Ako pripraviť tradičné bryndzové halušky

Tu je recept na túto výživnú klasiku.

bryndzové halušky

Jednoduché a výdatné jedlo ktoré definuje našu kuchyňu, bryndzové halušky, je dnes na jedálnom lístku takmer každej slovenskej reštaurácie. A keďže sa generáciu od generácie vytráca umenie varenia tohto národného jedla, tu je návod, ako na to:

História bryndzových halušiek sa prelína so vznikom bryndze, ktorú sme sa naučili vyrábať od rumunských pastierov približne pred 600 rokmi. Predpokladá sa, že samotné jedlo sa v slovenskej gastronómii objavilo koncom 17. storočia, keď sa stali populárnymi halušky. Klasické jedlo sa dodnes pripravuje s rôznymi príchuťami: okrem halušiek z kyslej kapusty sú najznámejšie a najobľúbenejšie práve tie bryndzové.

Hoci srdcom jedla je ovčí syr, veľmi dôležité sú aj suroviny použité na výrobu samotného cesta. Názory na túto otázku sa rozchádzajú: niektorí ľudia sú presvedčení, že okrem zemiakov a múky potrebujú halušky aj vajcia, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že v klasickej verzii nemajú živočíšne prísady v ceste miesto. Teraz vám predstavujeme recept bez vajec.

​Prísady

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • pol šálky hladkej múky
  • 5 dkg údenej slaniny
  • 15 dkg ovčieho syra
  • soľ podľa chuti

​Príprava

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle s malými otvormi. Dôkladne z nich vytlačte šťavu a zmiešajte ich so soľou a múkou. Konzistencia je dokonalá, keď nesteká z lyžice. Zemiakovú zmes pridajte do vriacej osolenej vody pomocou sitka na halušky. Varte ďalšie štyri minúty po tom, čo halušky vyplávajú na povrch.

Kým sa varia halušky, opečte na panvici nakrájanú slaninu do chrumkava.

Kúsky slaniny vyberte z panvice a vo vyškvarenom tuku rozpustite bryndzu. Odkvapkané halušky vmiešajte do rozpusteného ovčieho syra, posypte opečenou slaninou a ihneď podávajte.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET