Zohrejte motor auta v zime správne

V zime trvá všetko dlhšie. Tmavé rána, vstávanie z postele, odchod z domu, obliekanie aj zohriatie motora auta. Mnohí to riešia naštartovaním auta a kým auto zbavia ľadu a snehu, nechajú ho bežať na voľnobeh. To však nie je správna cesta. Povieme vám prečo a ako správne zohriať vymrznutý motor.

Foto: Shutterstock

Možno patríte k väčšine vodičov, ktorí v zime nechajú naštartované auto a naplno pustené kúrenie, „kým sa zohreje“. V skutočnosti však robíte viac škody ako úžitku. Ako teda správne zohriať motor aj interiér auta?

Pokojná jazda namiesto státia

Foto: Shutterstock

Technológia používaná v spaľovacích motoroch áut sa z minulosti veľmi zmenila. Naše návyky však nie. To je hlavný dôvod, prečo sa ešte stále traduje, že motor sa na mieste zahreje. V skutočnosti sa zohreje najmä jazdou v nízkych otáčkach. Pri státí sa vám síce napokon auto zohreje, no daň, ktorú za to zaplatíte, je privysoká: auto na voľnobeh má vysokú spotrebu, emisie a tým, že sa časti motora nepohybujú, dochádza k ich slabému premazaniu. Je to, akoby ste zohriali len srdce a nie svaly a chceli podať v zime bežecký výkon. Pôjde to, ale vytrápite sa. Ak teda necháte auto naštartované a do nejakých 30 sekúnd vyrazíte na cesty, urobíte omnoho lepšie. Choďte však pokojne a s nohou veľmi ľahkou na plyne. Odporúča sa päť minút až štvrťhodinu ísť na tretinových otáčkach.

Vypnite kúrenie

Foto: Pixabay

Ďalším zo zlozvykov šoférov Slovenska je okamžité maximálne pustenie kúrenia v aute. Dojem, že týmto krokom sa na nás vychrlí horúci vzduch rýchlejšie, je úplne mylný. Pochopiteľne, ak sa potrebujete zbaviť zahmleného predného skla, bezpečnosť a viditeľnosť je prvoradá – ofukovanie predného skla nevypínajte. No ak vám ide o rýchle zohriatie motora, pustenie vetrania má kontraproduktívny účinok. Zbytočne na seba necháte prúdiť studený vzduch a zároveň tým odčerpávate prvotné vytvorené teplo, vďaka ktorému sa motor môže rýchlo zohriať. Preto radšej kúrenie úplne vypnite na nulu. Po tom, čo prejdete niekoľko kilometrov, sa motor zohreje omnoho rýchlejšie a vy si budete môcť užiť teplo zohrievajúce vaše skrehnuté telo.

Vyhrievané sedadlá, appky a nezávislé kúrenie

www.youtube.com

Volvo Cars - Google Remote Vehicle Actions Demo Video

Mnoho áut dnes disponuje vyhrievanými sedadlami, s ktorými je jazda vymrznutým autom omnoho príjemnejšia. Ak také nemáte, je tu možnosť dodatočnej „inštalácie“ vďaka vyhrievaným poťahom. Tie navlečiete na sedačku a zapojíte do elektriny v aute. Nezabudnite však vytiahnuť sedačku z elektriny vždy po skončení jazdy. Autosedačka sa inak môže hriať celú noc, čo vám umožní nasadnúť na teplé sedadlo, no s vybitou batériou sa s autom ani nepohnete. Zároveň je možné do auta nainštalovať nezávislé kúrenie. To vám za pol hodiny a tri decilitre paliva auto vyhreje aj na diaľku a spustíte to jednoducho,cez svoj mobilný telefón. Podobne to je pri elektromobiloch, pri ktorých je dnes už možné aktivovať kúrenie, ešte kým sa ráno oblečiete a nastúpite, kým je vaše auto ešte napojené na nabíjačke.

AMI MÉG ÉRDEKELHET