Ako koronavírus zmenil naše cestovateľské návyky

V decembri uplynie rok, odkedy sa v Číne po prvý raz objavil vírus COVID-19 známy aj pod názvom koronavírus. Ako sa odvtedy zmenili naše cestovateľské návyky?

Foto: Pexels

Keď sa začiatkom roka rozšíril koronavírus aj do Európy, bolo len otázkou času, kedy sa prvý prípad vyskytne aj na Slovensku. Stalo sa tak 6. marca 2020 a po náraste počtu prípadov a prísnych opatreniach prišlo pred druhou vlnou letné uvoľnenie reštrikcií. Počas teplých mesiacov sme mohli načerpať nové sily, ale tiež sme museli prispôsobiť svoje cestovateľské návyky životu s koronavírusom.

Cestovanie doma

Foto: 123rf

Slováci v lete 2020 omnoho viac spoznali aj svoje kultúrne dedičstvo.

Najvýraznejším fenoménom letnej dovolenkovej sezóny bolo cestovanie po Slovensku. Keďže prevládal strach z iných destinácií a neskôr aj hrozba nutnej karantény po návrate, mnohí volili domácu dovolenku. Hoci sa niektoré videá o čakaní pri výstupe na Rysy alebo v Slovenskom raji stali virálnymi, nebolo také celé leto. Najmä v júli bolo menej teplých, slnečných dní, ktoré sa dali využiť naplno, aby ste mohli vyraziť do hôr a prírody. Domáci turizmus však výrazne pomohol k prekonaniu krízy turizmu na Slovensku. Objavovali sme nielen už populárne miesta, ale na výslnie sa dostali aj dovtedy menej navštevované a známe zákutia našej krajiny.

Bývanie skôr v súkromí než v hoteloch

Foto: Getty Images Hungary

Obavy pred šírením koronavírusu v nás vyvolali prirodzený záujem o iný typ ubytovania než v hoteloch. Vyhľadávané boli skôr ubytovania na súkromí, na privátoch či v menších penziónoch – ideálne s vlastnou kuchyňou. Obmedzenie hromadného stretávania predsa len vytvorilo vyšší pocit bezpečia a istoty pre celé rodiny.

Populárnejšie kempovanie

Foto: Pexels

Ďalšou možnosťou, ako stráviť letné teplé mesiace, bolo stanovanie. Počas kempingu si okrem odstupu držíme aj svoje súkromie, s minimalizáciou interakcie v spoločných priestoroch. Po dlhom čase, keď sme boli uzatvorení vo svojich domoch a bytoch, nás to ťahalo von do prírody a na čerstvý vzduch. A nielen nás. V Spojených štátoch amerických zaznamenali po uvoľnení prísnych opatrení toto leto až 400 % nárast záujmu o kempovanie. Mnohé kempy ponúkajú aj mobilné domy na prenájom, čo prinieslo výnimočnú vyťaženosť a novoobjavené hobby aj pre mnohých Slovákov.

Nárast prenájmu karavanov

Foto: Getty Images Hungary

Ku kempovaniu neodmysliteľne patrí aj karavaning. Rastúci trend v ponuke karavanov na prenájom podčiarkla aktuálna situácia. Tí, ktorí chceli zostať mobilní, siahli po ponuke domu na kolesách. Široká ponuka kempov v krajinách Európy aj moderné aplikácie a weby vyhľadávajúce možnosti zaparkovania karavanu mimo kempov podnietili ľudí cestovať na vlastnú päsť.

Cyklistika na vzostupe

Foto: 123rf

Aj vy ste si toto leto všimli veľké množstvo bicyklov na nosičoch áut? Všimli ste si správne. Ďalšou logickou voľbou, ako stráviť leto, bola totiž cyklistika. Slovensko má ideálne podmienky najmä na horskú. Opäť ste pri nej na čerstvom vzduchu, dodržiavate bezpečnú vzdialenosť od druhých a dá sa ideálne kombinovať s vyššie opísanými trendmi v turizme počas koronakrízy. Tí, ktorí nemali možnosť vziať si svoje bicykle so sebou, využívali požičovne vrátane populárnych elektrobicyklov.

Pozitívna stránka veci

Foto: Unsplash

Koronavírus sa tak nepriamo zaslúžil aj o lepšie zdravie nás všetkých, keďže udržiavanie odstupu v nás podnietilo tendenciu viac chodiť na túry, prechádzky, ako i spoznávať svoju krajinu šliapnutím do pedálov na dvoch kolesách. To na druhej strane zlepšilo našu imunitu – jeden zo základných pilierov, aby boli naše telá odolné proti koronavírusu. A tak sa napriek mnohým negatívam, ktoré nový vírus priniesol, môžeme pozrieť na jeho vplyv aj z tej lepšej stránky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET