Ako jazdiť autom v zime

S príchodom novembra je už len otázkou dní, kedy sa na cestách vyskytne prvý ľad a sneh. Chladné počasie podstatne mení na tri až štyri mesiace aj cestovanie autom. S týmito tipmi sa vám v zime bude jazdiť podstatne jednoduchšie.

Foto: Getty Images Hungary


S citom a odstupom

Foto: Getty Images Hungary

Tak, ako sa v zime spomalí život v prírode, mali by sme aj my spomaliť na cestách. Všetkému doprajte viac času aj priestoru. Myslite na to, kam cestujete, a pripočítajte si k tomu v zimných mesiacoch nejaké tie minúty navyše. Podobne je to s priestorom. Medzi vami a autom pred vami by mal byť dvojnásobný rozostup oproti iným obdobiam roku. To všetko preto, lebo pneumatiky na ľade a snehu strácajú priľnavosť. Pri prudkom zabrzdení prichádza šmyk, pri prudkom zrýchlení zas prešmykovanie kolies. Strata kontroly je vtedy nevyhnutná. Pri brzdení je dobrou radou nezačať až v zákrute, ale spomaliť ešte pred ňou. To by vám malo výrazne pomôcť udržať auto v želanej stope. Zrýchliť potrebujete väčšinou pri predbiehaní, no aj to v zimných podmienkach zvážte. Často suché a vyjazdené sú len koľaje v najčastejšie jazdených miestach vozovky. Medzi nimi môže byť utlačený, zľadovatený alebo kašovitý sneh a prechod naň je vždy rizikom.

S očami len na vozovke

Foto: Pexels

Kým počas jazdy rukami pevne držíte volant, mali by ste mať oči len na vozovke. Jej kompaktný asfaltový povrch sa totiž v zime mení. Zdanlivo mokrá cesta môže v skutočnosti byť už zamrznutá, ide o takzvaný čierny ľad.

Pozor si tiež dávajte na zmeny úsekov cestnej údržby. Z dôvodu ochrany prírody sa pri vodných tokoch, ako aj na horách a v chránených oblastiach nepoužíva na cestnú údržbu soľ, ale jemný štrk. Pre vás to môže znamenať, že cesta sa bez dôvodu zmení z mokrej na utlačený sneh.

Pozorujte aj tienisté úseky, mosty a miesta pod stromami, najmä na konci dňa. To, čo dokáže zimné slnko roztopiť na vodu, sa po jeho západe mení na týchto miestach na šmykľavý ľad.

V neposlednom rade tiež dávajte pozor na snehové jazyky a záveje, ktoré často hlásia v dopravných servisoch. Vyskytujú sa najmä na miestach, ako sú vrcholy kopcov, či tam, kde cesta prestane byť chránená priľahlým svahom. Buďte opatrní nielen počas sneženia – omnoho väčším nepriateľom je v tomto prípade vietor.

Nespoliehajte sa na technológiu

Foto: Pexels

Nehovoríme, že nemáte dôverovať dômyselným technológiám, ktoré sú v moderných autách. No majte na pamäti, že na ľade nie je napríklad brzdový systém ABS až taký účinný. Senzor adaptívneho tempomatu môže byť zasnežený z áut pred vami a vypovedať službu. Tempomat tiež nerozpozná stav vozovky a bude neustále udržovať konštantnú rýchlosť a systém udržania v jazdnom pruhu zas môže zostať zasneženou cestou zmätený. Ak aj máte auto s pohonom na všetky štyri kolesá, pamätajte, že tento systém vám môže byť veľmi nápomocný pri akcelerácii, no nie pri brzdení.

V každom prípade neignorujte to, čo vám hlásia kontrolky na palubnej doske. Či už ide o batériu, brzdy, kvapaliny, či chybu motora – v zime chcete mať stopercentnú istotu, že sa na svojho štvorkolesového pomocníka môžete spoľahnúť.

Získajte kontrolu a istotu

Foto: 123rf

Najhorší je začiatok zimy, kým si všetci zvyknú na šmykľavé povrchy. Ak máte možnosť, nájdite si opustené parkovisko, kde nie sú nablízku obrubníky, lampy ani stĺpiky, a skúste, ako sa vaše auto správa pri miernom šmyku. Získate tak istotu, ako ho dostať pod kontrolu, aj stratenú sebaistotu. Na to, aby ste auto mohli dobre ovládať, je dobré sedieť v ňom rovno. Veľmi sklopené sedadlo vám veľmi neumožní kontrolu nad šmykom. Za každých okolností za volantom v zime platí – nenechajte sa vyrušovať ani len telefonátmi s hands free súpravou, ak je to možné.

Čistota je viac než pol života

Foto: 123rf

Hovorí sa, že čistota je pol života. Avšak v zime môže znamenať záchranu celého života. Vidieť a byť videný je v zimných mesiacoch alfou a omegou. Často čistite svetlá – rýchlo sa zanesú a tým strácajú svietivosť a vy zas viditeľnosť. Na čerpacích staniciach sa nachádzajú vedrá so stierkou zvyčajne hneď za vstupom, aby nezamŕzali.

Ak sa ráno chystáte do práce či na cesty, privstaňte si. Dobre si očistite sklá. Takzvané „tankové priezory" ohrozujú vás, iných vodičov, no najmä chodcov, ktorých ľahko prehliadnete. Hoci existujú rozmrazovacie prostriedky na čelné sklo, myslite aj na to, že v mrazivých dňoch sa vám obrazce z mrazu „rozlezú" po skle hneď po tom, ako sa dáte do pohybu. Venujte preto radšej čas dôkladnému oškrabaniu skiel od ľadu kvalitnou škrabkou. Ak navyše budete stierače trápiť pohybom po zamrznutých ľadových oknách, zničia sa vám veľmi rýchlo gumové pásy na stieračoch, čím urýchlite ich výmenu.

Ak vám napriek všetkému zostáva po zotretí stieračov rozmazané videnie, vymeňte stierače za nové ešte pred nástupom tvrdej zimy. Kontrolu hladiny brzdovej, chladiacej zmesi a oleja pred zimou si nemusíme pripomínať. Dolejte si včas aj nemrznúcu zmes do ostrekovačov. Ak pri dnešných prudkých zmenách počasia túto maličkosť podceníte, môžete na celé dni až týždne zostať bez možnosti čistenia predného skla.

Nakoniec sa nezabudnite v zime postarať o celé auto. Zašpiní sa oveľa častejšie, nepodceňte preto jeho pravidelné umývanie. Cestná soľ a voda sú skratkou ku korózii na karosérii. Hrdza autu hrozí aj na podvozku, preto okrem ručných umyvární navštívte aj autoumyvárne, kde vám čistiaci program umyje auto aj zospodu.

Malá rutina po jazde

Foto: 123rf

Ak si osvojíte malú rutinu v zime aj po dojazdení, ušetríte si tým veľa ďalšej námahy. Uvoľnite oklepaním nohou sneh medzi kolesom a blatníkom. Vlhký sneh tu môže v noci zamrznúť a ak príde studená vlna, môžete ho tam mať nadlho. Keď je ho tam veľa, dokáže takto zmrznutý sneh dokonca obmedziť schopnosť otáčať volantom. Zároveň platí, že čo je mokré, bude zmrznuté. Preto očistenie zasnežených svetiel a okien vám ráno získa drahocenný čas.

Ak sa chystáte na hory, chatu alebo aj prejazd horských priesmykov, vybavte sa snehovými reťazami. Dobrou rozcvičkou je skúsiť si ich nasadenie „nasucho". Mnoho šoférov školu ich nasadzovania absolvuje bojujúc v hustom snežení, vetre a mraze niekde v horách. A ako pri všetkom, aj pri snehových reťaziach platí – ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET