Flygskam alebo previnilosť z lietania. Ako lietať ekologickejšie?

Ak ste niekedy skúšali kalkulačku svojej uhlíkovej stopy (odkaz na konci článku), viete, že jeden let lietadlom vám úplne zmaže všetko úsilie o to, aby ste vo svojom živote znížili vplyv na klimatickú krízu. Ak sa preto cítite zle, nie ste sami. Vo Švédsku, krajine Grety Thunbergovej, vzniklo na pocit hanby z lietania nové slovo – flygskam.

Foto: Getty Images Hungary

Flygskam je zlý pocit z toho, že idete na dovolenku, za zážitkami a cestovaním lietadlom a ničíte preto planétu. A oprávnene. Turizmus tvorí až 8 % skleníkových plynov vo svete. Len lietanie je zodpovedné za 2-3 % celkových CO2 emisií a zo všetkých odvetví rastie najrýchlejšie. Jeden dlhý let vypustí do ovzdušia 4 tony CO2. Ako cestovať a oddychovať a vyhnúť sa flygskamu?

Vyberte si novšie lietadlo

Foto: Pexels

Nové lietadlá spotrebujú až o polovicu menej paliva než tie staré. Ak chcete letieť ekologickejšie, pozrite sa, v akom lietadle poletíte, nielen na jeho výbavu a váš komfort. British Airways vypočítali, že Airbus A350-1000 spotrebuje polovičné množstvo paliva v porovnaní s Boeingom 747-400.

Na dlhšie lety ide o lietadlá Airbus A350, A330neo alebo Boeing 787. Na kratších letoch sú šetrnejšie A320neo, A321neo a tiež Boeingy 737 MAX. Ak sa vo všetkých tých číslach neviete vyznať, pri Airbusoch jednoducho hľadajte označenie „neo“, ktoré znamená „new engine option“, čiže „voľba nového motora“.

Ak poletíte lietadlom typu Embraer, preferujte typy E190-E2, E195-E2 nad stašími typmi E190 alebo E195. Na krátke trate však v ekologickej stope nič neporazí vrtuľové lietadlá, ako je ATR 72 alebo Bombardier Dash-8.

Baľte sa naľahko a zvoľte správne aerolinky

Foto: unsplash

Každý kilogram, ktorý lietadlo nemusí viezť, je ušetrené palivo, a teda aj ekologická stopa. Ak ste teda etický letecký cestovateľ alebo cestovateľka, zbalíte si len nevyhnutné a ľahké veci. Aj pri voľbe jedla dokážete mať menšiu ekologickú stopu. Pri poslednom transkontinentálnom lete do Ameriky sme s Finnairom zažili recyklovanie každej časti servírovaného menu vrátane bioodpadu. Poháre boli papierové, vidličky a nože drevené, deky neboli balené v plaste. Naopak pri spätnom lete s American Airlines to bola plastová záplava, kde množstvo odpadu z jedného jedla bolo ohromné. Zvyšky nedojedeného jedla sa miešali s plastom a papierovými servítkami - všetko v jednom odpade. To, ako ekologicky sa aerolinky zachovajú, sa niekedy ťažko odhaduje vopred, no ak budete mať s nejakými aerolíniami zlú skúsenosť, jednoducho ich nabudúce obíďte a na zákaznícky servis im napíšte o tejto skúsenosti.

Kým zbytočné veci nebaľte, naopak, vezmite si so sebou to, čo je inak zbytočný plastový odpad: odmietnite v igelite zabalené deky alebo ich nevybaľujte, zoberte si svoje slúchadlá, masky na oči, ktoré tiež tvoria pri množstve pasažierov veľa odpadu.

Výletné lode sú ešte horšie

Foto: Pexels

Ak sa cítite zle z lietania, výletné lode sú ešte horšie. Loď Queen Mary II emituje na míľu a pasažiera 0,43 kg CO2, pričom transkontinentálny let „len“ 0,257 kg. Na miesto, odkiaľ sa plavíte, sa okrem toho dopravíte zvyčajne lietadlom. Ľudia na palube lodí okrem toho vyprodukujú až 3,5 kg odpadu za deň, kým na súši to je asi 0,8 kg. Aj pri voľbe výletnej plavby sa tak dopytujte na to, aká moderná a ekologická je konkrétna plavba.

Vlaky stále vyhrávajú

Foto: OBB / Harald Eisenberger

Najekologickejším spôsobom cestovania po súši stále zostáva cesta vlakom. Vlaky prepravia najviac ľudí za najmenej emisií. Idú zvyčajne na elektrinu, efektívne ju spotrebovávajú a rekuperujú (pri brzdení dodávajú elektrinu späť do siete). Dnes sa, najmä v Európe, rozmáha cestovanie nočnými vlakmi. Letom z Británie do Neapola vypustia štyria ľudia do ovzdušia 2,1 tony CO2. Autom je to niečo vyše pol tony (v závislosti od typu auta) a vlakom menej než 200 kg. Samozrejme – vlak znamená v porovnaní s lietadlom viac času aj nákladov. Ale ak etický rozmer cestovania je pre vás podstatný, uvedomujete si, že má aj svoje obete. Aj na vlakových lístkoch sa dá ušetriť. Rezervujte si svoje lístky včas a skúste vyhľadávače ako loco2.com, thetrainline.com či seat61.com. Lístky sa zvyčajne zverejňujú 60 až 90 dní pred časom jazdy.

Chcete si vypočítať, aká je vaša osobná uhlíková stopa? Kliknite sem!

AMI MÉG ÉRDEKELHET