Je táto voda naozaj čistá? Ako si vyčistiť vodu na výlete rýchlo a jednoducho

Jedna z legendárnych hlášok sloníka z rozprávky o Tarzanovi možno napadla aj vám na výlete, keď sa vám minuli všetky fľaše, ktoré ste si z domu priniesli a začali ste sa obzerať po najbližšom “napájadle”. Nech už chodíte do prírody na prechádzky alebo túry, čistá voda je nevyhnutnosťou. S týmito radami sa ubezpečíte, že voda, ktorú budete piť, bude naozaj bezchybná.

Foto: Shutterstock

Telo na výlete a túre podáva výkon, potí sa a žiada o doplnenie tekutín. Za dve hodiny turistiky by sme mali doplniť približne jeden liter vody. Dehydratácia určite nie je niečo, čo by ste chceli pridať do svojho itinerára.

Keď sa vyberiete hľadať najbližší potok, rieku alebo jazero, buďte ostražití. Aj keď sa môže takáto voda zdať voľným okom čistá a neškodná, môže sa v nej skrývať nespočetné množstvo mikroskopických baktérií, ktoré spôsobia zažívacie problémy. Naučiť sa čistiť vodu vo voľnej prírode je veľmi dôležité pre každého turistu, ktorý sa chce vyhnúť po výlete z prírody žalúdočným ťažkostiam.

Prečo by sme mali čistiť vodu z prírody?

Foto: unsplash

Najväčšou hrozbou sú spomínané baktérie. Vo vode sa najčastejšie nachádzajú E.Coli alebo salmonela. Vírusy hepatitídy A, enterovírus, rotavírus a mnoho iných sa môže prenášať vodou. Na ich zbavenie je najideálnejšie prevarenie vody. Ak túto možnosť nemáte, siahnite po čistiacich tabletkách či menej účinných pomôckach.

Čistiace filtre

Foto: unsplash

Používanie vodného, komerčného filtra pomôže z vody odstrániť niektoré baktérie. Rozhodne nie všetky. Filtre zvládnu niektoré druhy baktérií a parazitov, ale s vírusmi si poradiť nevedia, pretože sú veľmi malé na zachytenie. Výhodou filtrovania vody je jej okamžitá piteľnosť.

Tablety na čistenie

Chemické čistiace tablety sú ideálne pre tých, čo chcú nosiť čo najmenšiu váhu na chrbte. Obľubujú ju najmä táborníci, ktorí sa snažia udržať veľkosť ruksaku na minime. Nevážia takmer nič a jedna tableta vyčistí jeden liter vody. Dve najbežnejšie chemické úpravy sú jód a oxid chloričitý. Väčšina tabliet dokáže účinne eliminovať nežiaduce mikroorganizmy, baktérie a vírusy, farba vody neostane číra.

Filtračné slamky

Foto: Lifestraw

Filtračné slamky sú jedným z najobvyklejších komerčných artiklov, ktoré sa tešia v posledných rokoch veľkej obľube. Ich najväčšou výhodou je, že so slamkou stačí prísť k zdroju vody a začať okamžite piť. Filtre vnútri zvládnu všetko za vás. Naopak nevýhodou ako aj pri fitroch je, že nedokážu zachytiť vírusy. Slamky tiež zvyčajne majú uhlíkový filter, ktorý si poradí s väčšinou pachutí a zápachov.

Filtračné fľaše Seychelle

Foto: Seychelle

Dnes už na trhu existuje niekoľko druhov fliaš. Základom všetkého pri fľaši Seychelle je uhlíkovo-keramický filter, cez ktorý je tlakom pretláčaná znečistená voda. Výsledkom je čistá, destilovaná voda, zbavená všetkých škodlivín, ale aj prospešných látok. Preto sa na koniec filtra umiestňuje vrstva, ktorá vodu spätne obohatí o rozpustené ióny, tentoraz už bez kontaminácie. Ako zdroj vody je možné použiť aj kalnú vodu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET