Ako šetriť a správne manažovať autobatériu počas zimy

Udržte si správne napätie autobatérie, aby ste v napätí nemuseli byť vy.

Foto: Shutterstock

Zima je skúškou pre všetkých vodičov. Okrem testu trpezlivosti pri čistení auta od snehu a škrabaní ľadu, je to aj vymrznutý interiér a tichá modlitbička nech naskočí motor pri štartovaní. Aby ste sa nemuseli spoliehať len na ňu, poradíme vám niekoľko tipov, ako udržať vašu autobatériu v čo najlepšej kondícii.

Kontrola stavu batérie pred zimou

Foto: Pixabay

Na začiatok je dôležité skontrolovať aktuálny stav batérie. To zahŕňa kontrolu napätia a čistoty pólov. Nečistoty a oxidácia na póloch môžu spôsobiť zlý kontakt a tým pádom väčšiu záťaž pre batériu. Čistenie pólov je jednoduché a môže predĺžiť životnosť batérie. Ak sa vám napríklad autobatéria vyduje, je to spôsobené jej zlým používaním, či jej prebíjaním.

Udržiavanie správneho nabitia 

Batéria pracuje najlepšie, keď je plne nabitá. V zime, keď sa používajú dodatočné elektrické zariadenia, ako sú vyhrievané sedadlá, svetlá a kúrenie, môže dôjsť k rýchlejšiemu vybíjaniu. Je dobré mať po ruke nabíjacie káble, aby ste mohli batériu dobíjať, najmä ak používate auto sporadicky. Ak napríklad klesne napätie v autobatérii pod 12,2 V, alternátor ju dobíja neustále a takto silným používaním sa môže spáliť. Neznalý človek tak môže vymeniť alternátor a celý proces sa zopakuje. To sa môže stať najmä pri starších autách.

Môže sa vám hodiť: Vybitá batéria – čo teraz? (vrátane návodu ako použiť štartovacie káble)

Opatrné používanie elektrických prvkov 

Pri štarte auta v zime odporúčame vypnúť všetky nepotrebné elektrické zariadenia. Vyhrievané zadné okno, rádio či klimatizácia môžu výrazne zaťažiť batériu, najmä pri štarte. Po naštartovaní auta a prejdení prvých metrov, môžete tieto zariadenia opäť zapnúť.

Používanie izolačných krytov na batériu

Foto: Shutterstock

Izolačné kryty môžu pomôcť udržať batériu teplejšiu a chrániť ju pred extrémnymi teplotami. Toto je obzvlášť užitočné v prípade, že vaše auto parkuje vonku. Pri nových autách sú izolačné kryty v autách inštalované už výrobcami, no pri starších autách sa oplatí zvážiť takúto kúpu. Počítajte však s tým, že v zime ani toto nie je všeliek a batéria po nočnom státí vonku vymrzne tak či onak.

Predíďte dlhému odstaveniu auta, aj krátkym jazdám

Ak neplánujete používať auto dlhšiu dobu, je dobré ho občas naštartovať a nechať motor chvíľu bežať. Týmto spôsobom udržíte batériu aktívnu a zabránite jej hlbokému vybitiu. Ani to však nemusí pomôcť. Ak totiž auto používate len na krátke vzdialenosti, napríklad na niekoľkokilometrové dochádzanie do práce, batéria sa z pohybu auta nedokáže dostatočne nabiť. Tak sa po každej jazde vybije o malý kúsok, až raz nenaštartuje auto vôbec. Najlepšia prevencia je dlhá, aspoň polhodinová jazda, čím máte istotu plného nabitia.

Preto sa neváhajte inšpirovať našimi tipmi na výlety po Slovensku a urobte si vaším autom výlet za novými zážitkami. Prospeje to vám, aj vášmu autu.

Foto: Pixabay

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET