Ako správne triediť plasty

Na záplavu plastového odpadu sa sťažujeme všetci, no rovnako tak všetci plasty denne používame. Nemáme za ne náhradu. Sú ľahké, hygienické a relatívne lacné. Najlepšie, čo môžeme ako používatelia urobiť, je ich separovať na recykláciu. Ale pozor – aj to urobte až v treťom kroku.

Foto: Shutterstock

Aj pri plastoch platí hierarchia odpadu. Jej základnou myšlienkou je množstvo odpadu znižovať, potom opätovne používať a až následne recyklovať. V angličtine sa tento princíp nazýva chytľavo „reduce – reuse – recycle“.

Najprv plastový odpad znížme a opätovne využime

Foto: Pexels

Prvotnou otázkou je, ako môžete znížiť plastový odpad a odpad celkovo. Najjednoduchšie riešenia vyžadujú kus nášho zamyslenia tam, kde zvyčajne konáme automaticky. Ak si môžete nabrať pečivo v obchode kliešťami namiesto plastových rukavíc, urobte tak. Kampaň na opakové používanie tašiek a elimináciu igelitiek sa na Slovensku vcelku uchytila, no stále je čo zlepšovať. V druhom rade skúste opätovne využiť plastové vrecká, v ktorých ste si doniesli pečivo. Dobré je hodiť si niekoľko z nich do nákupnej tašky, tašku do auta. V obchode opätovne využijete plasty, ktoré už máte. Podobne to je s PET fľašami. Je skvelé, že Slovensko PET fľaše zálohuje a uľahčuje tak ich recykláciu. Určite žiadnu fľašu so symbolom „Z“ nevyhadzujte do žltého kontajnera. Čo však môžete urobiť, je napríklad menšie fľaše opäť naplniť na Slovensku zdravou pitnou vodou z kohútika. Jedna PET fľaša tak môže ako obal poslúžiť viackrát pred vrátením zálohovaním. Ak sa nevyhnete donáškovým jedlám v plastoch, skúste obal umyť, uchovať a opätovne využiť – napríklad ako nosič víkendového koláča na návštevu za rodinou. Snažte sa každý plast využiť čo najviac a až keď sa poškodí a nie je na úžitok, vyhoďte ho do separačnej nádoby.

Ako správne separovať plasty

Foto: Pixabay

Najhoršie je nedať plastom šancu na recykláciu. Ak sa plast nedostane do žltého kontajnera, nemá šancu skončiť inde ako na skládke či v spaľovni. Žlté kontajnery idú na separačné linky, kde sa ich obsah ďalej triedi, plasty sa čistia v priemyselných práčkach a následne odosielajú na recykláciu. Čo môžete urobiť, aby ste pomohli celému procesu?

V prvom rade plast je veľmi ľahký, no nádoby na odpad sa dokážu rýchlo zaplniť – najmä ak je v nich veľa „vzduchu“. Preto každý plast pred recykláciou zmenšite čo najviac, fľaše stlačte, zlisujte, postúpajte po nich. Veľmi to pomôže.

V druhom rade do plastov určite nevyhadzujte plastové obaly znečistené od farbív, chemikálií (zvyšky od chemikálií a čistiacich prostriedkov z nádob vymyte), lepidiel, motorových olejov. Určite do žltých nádob nepatrí molitan, podlahové krytiny, guma, fólie znečistené zo stavieb, hadice, autoplasty, alúzie, plexisklo či plasty s prímesami iných materiálov, ktoré nie sú od plastov oddelené (napr. pri hračkách). Nepatria sem ani tie druhy plastov, ktoré sú neoddeliteľné od zvyšku obalu – napríklad plastové obaly od liekov kombinované s hliníkom či prázdne tuby od zubnej pasty.

Pozor si dajte aj na fólie a polystyrénové tácky od mäsa, mäsových výrobkov a syrov. Tie patria do zmesového komunálneho odpadu. Ich tuk sa dostal do štruktúry plastu a znemožňuje recykláciu, takže nepomôže ani dôkladné umytie. Ak chcete týmto plastom predchádzať, siahnite po krájaných obaloch zabalených obsluhou v predajni.

Čo patrí do žltej nádoby na odpad

www.youtube.com

3. diel seriálu Nehádžme všetko do jedného vreca - PLASTY

Nakoniec zoznam toho, čo patrí do žltých nádob určených na recykláciu. V prvom rade sú to nezálohované PET fľaše. Do júna 2023 sa takéto môžu vyskytnúť v obehu, no aj po tomto dátume sa spomedzi PET fliaš nebudú zálohovať fľaše od olejov, octov, sirupov či alkoholických nápojov. Okrem toho doma separujte plastové tašky a vrecká, číre aj farebné fólie, plastové obaly z kozmetiky, drogérie a z potravín, tégliky a plastové poháre. Patrí sem aj obalový polystyrén, no ak ho máte viac, zavezte ho radšej na najbližší zberný dvor, čím uchováte priestor v separačnej nádobe pre iných. Pozor si dajte na kombinované plastové balenia. Pred separáciou ich časti úplne oddeľte ako napríklad aj hliníkové viečko a plastový téglik z jogurtu. Separačná linka ich totiž dokáže rozlíšiť, no nevie ich za vás oddeliť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET