Ako odovzdať zálohované fľaše a plechovky a pritom ich nepokrčiť?

Od roku 2022 Slovensko zálohuje PET fľaše aj plechovky. Táto skvelá iniciatíva však má aj svoje výzvy. Jednou z nich je podmienka vracať fľaše a plechovky nepoškodené a nepokrčené. S riešením tohto problému prichádza tak slovenský výrobca minerálnych vôd, ako aj sieť čerpacích staníc.

Foto: Slovnaft

Pri zálohovaní fliaš platíme pri kúpe aj 15 centov zálohu za obal. Obal po použití nestláčame a vrchnák neodhadzujeme. Naopak – nepoškodené plechovky a fľaše vraciame na zberné miesta a za každý obal s čitateľným EAN kódom dostaneme pätnásťcentovú zálohu naspäť. Takto sa z obalov znova vyrobia nové obaly na nápoje a my šetríme peňaženky. Dokonalý obehový systém pre udržateľný život na planéte.

Málo stačí a fľaša sa stlačí

Foto: Slovnaft

Poznáte to. Po vypití nápoja už obal nedrží pokope tak dobre – či už ide o plechovku, alebo PET fľašu. Ľahko sa poškodí. A za obal pokrčený či s poškodeným EAN kódom sa nám záloha nevráti. Aj preto prišli slovenské firmy s riešeniami. Výrobca minerálnych vôd Budiš ponúka svojim zákazníkom odnosky a plátenné tašky. S nimi môžete odniesť šesť až deväť prázdnych PET fliaš či plechoviek späť do obchodu.

Praktická odkladacia taška do auta na PET fľaše

Foto: Slovnaft

Najväčšia sieť čerpacích staníc na Slovensku, Slovnaft, ponúka motoristom praktickú odkladaciu tašku do auta na šesť kusov použitých pollitrových PET fliaš. Spoločnosť dúfa, že sa tak do vratných centier vráti čo najviac z deviatich miliónov predaných nealkoholických nápojov v PET fľašiach, ktoré sieť Slovnaftu ročne predá. K zberu použitého kuchynského oleja a ponuke keramických opakovaných Fresh Cupov na kávu tak pridáva ďalšiu iniciatívu k šetrnejšiemu spotrebiteľskému správaniu voči prírode.

Tašky s provokatívnym nápisom

Foto: Slovnaft

Obidve firmy sa spojili so známym slovenským návrhárom a dizajnérom Ferom Mikloškom, ktorý navrhol vizuál odnosiek aj tašiek. Nápis na nich je trochu provokatívny: Plastic is Fantastic. No zároveň vyjadruje to, že nie sú to plasty, ktoré sú zlé, len spôsob, akým sme si s nimi zvykli zaobchádzať. Tašky majú slovenský kreatívny dizajn, ktorého základom sú ikonické plastové produkty, ktoré majú presah do pop-kultúry, módy alebo ovplyvnili mnohé generácie. Preto v navrhnutom vzore nájdete ikonickú plastovú stoličku Philippe Starck alebo nadčasový model okuliarov Ray-Ban. Odkladacie tašky na prázdne pollitrové fľaše od nápojov do auta nájdete na čerpacích staniciach Slovnaft po celom Slovensku do konca marca alebo minutia zásob.

Foto: Slovnaft

AMI MÉG ÉRDEKELHET