Mission Ride 2024: Zdieľajte cestu, šírte rešpekt

V čom spočíva význam kampane #ShareTheRoad

Foto: OSA Sport

S mottom #ShareTheRoad (zdieľajte cestu) sa od 1. do 4. júla 2024 opäť uskutoční kampaň Mission Ride. Myšlienka je jednoduchá, no dôležitá: vzájomná ohľaduplnosť na cestách. Hlavná myšlienka? Nezáleží na tom, či idete do práce, na nákup, na tréning alebo na návštevu priateľov - všetci zdieľame rovnaké cesty. Naše cesty nie sú vždy dokonale prispôsobené pre všetkých účastníkov premávky, ale každý z nás môže byť tolerantný a rešpektujúci.

Empatia a trpezlivosť na cestách

Zdieľanie ciest znamená, že musíme byť pripravení na rôzne "zdržania". Môže to byť kombajn, traktor, motocyklista, cyklista, mamička s kočíkom, či partia detí na bicykloch. Všetci máme jeden cieľ - bezpečne sa dostať tam, kam potrebujeme. Skúste sa na situáciu pozrieť očami iných účastníkov premávky, ktorí môžu byť zraniteľnejší. Spomaľte, buďte trpezliví a dbajte na bezpečnosť. Cesty nie sú budované len pre autá.

Bližšie k sebe: Rešpekt a úcta na cestách

Ako hovoria organizátori kampane - nie sme Holandsko ani Dánsko, ale môžeme byť rovnako inteligentní a ohľaduplní. V Mission Ride sa rozhodli počas 5 rokov zameriavať sa na šírenie tejto myšlienky, meranie a analýzu dát a aplikáciu poznatkov v praxi. Cieľom je, aby sa každý účastník cestnej premávky cítil bezpečne. Ide o viac než dodržiavanie predpísanej vzdialenosti 1,5 metra - ide o empatiu, zodpovednosť a rešpekt.

Etapy Mission Ride 2024

Toto leto sa Mission Ride skladá zo štyroch etáp:

  1. Ľubietová – Púchov: 146 km s 1 268 výškovými metrami
  2. Púchov – Otrokovice: 116 km so 717 výškovými metrami
  3. Otrokovice – Česká Třebová: 160 km s 830 výškovými metrami
  4. Česká Třebová – Číhošť: 136 km s 1 717 výškovými metrami

Ako sa zapojiť a prispieť k bezpečnosti

www.youtube.com

#sharetheroad / Mission ride

Každý z vás môže prispieť k bezpečnosti na cestách. Buďte ohľaduplní, rešpektujte ostatných účastníkov premávky a dodržiavajte dopravné predpisy. Zapojiť sa môžete aj aktívne - či už ako účastník jednej z etáp Mission Ride, alebo ako podporovateľ kampane, ktorá má aj silný charitatívny charakter.

Len spoločne môžeme zlepšiť kultúru cestnej premávky a zabezpečiť, aby sa každý z nás cítil na cestách bezpečne a komfortne. Určite to chceme urobiť aj pre seba – keď raz na ceste nebudeme za volantom, ale opretí do pedálov. A bezpochyby to chceme urobiť pre tých zraniteľnejších okolo nás – deti bezstarostne si užívajúce leto na bicykloch či kolobežkách, alebo mamičky s kočíkmi.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET