Vína a jedlá – 6 tipov, ako ich správne kombinovať

Pomôžeme vám zorientovať sa!

Foto: Getty Images

Aj keď sú ľudia, ktorí tvrdia, že vyberať si víno na základe podávaných jedál je číry snobizmus, kompozícia jedla a nápoja, ktorú precízne vytvorí reštaurácia, v skutočnosti môže ponúknuť nezabudnuteľný zážitok počas každej cesty. Ukážeme, na čo sa oplatí dávať pozor.

Samozrejme, dobré víno alebo jedlo je už samo o sebe špeciálnym zážitkom, no potešenie môžete ešte umocniť, ak správne zosúladíte chute, cieľavedome hľadajúc ich styčné body a podobnosti, ako sú rastlinné tóny, napríklad ovocnosť – pretože pri dobrej kombinácii chuť jedla a nápoja sa v podstate prelína, navzájom ešte viac zvýrazňujú svoje hodnoty.

NULTÉ PRAVIDLO: NEROZMÝŠĽAJTE NA ZÁKLADE NEMENNÝCH PRAVIDIEL!

Pri výbere vhodnej kombinácie jedla a nápoja nerozmýšľajte na základe nemenných pravidiel, skôr ich berte ako odporúčania. Keď ste tomu porozumeli a začínate cítiť, ako vytvoriť ideálne dvojice, prichádza prekvapenie: otvárajú sa pred vami stále nové a nové možnosti a vďaka neustále sa zvyšujúcemu množstvu poznatkov môžete začať s objavovaním.

Milovníci vína napríklad už vedia, že nestačí brať do úvahy len základné suroviny toho-ktorého jedla, je dôležité zvážiť aj spôsob jeho prípravy (napr. či ide o dusené alebo pečené mäso), to, akou omáčkou je podávané, a aká je jeho korenitosť. Snažte sa dosiahnuť, aby jedlo nepotlačilo chuť vína a aby ani víno nevynikalo nad jedlom.

Na dosiahnutie dokonalej harmónie syrov a vín je vhodné mať na zreteli druh suroviny (kravské mlieko, kozie, ovčie), ako aj dobu zrenia a spôsob výroby syru. Pri červených vínach je dôležité vyberať tie s vysokým obsahom kyseliny, živé, ľahké druhy s nízkym obsahom tanínu, aby ste sa vyhli možnému horkému pocitu v ústach – k syrom sa obvykle odporúčajú suché vína, s výnimkou modrých syrov.

A teraz si pozrime 6 dôležitých pravidiel pri určovaní poradia vín.

1. APERITÍV

Podľa mnohých ľudí pálenky a iné destiláty otupujú naše chuťové poháriky, čo potom bráni plnohodnotnému vychutnávaniu jedla alebo priradených vín. Ak si plánujete dať aperitív, je lepšie začať s nápojom s vyšším obsahom kyseliny, ľahkým bielym vínom alebo suchým šumivým vínom, ktoré primerane pripravia žalúdok na jedlo.

2. K PREDJEDLÁM

K predjedlám a polievkam odporúčame biele vína: klasická kombinácia je čerstvá špargľa a sauvignon blanc s vôňou špargle. Ale vhodné sú aj rizling alebo zelený veltlín. K rybám a iným mastným morským plodom mora sa odporúča konzumovať víno s vysokým obsahom kyseliny, ako napríklad chardonnay, furmint alebo albarino z Galície, hrdej na svoje morské plody.

3. PREDNOSŤ MLADŠÍM

Foto: Shutterstock

Najskôr konzumujte mladšie vína a až potom tie staršie ročníky – napríklad svieže ružové je skvelé s kurčaťom alebo s rybou.

4. OBSAH TANÍNU

Foto: Shutterstock

Vína s nižším obsahom tanínu (kyseliny trieslovej) predchádzajú vínam s robustnými tanínmi. Ku kuraciemu paprikášu alebo kačici môže byť vynikajúcou voľbou kadarka alebo portugieser, ktoré sú ľahké vína s nižším obsahom tanínu, ale dobrým riešením je tiež pinot noir, ktorý je ovocný, ľahký a elegantný.

K bravčovine, hovädzine a najmä k divine konzumujte robustnejšie, plnšie vína, pretože tie ľahšie by „vykrvácali“ pri ťažkých jedlách.

5. SLADKÉ ALEBO SUCHÉ?

Od suchých vín sa postupne dostávame k sladkým dezertným vínam, ale výnimka potvrdzuje pravidlo: k husacej pečeni môže byť vynikajúcim spoločníkom 3 alebo 4 putňové tokajské aszú – tento „prehrešok“ možno „napraviť“ tým, že po ňom si dáte šálku polievky, čím prepláchnete vaše chuťové poháriky.

6. IDEÁLNA TEPLOTA

Foto: Shutterstock

Od vín s nižšou teplotou prechádzajte k tým s izbovou teplotou (18–20 °C) – okrem portských a sherry typov vín sa pri izbovej teplote odporúča konzumovať aj staršie červené vína.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET