Allergia vezetés közben? Előzd meg!

10 tipp, hogy ne a tüsszentés uralkodjon fölötted.

Fotó: Getty Images

Bár tudjuk, megelőzni a legjobb az allergiát, ha nem sikerült tökéletesen a felkészülés, néha mégis elkaphat minket egy durva tüsszentéshullám. Ami elég kellemetlen, ha épp vezetés közben történik, ne adj isten, sávváltáskor vagy fékezésnél. De nincs veszve minden! Van pár jó ötletünk a megelőzésre és a kezelésre is.

Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon, mindenképp menjünk el egy allergiavizsgálatra, lehetőleg még azelőtt, hogy elkezdenénk vény nélküli gyógyszereket bekapkodni. Allergián kívül sok más betegség okozhat tüsszögéses, orrfolyásos, orrdugulásos tüneteket, nem árt tehát tisztázni, mi is a bajunk valójában. A vizsgálaton általában megfelelő orrspray-t, illetve gyógyszert fognak javasolni vagy felírni, a vény nélküli szereknél általában jóval hatékonyabbakat, olcsóbban.

Felejtsd el a kabriót...

Fotó: Shutterstock

Ők biztos, hogy nem olvasták a cikkünket, de a kreszt sem.

Ha mi is az allergiások sok milliós táborát gyarapítjuk, a balesetmentes közlekedés érdekében az alábbi tanácsokat érdemes megszívlelni:

  • 1. Este vedd be az allergia elleni gyógyszert, így az antihisztamin napközben már nem okoz fáradékonyságot.
  • 2. Légy elővigyázatos, ha mostanában cserélted le a gyógyszered. Vezetés előtt mindenképpen kérd ki orvos tanácsát.
  • 3. Ha allergiás vagy a pollenekre, vezetés közben ne húzd le az ablakot vagy a napfénytetőt. A kabrió sajnos nem célszerű allergiásoknak.
  • 4. Speciális pollenszűrővel kényelmesebbé teheted az utazást – a szűrőt 15 000 kilométerenként ajánlott kicserélni.
  • 5. Az allergia mellékhatása az irritált szem, amelyet vezetés közben (is) napszemüveggel óvhatsz.
  • 6. Amikor olyan területen haladsz át, ahol különösen sok az allergizáló növény, kapcsold be a belső levegőkeringetést, így kintről nem jön be levegő.
  • 7. Ha a penészre és a porra vagy allergiás, egész évben különösen figyelj arra, hogy az autó ne nedvesedjen be belülről. Szemerkélő esőben például véletlenül se hagyd lehúzva az ablakot.
  • 8. Autódat rendszeresen takarítsd, porszívózd és alaposan szellőztesd át!
  • 9. Ha tüsszentő-, illetve köhögőrohamot kapsz vezetés közben, állj félre az autóval, míg nem javul az állapotod.
  • 10. Akinek nagyon komolyak a rohamai, esetleg gyógyszereket kell szednie, az jobban teszi, ha a kritikus időszakban mellőzi a vezetést, de egyedül legalábbis kerüli azt.

Mégis inkább a megelőzés

Fotó: Getty Images

Jótékony Omega-3 zsírsavak az allergia enyhítésére

Enyhülést hozhat

A telítetlen zsírsavak sokat segíthetnek az allergia enyhítésében. A tengeri halakban, olívaolajban, lenmagolajban található zsírsavakat megfelelő étkezéssel vagy kapszula formájában már az allergiaszezon előtt érdemes bevinni a szervezetbe.

Fokozza a bajt

Az allergiás időszakban kerüld a telített zsírsavakat! Pl. margarinok, finomított növényi olajok, chipsek, gyorséttermi ételek…

AMI MÉG ÉRDEKELHET