Aktívny pohyb a kúpeľný relax

Pri objavovaní Bardejova nenarazíte len na svetové dedičstvo UNESCO a fascinujúce mesto. Vyberte sa s nami do prírody na východnom Slovensku, kde sa skĺbili možnosti oddychu skrz aktívny pohyb a relax v kúpeľoch.

Foto: 123rf

Nikde inde na Slovensku nie je v rámci jedného regiónu taká široká ponuka historických pamiatok UNESCO, drevených kostolíkov, skanzenov a to v kombinácii s prameňmi minerálnych vôd a známymi historickými kúpeľmi. Okolie Bardejova stojí za víkendový výlet, pobyt a objavovanie. Turisti tu využívajú množstvo turistických trás, cyklotrás a následne oddychujú v kúpeľných a wellness zariadeniach.

Náučné chodníky

Foto: 123rf

Len niekoľko minút severne od Bardejova sú Bardejovské Kúpele. Okrem samotných procedúr a prekrásneho prostredia sú aj východiskovým bodom 15 km náučného chodníka na Zborovský hrad. Ten vedie cez Múzeum ľudovej architektúry. Tento celoročne otvorený skanzen má 24 objektov, spomedzi ktorých vyniká drevený kostolík z roku 1766. Zachováva architektúru slovenského a rusínskeho obyvateľstva z Horného Šariša a Horného Zemplína. Chodník pokračuje cez Národnú prírodnú rezerváciu Stebnícka Magura, s lesnými až pralesnými porastmi buka, jedle a javora. Chodník vás dovedie až do obce Zborov, nad ktorou sa týči rovnomenný hrad. Bol postavený v 14. storočí na ochranu obchodnej cesty do Poľska a známy je tiež pod názvom Makovica. Dnes už ruina hradu je voľne prístupná, obkolesená prírodnou rezerváciou jedľových bučín. K hradu vedie impozantná alej prastarých dubov. Chodník zvládnete prejsť za približne päť hodín a počas prechádzky sa dobijete novou energiu vďaka čistej prírode aj bohatej histórii.

V lokalite nad jazierkom pri Bardejovských Kúpeľoch sa začína aj necelých 5 km dlhý náučný chodník Čierna mláka. Vybudovali ho Lesy SR a pozostáva z troch okruhov rôznej náročnosti – jedľového, bukového a javorového. Celkovo 18 zastávok nenáročného výletu je ideálnou voľbou pre rodiny s deťmi, pričom zažijete vyhliadky, rozhľadne aj zaujímavé poučenia o prírode.

Tretím okruhom je turistický okruh Ostrá Hôrka. Delí sa tiež na tri časti podľa náročnosti, od 1 km do 3,5 km. Na svoje si tu prídu milovníci prechádzok, horskej cyklistiky, ale v zime aj vyznávači bežeckého lyžovania. Okruh sa začína kúsok nad jazierkom pred včelárskou studničkou.

Cyklistické singletracky

www.youtube.com

Liečivé singletracky Bardejovské Kúpele

Bardejov je súčasťou cyklookruhu Aquavelo, ktorý prepája slovensko-poľské pohraničné mestá a vinie sa 230 km medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna a Szawnica. Z okolia Bardejovských Kúpeľov si môžete odniesť aj zážitok z jazdy horským bicyklom po singletrackoch. Sú to jednosmerné lesné chodníky prispôsobené na šírku jediného bicykla, ktorými sa prejdete prírodou bez obáv z kolízií a s trochou adrenalínu. Majú výstupové (strmšie) trasy, kombinované so zjazdovými (dlhšími, miernejšími) trasami pre skutočný prírodný zážitok. V okolí Bardejova tak môžete napríklad vyskúšať kombináciu výstupovej trasy Čerenka so zjazdovou trasou Napoleon, spolu asi 5 km. Lekársky singletrack má zas dĺžku niečo vyše 1,5 km, no je širší a je tak ideálny pre rodiny s deťmi aj vďaka malému prevýšeniu, len 60 m.

Zaslúžený kúpeľný oddych

Foto: 123rf

Spoločným menovateľom vyššie spomenutých trás sú Bardejovské Kúpele. Aj v nich môžete vyraziť na prechádzku – zaujímavým náučným chodníkom Sisi. Nenáročná, 2,3 km dlhá trasa vedie po stopách kráľovnej Alžbety, ktorá sa v týchto kúpeľoch tri týždne zotavovala. Asi trištvrtehodinová prechádzka má 7 zastavení. Pre tých, ktorí si kráľovnú, známu pod menom Sisi, zamilovali, ponúkajú kúpele aj pobyt v kráľovskom apartmáne, v ktorom bola Sisi ubytovaná.

Nezáleží na tom, či ste sa prechádzali, bicyklovali, skúsili nordic walking alebo bežky, na konci dňa alebo víkendu si zaslúžite poriadny relax. Okrem samotných kúpeľných procedúr je pre unavených športovcov v Bardejovských Kúpeľoch k dispozícii aj saunový a wellness komplex. Pred odchodom domov z aktívneho víkendu v okolí Bardejova si tak môžete oddýchnuť v bazénoch s teplou vodou, hydromasážnymi tryskami a v miestnych saunách.

AMI MÉG ÉRDEKELHET