Z čoho sú žlté škvrny na aute počas jari a ako sa ich zbaviť

Možno ste tento fenomén na laku svojho auta zaznamenali tiež. Začiatkom jari sa na aute objavia malé žlté škvrny, hoci nikam ani nejazdíte. Ako vznikajú a najmä, ako sa týchto ťažko umývateľných bodiek zbaviť?

Foto: Drive Magazine

Jednoduchou odpoveďou na túto záhadu je, že ide o včelie výkaly. Dobrou správou je, že malé, horčicovo žlté bodky na laku vášho auta sa vyskytujú len v krátkom období roka. Zlou správou je, že ich mnohokrát neumyjete len bežným umytím auta a na ich odstránenie budete potrebovať kus umu.

Jarné včely a karosérie áut

Foto: Pixabay

To, že včely po zime vyletia z úľa, je dobrou správou nielen pre včelárov a milovníkov medu, ale aj pre všetkých z nás. Bez včiel by neboli opelené rastliny, stromy a kríky a my by sme si nemohli užívať plodoy našich záhrad či pekné farebné lúky na výletoch. Motoristi si však zahromžia, ak sa na laku ich auta vyskytnú žlté bodky, ktoré súvisia s prvým výletom včiel z úľa. Včely si totiž držia v úli čisto a svoju potrebu ísť „na veľkú“ si nechávajú až na prvý výlet do otepľujúcej sa jarnej prírody. Ak si uľavia práve na mieste, kde parkujete auto, máte smolu. Žltá, peľom nabitá nálož, ostane prilepená na laku vášho vozidla. Čím skôr sa odstráni, tým ľahšie ide dole. Naopak, ak vám cez prvé teplé jarné dni tieto včelie darčeky na auto pripečie slnko, nájdete ich tam aj po odchode z umyvárne.

Ako odstrániť žlté škvrny z karosérie auta

Foto: Drive Magazine

Ak ste mali doteraz tendenciu zoškrabávať žlté škvrnky nechtami, teraz, keď už viete, čo to je, to už asi nebudete robiť. Nehovoriac o riziku poškriabania laku. Samozrejme, najlepšie je nečakať s umývaním auta a pravidelne ho aj na jar čistiť. Nielen včely, ale aj iný hmyz je na jar plný peľu, a tak s hrôzou zisťujete, že čelné sklo a predok auta je po krátkom čase plný hmyzej apokalypsy. Pri umývaní auta ručne nezabudnite pred začatím použiť prípravok na odstránenie hmyzu a krátko ho nechať pôsobiť. Na umývacej linke zvoľte radšej dôkladnejší program. Pomôcť si tiež môžete prípravkom WD40. A ak preferujete prírodné riešenia, skúste zmiešať pol na pol ocot s vodou a miesto výskytu včelej potreby zotrieť týmto spôsobom.

Autičkári sa včelím darčekom asi nikdy nepotešia, no ak na aute nájdete žlté pozdravy prírody, náklady na ich odstránenie sú len zlomkom benefitov, ktoré ako ľudia máme, ak v našom okolí žije zdravá včelia kolónia so všetkými jej výhodami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET