7 krokov k predaju jazdeného auta

Trh s jazdenými autami je obrovský a sú na ňom veľmi skúsení hráči aj úplní nováčikovia. Ak patríte k tým druhým, prinášame vám rady a tipy, ako svoje jazdené auto pripravíte na predaj a nakoniec predáte. Zhrnuli sme to do siedmich krokov.

Foto: Shutterstock


1. Pripravte auto na predaj

Foto: Pixabay

Auto by malo byť dôkladne čisté, zvonku aj zvnútra. Malo by mať doplnené všetky kvapaliny a vyzerať ako nové. Preto je perfektný čas na autowellness či automobilový detailing. Ak má auto mechanické chyby, určite ho skôr predáte, ak ich necháte opraviť a výšku opravy zahrniete do predajnej ceny. Nový majiteľ nechce absolvovať prvú cestu do autoservisu a auto s chybou sa jednoducho zle predáva. Nechajte obnoviť zašlé sedačky, obnoviť tie kožené, ak také máte a dbajte na to, aby to v aute dobre voňalo. To má na kupujúcich ľudí veľmi dobrý efekt.

2. Nepodceňte dobré fotky

Foto: unsplash

Ak predávate auto sami, dajte si záležať na jeho kvalitnom nafotení. Počkajte na pekný, slnečný deň a na rozdiel od fotenia prírody foťte auto pri najvyššom slnku počas dňa, aby nevznikali nevhodné tiene. Urobte ostré (vyčistite si objektívy) a kvalitné fotografie. Vyfoťte auto spredu, zboku, zozadu a samozrejme aj interiér. Dobrý dojem urobí, ak vyfotíte aj stav tachometra, servisnú knižku, oba kľúče, stav pneumatík a prípadne, ak sa vám dá, podvozok. Cieľom je, aby sa pri prehliadaní množstva fotiek záujemca zastavil pri vašom aute. Následne opíšte auto v inzeráte heslovito, ale svedomito. Neskrývajte žiadne nedostatky, ale vyzdvihnite, čo má auto navyše oproti iným podobným autám v jeho kategórii. Výhodou môže byť napríklad ponúknutie súpravy zimných gúm zadarmo.

3. Rozhoďte siete

Foto: Pexels

Kým ponúknete auto oficiálne, je určite dobré ponúknuť auto svojim známym cez sociálne siete. Či už tam zverejníte svoj inzerát z internetu (napríklad na autobazar.eu, auto.bazos.sk, alebo novší Carvago), alebo zverejníte inzerát samostatne na Marketplace Facebooku, vaši známi môžu byť najväčší potenciál. Poznajú vás aj auto, na ktorom ste jazdili, čiže predaj z neznáma odpadá. Až potom skúste ostatné portály.

4. Správne určite cenu auta

Foto: Pixabay

Neviete, ako auto oceniť? Zahrajte sa najprv na fingovaného kupujúceho a na portáloch zadajte parametre vášho vozidla. Zistíte tak, v akej cenovej hladine sa môžete pohybovať.

5. Spôsoby predaja jazdeného auta

Foto: Pexels

Inzerát: Táto forma je lepšia pre tých, ktorí majú čas a možnosti na ukazovanie a stretávanie sa s možnými kupujúcimi. Z predaja získate vyššiu cenu, neplatíte žiadne provízie, ale skryté chyby, aj prepísanie vozidla na nového majiteľa, je na vás. Majte podrobnú kúpnu zmluvu so všetkými chybami auta aj plnú moc, aby ste ho mohli prepísať.

Autobazár na komis: Takýto predaj je akási zlatá stredná cesta. Je bezstarostný – odovzdáte auto, predáva sa za vopred dohodnutú sumu. V bazáre sa o všetko postarajú, ale vezmú si províziu. Auto bude do predaja vystavené v bazáre a peniaze získate, až keď sa predá. Auto v bazáre aj prevedú na nového majiteľa, ak im na to dáte plnú moc. Tu je autobazár len akýmsi sprostredkovateľom medzi vami a novým majiteľom.

Autobazár výkupom: Najrýchlejší spôsob, pri ktorom však z predaja nevyťažíte maximum peňazí, je klasický autobazár, ktorý vaše auto odkúpi a až následne predáva. Následný predaj sa vás však netýka a vy dostanete peniaze na ruku priamo pri predaji do autobazára. Renomé autobazára je v tomto prípade dôležité. Musíte počítať s najnižšou cenou z vyššie uvedených možností, akú za auto dostanete.

6. Pripravte si papiere

Foto: Pixabay

Ak predávate auto do autobazára, o papiere sa postarajú v rámci ich služieb. Ak predávate sami, nájdite na internete dobrú kúpno-predajnú zmluvu a uveďte do nej všetko, čo je predmetom predaja, aj aké má auto jazdením prípadné chyby. Ich uvedením sa totiž vyhnete prípadnej reklamácii. Kupujúci berie podpisom zmluvy na vedomie ich existenciu. Samozrejmosťou sú doklady k vozidlu: malý aj veľký technický preukaz, doklad o emisnej a technickej kontrole, zaplatené povinné zmluvné poistenie (PZP).

7. Skúšobné jazdy, odovzdanie a odhlásenia auta

Foto: Pixabay

Ak predávate sami, počítajte s tým, že každý kupujúci si bude chcieť vyskúšať jazdu autom. Buďte pri týchto jazdách prítomní a ak kupujúci trvá na samostatnej jazde, vyfoťte si predtým obe strany jeho vodičského aj občianskeho preukazu.

Keď sa dohodnete na predaji a podpíšete zmluvu, ostáva ešte odovzdanie a odhlásenie vozidla. Vozidlo môžete odovzdať po prebratí peňazí alebo ich vložení na váš bankový účet. Pri odhlasovaní auta musí byť nový majiteľ prítomný alebo vám poskytnúť splnomocnenie na prepis. Na dopravnom inšpektoráte musíte podať žiadosť na odhlásenie spolu s veľkým technickým preukazom, potvrdením o zaplatenom PZP a musíte ukázať svoj občiansky preukaz.

Ak sa všetko podarí, nezabudnite ešte poslať fotku alebo sken technického preukazu so zmenami do poisťovne so žiadosťou o zrušenie PZP a vrátenie nespotrebovaného poistného.

AMI MÉG ÉRDEKELHET