoliť aj agresívnejšiu jazdu, aby ste zachovali bezpečnosť za každých podmienok (výrobcovia Bridgestone, Continental, Michelin, Pirelli).
AMI MÉG ÉRDEKELHET