Ako odložiť bicykel na zimu

Jedno z najťažších rozhodnutí cyklistu koncom roka je – ktorá bude moja posledná jazda? Podľa počasia to nevieme s istotou naplánovať, a tak vždy bicykel odložíme do kúta. Neraz sa stane, že ho vymotáme z pavučín a špiny až na jar. Vyhnite sa tejto chybe a odložte si svoj bicykel správne – hoci aj uprostred zimy.

Foto: Shutterstock

V zime skôr myslíme na bielu stopu než na tú, ktorú si užijeme na bicykli. No minimálne cez jeden škaredý víkend môžete urobiť niečo dobré pre svoje jarné jazdy na bicykli: dať ho dokopy. Ak aj vám stojí neupravený bicykel po jesenných jazdách kdesi v kúte, tento článok je presne pre vás.

Umyte, naolejujte a dofúkajte bicykel na zimu

Foto: unsplash

Po vernej službe si váš bicykel zaslúži dobrý wellness, kým sa uloží na zimný spánok. Zoberte vodu so saponátom a dobre ho odmastite a umyte od všetkých nečistôt. Buďte dôslední aj na miestach častého špinenia – na pedáloch, ráfikoch a pneumatikách. Veď tentoraz sa vám ani tieto časti na pár mesiacov nezašpinia.

Keďže sú garáže a pivnice, kde bicykle zvyčajne skladujeme, vlhké miesta, odporúčame pretrieť bicykel vlhkou utierkou so silikónovým olejom, aby sa na miestach škrabancov nezačala tvoriť hrdza. Naolejovať bicykel stačí málo, napríklad pomocou WD40 alebo reťazového oleja. A to aj na reťaz, kde točením pedálov a držaním handričky rozotriete olej, no nepošpiníte podlahu.

Na čistom a naolejovanom bicykli ešte doplna dofúkajte pneumatiky. Ak by v nich bolo menej vzduchu, môže dlhé státie spôsobiť nerovnosti na pneumatikách, takže vaša jazda už nikdy nebude pohodlná.

Pochopiteľne, všetka elektronika, ktorá sa vybíja a degraduje, ako aj fľaše zo stojanov – patria do šuplíkov a na kvalitné očistenie.

Bicykel držte v teple a suchu

Foto: unsplash

Keď už je raz čistý, je dobré ho tiež prikryť. Prach zabije vašu snahu o čistotu a navyše, ak sa zmieša s mastnotou, urobí na pohyblivých častiach pastu, ktorá sa umýva ešte horšie než špina z jazdenia. Rozmontovanie a uloženie do vreca na bicykel šetrí bicykel, ako aj drahocenné skladovacie miesto.

Bicykel skladujte vždy vnútri. Hoci bude po skladovaní na chlade vonku stále funkčný, jeho stav sa bude rapídne zhoršovať pôsobením počasia a najmä striedajúcich sa teplôt. Najväčším nepriateľom je pritom korózia. Naopak, najväčším priateľom je izbová teplota. Kvôli pneumatikám je lepšie ho mať zavesený – existujú stojany vhodné do garáží, ako aj pivníc. Ak nemáte túto možnosť, o pneumatiky sa nemusíte báť, ak budú dofúkané. Ale stojan vždy šetrí miesto v skladovacom priestore.

Dajte bicykel na zimu do servisu

Foto: unsplash

Ak sa spamätáte so servisom bicykla na jar, budú termíny pravdepodobne vybookované. V zime sú cyklistické servisy dostupné, lacnejšie a tiež si na svojej práci dajú záležať. Navyše dokážu to, čo bežný cyklista údržbou nezvláda - utiahnuť brzdové lanká, našponovať reťaz či skontrolovať opotrebovanie brzdového kotúča.

Ak jazdíte na bicykli aj v zime

Foto: Pixabay

Teplejšie zimy či výkyvy počasia vám možno vnukli myšlienku nezavesiť bicykel na klinec na celú zimu. Uistite sa však o pár veciach: majte správny dezén, aby ste vždy mali grip na potenciálne klzkých cestách a ľade. Udržujte a skladujte bicykel v suchu a teple. Často ho umývajte – cestná soľ je agresívna na podvozky áut aj na bicykle. Vždy majte funkčné a zapnuté svetlá a noste reflexné a fluorescenčné oblečenie.

Bicyklujte v akomkoľvek počasí

www.youtube.com

What is Zwift?

Po vyčistení máte na bicykli ešte jednu možnosť – neprestať krútiť pedálmi aj doma. K tomu vám pomôže cyklistický trenažér. Existuje veľký výber možností. Od jednoduchých, kde celý bicykel jednoducho „zacvaknete“ a jazdíte na mieste doma pred televízorom či YouTube, až po sofistikované trenažéry. Tie napojíte cez bluetooth a mobilnú aplikáciu či počítačový program ako napríklad Zwift. Vašu jazdu sníma počítač virtuálne na simulovanej trati, kde jazdíte s ostatnými skutočnými alebo imaginárnymi ľuďmi na simuláciách reálnych trás. Môžete tak cestovať a spoznávať svet priamo z pohodlia domova, kým robíte niečo pre svoje zdravie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET