POŽIČAJTE SI AUTO BEZ STRESU!

Prenájom auta v zahraničí môže znamenať problémy. Cenotvorba požičovní býva neprehľadná, riziká a pokuty v zmluvách sú uvedené drobným písmom. Na čo si dať pozor, aby ste predišli nedorozumeniam?

Foto: Shutterstock


REZERVÁCIA

Foto: Pexels

Auto si rezervujte vopred, špeciálne vtedy, keď máte predstavu o konkrétnom type. V opačnom prípade sa vám môže stať, že namiesto SUV dostanete malé auto. Pred rezerváciou si porovnajte ponuky viacerých požičovní, keďže ceny kolíšu, či už vďaka akciám alebo pre aktuálny pomer dopytu a ponuky. Cenový rozdiel môže byť až dvojnásobný. Všímajte si, či sú ceny uvedené aj s DPH, aby ste sa vyhli nemilému prekvapeniu pri platení.

PREVZATIE A VRÁTENIE VOZIDLA

Foto: unsplash

Najpraktickejšie je vyzdvihnúť si auto priamo na letisku alebo železničnej či autobusovej stanici. Otváracia doba týchto požičovní býva dlhšia a ponuka áut zvyčajne širšia, čo sa však odrazí na vyššej cene. Ak chcete ušetriť, zvoľte požičovňu v meste. Často sa hodí, keď môžete auto odovzdať v inom meste, než ste ho prevzali. Nadnárodné firmy s tým počítajú, negatívom je vyššia cena.

POISTENIE POŽIČANÉHO AUTA

Foto: Pexels

Skontrolujte, či cena za prenájom auta zahŕňa aj jeho poistenie, a na čo konkrétne sa vzťahuje. Pamätajte, že na účte musíte mať dostatok financií, keďže určitú sumu vám zablokujú ako kauciu. Po vrátení auta vám peniaze pošlú na účet až o niekoľko dní. Autopožičovne často prichádzajú s akčnými ponukami, pri ktorých sa kaucia nevyžaduje.

ZOZNAM NEDOSTATKOV A PALIVO

Foto: Pexels

Pri prevzatí auto dôkladne skontrolujte a trvajte na tom, aby sa zaevidovali aj tie najmenšie chyby a poškodenia. Spravidla na to dostanete aj pomocný kontrolný zoznam. Veľkorysosť sa nevypláca, keďže pri vrátení vozidla budete musieť všetko zaplatiť. Viaceré firmy si účtujú prirážku za auto s plnou nádržou, neraz sa preto oplatí natankovať vo vlastnej réžii.

KTORÚ AUTOPOŽIČOVŇU SI VYBRAŤ?

Foto: unsplash

Medzinárodné siete autopožičovní sú stávkou na istotu, za ktorú si však priplatíte. Preto sa oplatí pozrieť weby lokálnych požičovní, ktoré ponúkajú podobnú kvalitu za nižšiu cenu.

VÝBAVA POŽIČANÉHO AUTA

Foto: Pexels

Dôkladne zvážte, akú špeciálnu výbavu budete skutočne potrebovať. V Európe je napríklad bežné, že autá s automatickou prevodovkou sú drahšie. Priplatíte si aj za detskú sedačku. Požičovne si môžu účtovať príplatok aj za navigáciu, odporúčame využiť vlastný smartfón.

ZDIEĽANIE ÁUT

Foto: MOL Limó

Pri návšteve väčších miest zistite, či vás nevyjde lacnejšie zdieľanie vozidla. Počítať môžete s podobným komfortom a rýchlosťou ako pri autopožičovniach. Vďaka službe MOL Limó v Budapešti si po jednoduchej registrácii vyberiete auto podľa vlastných predstáv. Zdieľané vozidlo si môžete vyzdvihnúť aj priamo na letisku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET