Ez az 5 állat olyan bizarr külsőbe bújt, hogy megijednénk tőlük

Az állatvilág furcsa csodái.

Skarlátarcú majom

Földünk változatos élővilága rejteget olyan kincseket, amikről valószínűleg még te sem hallottál. És bár a sokszínűség csodálatos, egy pár állatfaj igencsak rémisztő külsővel lett megáldva. Akár a föld alatt, akár az óceán mélyén rejtőznek, vagy épp a száraz vidékeket kedvelik, nem valószínű, hogy élőben is szembetalálod magad ezzel az 5 bizarr állatfajjal.


1. Óriás szifonofór

A világ leghosszabb állata, az óriás szifonofór 45 méteres hosszúságával meghaladja a kék bálnák méretét is. A spirálszerű élőlényt 2020-ban fedezte fel Ausztrália északnyugati részén a Schmidt Ocean tenger- és óceánkutató szervezet egy mélytengeri expedíció során. A medúzaszerű szifonofórral viszont érdemes vigyáznunk, ugyanis a Science Focus írása szerint csápjai egy érintéssel is halált okozhatnak.

2. Skarlátarcú majom

Fotó: Shutterstock

Az Amazonas-medence egy kisebb régiójában éldegélnek az uakari néven is ismert skarlátarcú majmok. Arcuk színe – az emberekhez hasonlóan – gyakran tükrözi a majmok kedélyállapotát, a hím példányok esetében pedig a pirosság mértéke dominanciát sugall: a legvonzóbb egyedeknek azok a hímek számítanak, akiknek a legvörösebb a fejük.

Egy furcsa hotel, ahol állatokkal lakhatsz: Aludj jól a tigris mellett a belga állatparkban!

3. Vörösszájú denevérhal

Fotó: Shutterstock

A Galapagos-szigeteken őshonos hal kinézete mintha arra utalna, hogy kisminkelték, de vörös rúzsa természetesen alakult ki. Apró lábaikkal nem éppen számítanak a legsportosabb versenyzőknek, szerencsére viszont az úszásban annál inkább remekelnek. Kinézetük feltehetően sok más állathoz hasonlóan a párosodásban játszik szerepet.

4. Sáskarák

Fotó: Getty Images

A sáskarákok szép külsővel rendelkeznek, de ez ne tévesszen meg minket, ugyanis a tíz centiméteres rákocskák egyetlen ütéssel képesek csontot törni. Méretükkel arányosan a sáskarákok képesek a világ állatai közül a legnagyobb ütésre, melynek erőssége egy 22 kaliberes tölténnyel ér fel – ez az erő pedig testsúlyuknak nagyjából a százszorosa.

Ezek a madarak is kilógnak a sorból: 10 különleges madár a világ távoli tájairól

5. Csillagorrú vakond

Fotó: Shutterstock

Az állatvilág titkosügynökeiként a csillagorrú vakondok 25 ezer szenzoros érzékelőjükkel képesek mérföldekről „kiszagolni” prédájukat. A fejükön elhelyezkedő tapintószerv ugyanis nem a szaglás feladatát látja el, hanem ez védi meg orrukat a beáramló földtől, illetve ennek segítségével érzékelik a környezetüket is.

A Kanadában őshonos állatok főleg a vizes, mocsaras területeken érzik jól magukat, és más vakondokhoz képest – még télen is – meglepően sokat tartózkodnak a föld felszínén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET