Príroda na predpis? Ako pobyt v prírode posilňuje naše zdravie

V posledných rokoch sme boli svedkami dramatických zmien v našom spôsobe života, ktoré ovplyvnili aj náš vzťah k prírode.

Foto: Unsplash

Pandémia COVID-19 priniesla so sebou obmedzenia a zmeny, ktoré sa negatívne dotkli mnohých aspektov našich životov, vrátane toho, ako trávime času vonku. Nedávna štúdia z Británie poukázala na pokles počtu ľudí, ktorí získavali zdravotné výhody z pobytu v prírode. Tento pokles, odhadovaný na 1,1 milióna ľudí od roku 2020, naznačuje, že mnohí z nás stratili kontakt s prírodným svetom, ktorý je pre nás taký dôležitý. Aký vplyv má príroda na naše fyzické a psychické zdravie a prečo by sme mali znova nadviazať tento prapôvodný vzťah?

S prírodou prichádza lepšia kondička

Photo: Unsplash

Prvým a možno najviditeľnejším benefitom pobytu v prírode je zlepšenie fyzickej kondície. Či už ide o prechádzky lesom, turistiku v horách alebo jednoducho relaxáciu v parku, fyzická aktivita v prírodnom prostredí nás nabíja energiou a zlepšuje našu celkovú telesnú kondíciu. Štúdia uvádza, že ľudia, ktorí strávia priemerne dve alebo viac hodín týždenne v prírode, majú väčšiu pravdepodobnosť, že sami svoje zdravie označia za dobré alebo veľmi dobré. Táto aktivita je nielen prospešná pre naše srdce a pľúca. Znižuje tiež riziko chronických ochorení, ako sú obezita, srdcové choroby a cukrovka.

Ako sa zbaviť stresu, úzkosti a depresie

Psychické zdravie je ďalšou oblasťou, kde príroda zohráva kľúčovú úlohu. Mnohé štúdie ukazujú, že čas strávený vonku v zeleni, alebo len na čerstvom vzduchu, môže významne znižovať úrovne stresu, úzkosti a depresie. V prírode nájdeme pokoj a odpočinok od hektického tempa každodenného života. Dom Higgins z The Wildlife Trusts zdôrazňuje, že práve v oblasti duševného zdravia môže kontakt s prírodou mať najpozitívnejší účinok. Tiché chvíle strávené pri pozorovaní prírody, zvuky vtákov alebo šum listov na stromoch nám pomáhajú obnoviť vnútornú rovnováhu a posilniť naše psychické zdravie.

Sociálny aspekt – keď trávite čas v prírode s ľuďmi

Foto: Unsplash

Sociálny aspekt pobytu v prírode je tiež nesmierne dôležitý. Spoločné aktivity ako turistika, kempovanie alebo len prechádzky v prírode nás spájajú s rodinou a priateľmi, čím podporujú vytváranie a udržiavanie sociálnych väzieb. Tieto aktivity nás učia spolupráci, zdieľaniu a hlbšiemu porozumeniu medzi ľuďmi, vzájomnej pomoci a tímovej práci. Príroda tak posilňuje naše sociálne zručnosti a napomáha vytváraniu silných, zdravých komunitných väzieb.

Príroda na predpis

Príroda má tiež terapeutický vplyv. Koncept tzv. "green prescribingu", kedy zdravotníci odporúčajú prírodné programy na zlepšenie fyzického a duševného zdravia, je čoraz viac uznávaný. Tieto programy pomáhajú ľuďom znovu nadviazať spojenie s prírodou, čím posilňujú ich zdravie a pohodu. Táto forma terapie je obzvlášť účinná pri liečbe miernej až strednej depresie a úzkostných porúch. U nás si asi len ťažko vieme predstaviť, že vás lekár pošle do prírody, no túto liečbu si smelo a bez vedľajších účinkov môžete naordinovať aj sami.

Príroda ako škola

Príroda tiež zohráva dôležitú úlohu pri výchove a vzdelávaní. Deti a mladí ľudia, ktorí trávia čas v prírode, sa učia rešpektovať životné prostredie, rozvíjajú záujem o ochranu prírody a získavajú praktické vedomosti o ekológii. Tento kontakt s prírodou podporuje zvedavosť, kreativitu a všeobecné vzdelanie.

Uvedomenie si, akí sme malí, no súčasť veľkého celku

Foto: Unsplash

Napokon, príroda nás učí o pokore a rešpekte voči životnému prostrediu. Počas pobytu v prírode si uvedomujeme, akí sme malí v porovnaní s nesmierne rozmanitým a bohatým prírodným svetom. Toto uvedomenie nám pomáha vidieť svet z iného uhla a posilňuje našu túžbu chrániť a zachovať našu planétu pre budúce generácie.

V čase, keď sme vďaka technológii a modernému spôsobu života stále pripojení online, no čoraz viac odpojení od prírody, je dôležité pripomenúť si jej neoceniteľnú hodnotu pre naše zdravie a pohodu. Pobyt v prírode nás nabíja energiou, posilňuje naše duševné zdravie, podporuje sociálne väzby, poskytuje terapeutické výhody, prispieva k vzdelávaniu a učí nás o pokore a rešpekte k životnému prostrediu. Preto by sme mali znova nadviazať tento základný vzťah s prírodou a objaviť všetky jej liečivé výhody.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET