Ako odstrániť hmyz z karosérie auta

Jazdenie autom v lete sa zdá ako sen. Dni sú dlhé, počasie je teplé a slnečné, nemusíte neustále čistiť zablatené auto a frekvencia návštev umývacích liniek sa môže znížiť. Avšak potom príde letný nepriateľ čistého laku číslo jeden: hmyz, ktorý skončil svoju životnú púť prilepený na kapote alebo čelnom skle vozidla. Ako ho odstrániť?

Foto: 123rf

Bežné umytie auta na komáre, muchy a iný zaschnutý hmyz na kapote auta nemusí stačiť. Najmä, ak po jazde na auto pečie slnko a na kapote zostanú zdanlivo neodstrániteľné bodky. Čistá predná maska vozidla je viac než len estetikou. Zanedbaný problém môže poškodiť lak a zašpinené predné sklo zas ohroziť vašu bezpečnosť na cestách. Tu je niekoľko rád, ako na to.

S domácimi prípravkami opatrne

Foto: 123rf

Ak nechcete siahnuť po špeciálnych prípravkoch, môžete skúsiť aj niekoľko, takpovediac babských, receptov. Hmyz viac či menej úspešne odstránite aj mydlovou vodou v pomere jeden diel k trom dielom vody a krúživými pohybmi mokrou špongiou. Ideálne je použiť mikrovláknovú utierku. Účinnejší je kuchynský prostriedok na riad, no treba mať na pamäti, že dlhodobé používanie týchto prostriedkov môže poškodiť lak.

Taktiež podomácky si môžete pomôcť sódou bikarbónou rozpustenou v teplej vode alebo octovým roztokom. Tie však odporúčame najmä na sklá. Sóda môže poškodiť lak a kyslý ocot je tiež vhodnejší len na sklenené povrchy.

Prekvapivo všestranné WD40

Ak máte poruke všestranný vodoodpudivý prípravok WD40, môžete si s ním pomôcť pri odstraňovaní tých najodolnejších zaschnutých chrobákov na karosérii. Po aplikácii spreja ho nechajte chvíľu pôsobiť a následne jemne zotrite hmyz, ktorý by sa mal ľahko uvoľniť. Vyhnite sa drhnutiu karosérie, čo môže poškriabať lak. Auto následne dôkladne umyte. Vzhľadom na cenu však odporúčame využiť túto možnosť len vo výnimočných prípadoch.

Najlepšie riešenie na odstránenie hmyzu z auta

Najefektívnejším riešením zostáva zakúpenie špeciálneho prípravku na odstránenie hmyzu z karosérie, ktorý dostanete aj v sieti čerpacích staníc Slovnaft. Ak umývate auto doma, opláchnite ho najprv vodou a chvíľu počkajte, nech sa všetok hmyz nasiakne – podobne ako keď necháte odmočiť špinavý riad v umývadle. Následne naneste prípravok na odstránenie hmyzu. Nasprejujte ním všetky miesta, kde je hmyz nalepený a zvyšok prípravku odložte do kufra na ďalšie použitie. Ak využijete službu ručných boxov, použite prvých 50 centov na oplach auta a následné nanesenie prípravku. Ideálne je, ak to urobíte ráno. Rozohriata karoséria a slnko výrazne znižujú šance na úspech čistenia.

Po aplikácii spreju počkajte 30 sekúnd až 5 minút a až následne ho zmyte. Na poriadne zaschnutý hmyz možno budete treba aj 3 cykly na úplné odstránenie. V prípade, že pôjdete autom na umývaciu linku, odstavte auto pred ňou a prípravok aplikujte pred umývacím cyklom a opäť počkajte, kým zaúčinkuje.

Na záver sa oplatí nechať karosériu vyschnúť a následne navoskovať. Vosk totiž pomôže k ľahšiemu odstráneniu drobných nepriateľov vzhľadu vášho auta pri ďalšom umytí. Kvalitné ručné voskovanie vám stačí zopakovať každé 2 až 3 umývacie cykly.

Ako najmenšie zvieratá znemožňujú vidieť tie veľké

Foto: 123rf

Behom letných mesiacov sa hmyzu v našom zornom uhle len tak ľahko nevyhneme. Chodíme na výlety k vodným plochám, jazdíme vo večerných hodinách a v týchto prípadoch je hmyz súčasťou leta. Na čelnom skle pomáha kvalitná letná zmes do ostrekovačov a okamžité čistenie počas jazdy, kým hmyz nestihne zaschnúť. Karoséria je trochu horší oriešok, no nezabúdajte, že aj o ňu sa treba starať. Aj počas ciest sa pravidelne zastavte na čerpacej stanici a umyte si nielen čelné sklá, ale aj predné svetlomety. Tie totiž, najmä v tme, hmyz doslova lákajú a ich hromadenie znižuje svietivosť reflektorov. S menším svetlom vám tak tí najmenší zástupcovia zvieracej ríše môžu znemožniť, aby ste počas nočnej jazdy včas zbadali tie väčšie zvieratá, ktoré sa v okolí ciest v noci často vyskytujú.

AMI MÉG ÉRDEKELHET